Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ για την εργοδοτική αυθαιρεσία κατά την περίοδο των Χριστουγέννων

Η ερώτηση κατατέθηκε έπειτα από τις αρκετές καταγγελίες που έγιναν από εργαζόμενους οι οποίοι και κατήγγειλαν στο ΣΕΠΕ (Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας) ότι συγκεκριμένοι εργοδότες, αυθαιρετώντας, ζητούν πίσω τα χρήματα από το "Δώρο Χριστουγέννων", από εργαζόμενους που τους τα είχαν καταβάλλει νωρίτερα.

173

Ερώτηση υπογράφουν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ με θέμα την προστασία των εργαζομένων οι οποίοι καταγγέλλουν πρακτικές εργοδοτικής αυθαιρεσίας σχετικά με το δώρο των Χριστουγέννων.

Συγκεκριμένα:

Το γιορτινό κλίμα των Χριστουγέννων δυστυχώς δεν φάνηκε να αγγίζει μεγάλη μερίδα εργοδοτών, οι οποίοι εφευρίσκουν τρόπους να παρακάμψουν την εργατική νομοθεσία. Φαίνεται ότι, επιχειρηματίες καταβάλουν το δώρο Χριστουγέννων για να αποφύγουν τη διαδικασία του αυτόφωρου σε περίπτωση μη καταβολής του και στη συνέχεια, το ζητούν πίσω με την απειλή της απόλυσης, εκβιάζοντας τους εργαζόμενους.

Το συγκεκριμένο ζήτημα αποτελεί ένα δυσεπίλυτο πρόβλημα, στο οποίο ο εργαζόμενος βρίσκεται ανάμεσα στο να δεχτεί την καταπάτηση των δικαιωμάτων του ή την απόλυση. Παρά τις προσπάθειες του Υπουργείου Εργασίας και του ΣΕΠΕ για αυστηροποίηση της εργατικής νομοθεσίας,  το συγκεκριμένο παράπτωμα αποτελεί και αρμοδιότητα της Ελληνικής Αστυνομίας, καθώς υπόκειται στις υποθέσεις εκβιασμού. Παράλληλα, αποτελεί ένα αδίκημα, το οποίο είναι πολύ δύσκολο να εξακριβωθεί, ενώ έχει την οδυνηρή για τον εργαζόμενο συνέπεια να απολυθεί, σε περίπτωση που τολμήσει να καταγγείλει τέτοιου είδους πρακτικές. Οι καταγγελίες που έχουν γίνει μέχρι τώρα από διάφορα Εργατικά Κέντρα της χώρας περιγράφουν το «προφίλ» των εργαζομένων που υφίστανται έναν τέτοιο εκβιασμό, ως χαμηλόμισθους με  επισφαλείς συνθήκες εργασίες. Συνάγεται, λοιπόν, ότι η εργοδοτική αυθαιρεσία στρέφεται προς εργαζόμενους ιδιαίτερα ευάλωτους οικονομικά και κοινωνικά.

Δεδομένου ότι επίκειται σχέδιο νόμου, στο οποίο το Υπουργείο Εργασίας θα ρυθμίσει ζητήματα εργοδοτικής αυθαιρεσίας παρέχοντας  πολλαπλά κίνητρα για τους εργαζόμενους, ώστε να καταγγέλλουν τις διάφορες μορφές της εργοδοτικής αυθαιρεσίας.

Δεδομένου ότι το Υπουργείο Εργασίας και το ΣΕΠΕ έχουν αποδείξει ότι στέκονται δίπλα στον κόσμο της εργασίας,

Ερωτάται η κ. Υπουργός:

Σε ποιες ενέργειες σκοπεύει να προβεί, ώστε να δημιουργηθεί ένα πλέγμα προστασίας των εργαζομένων εκείνων, οι οποίοι βρίσκουν το σθένος να καταγγείλουν τέτοιες πρακτικές εργοδοτικής αυθαιρεσίας;

Οι ερωτώντες βουλευτές

Στέφος Ιωάννης

Εμμανουηλίδης Δημήτριος

Ζεϊμπέκ Χουσεΐν

Καΐσας Γεώργιος

Καρά Γιουσούφ Αϊχάν

Μορφίδης Κωνσταντίνος

Μουσταφά Μουσταφά

Παπαφιλίππου Γεώργιος

Ρίζος Δημήτριος

Αθανασίου Αθανάσιος (Νάσος)

Αυλωνίτου Ελένη

Βάκη Φωτεινή

Βαρδάκης Σωκράτης

Βαρεμένος Γεώργιος

Γάκης Δημήτριος

Γεννιά Γεωργία

Δέδες Ιωάννης

Δημαράς Γεώργιος

Δρίτσας Θεόδωρος

Ηγουμενίδης Νικόλαος

Θελερίτη Μαρία

Θεωνάς Ιωάννης

Θηβαίος Νικόλαος

Θραψανιώτης Εμμανουήλ

Ιγγλέζη Aικατερίνη

Καββαδία Ιωαννέτα (Αννέτα)

Κασιμάτη Ειρήνη (Νίνα)

Καφαντάρη Χαρούλα (Χαρά)

Κυρίτσης Γεώργιος

Λάππας Σπυρίδων

Λιβανίου Ζωή

Μεϊκόπουλος Αλέξανδρος

Μιχαηλίδης Ανδρέας

Μιχελογιαννάκης Ιωάννης

 

Μπαλαούρας Γεράσιμος (Μάκης)

Μπαλλής Συμεών

Μπαλτάς Αριστείδης

Μπάρκας Κωνσταντίνος

Ντζιμάνης Γεώργιος

Πάντζας Γεώργιος

Παρασκευόπουλος Νικόλαος

Παυλίδης Κωνσταντίνος

Πρατσόλης Αναστάσιος

Ριζούλης Ανδρέας

Σαρακιώτης Ιωάννης

Σεβαστάκης Δημήτριος

Σκουρολιάκος Παναγιώτης

Σκούφα Ελισσάβετ (Μπέττυ)

Σταματάκη Ελένη

Σταμπουλή Αφροδίτη

Τελιγιορίδου Ολυμπία

Τζούφη Μερόπη

Τριανταφύλλου Μαρία

Φίλης Νικόλαος

Χριστοδουλοπούλου Αναστασία (Τασία)

Ψυχογιός Γεώργιος