Υψηλός ο κίνδυνος πυρκαγιάς για αύριο στη Θάσο – Έκτακτη σύγκληση του Οργάνου Πολιτικής Προστασίας

Συνεδριάζει εκτάκτως αυτή την ώρα στην Αντιπεριφέρεια Καβάλας το συντονιστικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας

Συνεδριάζει εκτάκτως αυτή την ώρα στην Αντιπεριφέρεια Καβάλας το συντονιστικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας καθώς σύμφωνα με τον χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του υπουργείου Εσωτερικών προβλέπεται για αύριο Παρασκευή 10 Αυγούστου πολύ υψηλού κινδύνου στην Θάσο και υψηλός στον υπόλοιπο νομό Καβάλας

Στη σύσκεψη έχουν κληθεί και συμμετέχουν οι δήμαρχοι του νομού, η πυροσβεστική, η αστυνομία, η Πολιτική Προστασία, εθελοντικές ομάδες πυρασφάλειας και άλλοι αρμόδιοι φορείς και αναμένεται η λήψη  έκτακτων μέτρων.

Έτσι λοιπόν σύμφωνα με τον Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς πολύ υψηλός είναι ο κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) στις Περιφέρειες Βορείου Αιγαίου (Λέσβος, Χίος, Σάμος, Ικαρία), Νοτίου Αιγαίου (Κυκλάδες), Στερεάς Ελλάδας (Φωκίδα, Φθιώτιδα, Βοιωτία, Εύβοια, Σκύρος), Αττικής, Ιονίων Νήσων (Λευκάδα, Κεφαλονιά, Ζάκυνθος),Δυτικής Ελλάδας, Πελοποννήσου, Κεντρικής Μακεδονίας (Χαλκιδική) ενώ υψηλός είναι και ο κίνδυνος στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη.

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (www.civilprotection.gr) του Υπουργείου Εσωτερικών έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις Περιφέρειες και τους Δήμους των ανωτέρω περιοχών, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τυχόν επεισόδια πυρκαγιών.

Παράλληλα, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν ενέργειες στην ύπαιθρο που μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια, όπως η ρίψη αναμμένων τσιγάρων, το κάψιμο ξερών χόρτων και κλαδιών ή υπολειμμάτων καθαρισμού, η χρήση μηχανημάτων που προκαλούν σπινθήρες όπως δισκοπρίονα, συσκευές συγκόλλησης, η χρήση υπαίθριων ψησταριών κ.ά. Επίσης, υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου απαγορεύεται η καύση των αγρών.

Σε περίπτωση που αντιληφθούν πυρκαγιά, οι πολίτες παρακαλούνται να ειδοποιήσουν αμέσως την Πυροσβεστική Υπηρεσία στον αριθμό κλήσης 199.

Για περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες αυτοπροστασίας από τους κινδύνους των δασικών πυρκαγιών, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.civilprotection.gr.