Ξάνθη: Παραλίγο νέο Έσσεξ, με δεκάδες πρόσφυγες σε φορτηγό ψυγείο

Οι εικόνες από το Έσσεξ της Αγγλίας, με τους νεκρούς μετανάστες σε φορτηγό ψυγείο, έκαναν τον γύρο του κόσμου, προκαλώντας την αγανάκτηση για τις συνθήκες και τα μέσα που οι πρόσφυγες προσπαθούν να φτάσουν στον προορισμό τους. Παραλίγο κάτι ανάλογο να συνέβαινε και στην Ξάνθη

Συγκεκριμένα, το πρωί της Δευτέρας, η αστυνομία, έχοντας πληροφορίες σταμάτησε φορτηγό ψυγείο λίγο μετά τα διόδια του Ίασμου. Έκπληκτοι οι αστυνομικοί είδαν δεκάδες πρόσφυγες (οι πρώτες πληροφορίες κάνουν λόγο για 45), στοιβαγμένους στο κοντέινερ, σε συνθήκες ψύχους, με αρκετούς από αυτούς να αντιμετωπίζουν αναπνευστικά προβλήματα. Πρόκειται για νεαρούς άντρες, με τους περισσότερους να είναι αφγανικής καταγωγής.

Όπως προκύπτει από το ρεπορτάζ, είχαν πληρώσει τον διακινητή για να τους μεταφέρει στο εσωτερικό της χώρας. Όμως, κάτω από αυτές τις συνθήκες, ήταν εξαιρετικά δύσκολα να φτάσουν όλοι τους σώοι μέχρι τη Θεσσαλονίκη. Αρκετοί από αυτούς μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο της Ξάνθης και της Καβάλας, περισσότερο για προληπτικούς λόγους.