Ξεπαγώνει η κατασκευή του αγωγού Poseidon

Πλάι στον αγωγό TAP φαίνεται πως θα "κινείται" ο αγωγός Poseidon ο οποίος θα διασχίζει και το νομό Καβάλας

201

Ο διασυνδετήριος αγωγός φυσικού αερίου Ελλάδας-Ιταλίας, γνωστός ως Poseidon φαίνεται πως αναθερμαίνει εκ νέου το ενδιαφέρον, καθώς, αν και για χρόνια έχει μπει στον πάγο. Συγκεκριμένα, μετά την προ μηνός υποβολή αίτησης στην Ελληνική Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας για αδειοδότηση ΑΣΦΑ από την εταιρεία Υποθαλάσσιος Αγωγός Φυσικού Αερίου Ελλάδας – Ιταλίας ΠΟΣΕΙΔΩΝ Α.Ε, έρχεται να προστεθεί η κατάθεση Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων που αφορά στο χερσαίο τμήμα (760 χλμ. περίπου) του αγωγού από την ελληνο-ιταλική κοινοπραξία IGI Poseidon (ΔΕΠΑ 50% και Edison 50%) στο ΥΠΕΝ.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του ypodomes.com η προτεινόμενη όδευση προέκυψε έπειτα από διεξοδική μελέτη εμπειρογνωμόνων και σε συνεννόηση με τις τοπικές και Περιφερειακές αρχές ενώ στόχευση της IGI παραμένει η καλή συνεργασία με τους ενδιαφερόμενους φορείς κατά το στάδιο της δημόσιας διαβούλευσης, η οποία θα ακολουθήσει μετά τον έλεγχο πληρότητας της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων από το ΥΠΕΝ.

Ο αγωγός έχει σχεδιαστεί έτσι, ώστε να μεταφέρει 12 δισ. κυβ. μέτρα φυσικού αερίου (φ.α.) ετησίως με δυνατότητα αναβάθμισης μέχρι και σε 20 δισ. κυβ. μέτρα φ.α. ετησίως, το οποίο θα είναι διαθέσιμο στα ελληνικά σύνορα και θα προέρχεται από πηγές της Ανατολικής Μεσογείου, της Μέσης Ανατολής ή/και της Κασπίας κ.ά. με κατεύθυνση προς την Ιταλία.

Η Ε.Ε. αναγνωρίζει τη στρατηγική σημασία του αγωγού IGI, συμπεριλαμβάνοντάς τον στα Έργα Κοινού Ενδιαφέροντος (Projects of Common Interest – PCIs) της ισχύουσας λίστας βάσει του Ευρωπαϊκού Κανονισμού 347/2013. Επιπλέον, το Έργο είχε περιληφθεί στα έργα του Νοτίου Διαδρόμου, που συγχρηματοδοτήθηκαν από πόρους των προγραμμάτων «Διευρωπαϊκά Δίκτυα στον τομέα της ενέργειας» (ΤΕΝ – Ε) και το «Ευρωπαϊκό Σχέδιο Οικονομικής Ανάκαμψης στον τομέα της ενέργειας» (EEPR).

Το επενδυτικό σχέδιο που εκτιμάται σε 2 με 3 δισ. ευρώ έρχεται σε μία περίοδο κατά την οποία οι ελληνοτουρκικές και ελληνορωσικές διπλωματικές σχέσεις δεν βρίσκονται και στην καλύτερη τους φάση. Πέραν αυτού προωθείται και σε μία εποχή κατά την οποία η Ουάσιγκτον έχει βάλει στο στόχαστρο τα ρωσικά ενεργειακά έργα υποστηρίζοντας ότι η Μόσχα με τον τρόπο αυτό ασκεί πολιτικές πιέσεις σε χώρες της Ε.Ε.

Τονίζεται δε, ότι ο «Ποσειδών» μεταφέρει ρωσικό αέριο θα πηγαίνει δίπλα – δίπλα στον TAP, ο οποίος θα διακινεί ποσότητες αερίου από το Αζερμπαϊτζάν. Ο τελευταίος υποστηρίζεται από τις Βρυξέλλες και είναι το αγαπημένο project των ΗΠΑ στην περιοχή.

Με πληροφορίες από την ΕΡΤ, το Energypress, το ypodomes και το site της ΔΕΠΑ