Βαγγέλης Λαμπάκης: Η επένδυση του χρυσού στη Θράκη θα προχωρήσει μόνο πάνω από τα πτώματά μας

Κώστας Φιλίδης - Σύσκεψη όλων των αιρετών και των φορέων της Περιφέρειας Αν. Μακεδονία-Θράκης συγκάλεσε το ερχόμενο Σάββατο στην Αλεξανδρούπολη, ο πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων (ΠΕΔ) Αν. Μακεδονίας-Θράκης και τέως δήμαρχος Αλεξανδρούπολης, Βαγγέλης Λαμπάκης, προκειμένου να εκφράσουν τις απόψεις τους για την εκ νέου επιχειρούμενη αδειοδότηση εξόρυξης χρυσού της Eldorado από την Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας.

Ως φαίνεται, η σχετική δήλωση του Κυριάκου Μητσοτάκη στη ΔΕΘ, ενεργοποίησε τα αντανακλαστικά όσων αγωνίζονται κατά της εξόρυξης χρυσού στη Θράκη. Βεβαίως, εκτός από την άμεση αντίδραση των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, που εκλέχθηκαν στην Περιφέρεια ΑΜ-Θ, μερικών δημάρχων και του κ. Λαμπάκη, δεν έχουν καταγραφεί άλλες κινήσεις.

Ο κ. Λαμπάκης, μιλώντας στο «Κόκκινο Καβάλας», υπενθύμισε όλα τα τεκμήρια που έχουν στα χέρια τους επί 20 χρόνια όσοι αντιστέκονται στη βούληση των χρυσοθήρων, τα οποία είναι άκρως αποκαλυπτικά ως προς την καταστροφή που θα επέλθει στην περιοχή.

Αγωνιστικό διάλειμμα μόνο επί ΣΥΡΙΖΑ

«Ο αγώνας μας διαρκεί 20 ολόκληρα έτη, από το 1999, με μια μικρή ανάπαυλα των 4,5 χρόνων της διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος μας ικανοποίησε βάζοντας στο χρονοντούλαπο την επένδυση αυτή, αλλά δεν έκανε τίποτα για να τροποποιήσει τον απαρχαιωμένο και αποικιοκρατικό μεταλλευτικό κώδικα, με αποτέλεσμα να είμαστε πάλι προ του προβλήματος», είπε.

«Οι μεν Καναδοί χρυσοθήρες θα πάρουν το υπερκέρδος και κάποιους τόνους χρυσού, κι εμάς θα μας αφήσουν μια λίμνη, 12,5 εκατομμυρίων κυβικών κυανιούχου τέλματος, που θα βρίσκεται 3,5 χιλιόμετρα από την θάλασσά μας, 15,5 χιλιόμετρα από την Αλεξανδρούπολη, πολύ κοντά στις Σάπες, πολύ κοντά σε βιομηχανίες παραγωγής γάλακτος, όπως η ΡΟΔΟΠΗ και η ΕΥΡΟΦΑΡΜΑ, και θα καταστρέψει κάθε προοπτική ανάπτυξης στην Γεωργία, την Κτηνοτροφία και στον Τουρισμό.

Το κυανιούχο τέλμα θα είναι μια λίμνη 13,5 χιλιομέτρων μέσα σε χαράδρες και θα φτάνει σε ύψος τα 90 μέτρα. Φαντάζεστε τι μπορεί να συμβεί σε μια σεισμική δόνηση και που θα οδηγηθεί αυτό το τέλμα(…)

Εμείς θα φύγουμε και θα μείνουν αυτοί με τις 80-150 θέσεις εργασίας θανάτου, που θα υπάρχουν μόνο για 8 χρόνια.

Εκατομμύρια τόνοι εδάφους θα αλεστούν, για να πάρουν μισό γραμμάριο χρυσού στον τόνο, κι αυτό όλο θα εναποτεθεί ως πούδρα σ΄ αυτήν την περιοχή. Πλέον θα μιλάμε για κρανίου τόπο, που, με τις βροχές, τα βαρέα μέταλλα θα μετακινούνται σε όλες τις περιοχές, μη πω ότι μπορεί να φτάσουν μέχρι την Καβάλα».

Μόνο με κυάνιο

Όπως εξήγησε ο κ. Λαμπάκης, στη Θράκη τα κοιτάσματα βρίσκονται επιφανειακά κι η μοναδική μέθοδος εξόρυξης είναι με τη χρήση κυανίου. «Αν δεν ήταν η μοναδική μέθοδος στον κόσμο, θα έλεγα στον πρωθυπουργό, που ανήκουμε στον ίδιο κομματικό χώρο, να βγάλουμε τον χρυσό για τον λαό μας και για το κράτος μας. Δεν υπάρχει, όμως, άλλη μέθοδος!», υπογράμμισε.

Πρόσθεσε, δε, ότι «το χρυσοφόρο κοίτασμα φτάνει μέχρι τη Βουλγαρία. Θα σκάψουν όλη την Περιφέρειά μας. Δεν υπάρχει περίπτωση να αφήσουν έστω κι ένα κομμάτι γης χωρίς να το καταστρέψουν από το Παγγαίο μέχρι το Πέραμα της Αλεξανδρούπολης.

Στις Σκουριές, η χρήση κυανίου θα είναι πολύ μικρή, λόγω του γεγονότος ότι η εξόρυξη γίνεται υπογείως.

Σύμφωνα με το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, θα χρησιμοποιούν 600 γραμμάρια κυανίου για έναν τόνο υλικού, από το οποίο θα βγάζουν μισό γραμμάριο χρυσού».

Νέες κινητοποιήσεις

Θύμισε ότι το 2014 έφτασαν μέχρι το τέλος, και σταμάτησε το εγχείρημα όταν όλοι οι δήμαρχοι της Περιφέρειας ΑΜ-Θ, και οι 22, υπέβαλαν τις παραιτήσεις τους στον υπουργό Εσωτερικών.

Τέλος, δήλωσε ότι «η επένδυση θα προχωρήσει μόνο πάνω από τα πτώματά μας. Τον αγαπώ τον Μητσοτάκη, είμαι ταυτισμένος ιδεολογικά, άλλα μόνο πάνω από το πτώμα μου θα περάσουν»

Η σύσκεψη που συγκάλεσε το Σάββατο 14 Σεπτέμβρη, θα αρχίσει στις 11:30 και θα φιλοξενηθεί στο Επιμελητήριο Έβρου. Έχει καλέσει όλους τους βουλευτές, τον περιφερειάρχη και τους αντιπεριφερειάρχες, όλους τους νυν και πρώην δημάρχους, τα επιμελητήρια, επιστημονικούς συλλόγους της Περιφέρειας, προκειμένου να εκφράσουν τις απόψεις τους.

Ακολουθεί η συνέντευξη του Βαγγέλη Λαμπάκη στην εκπομπή των Ευριπίδη Ταρασίδη-Κώστα Φιλίδη «Καβάλα στο Κόκκινο» (Δευτέρα-Παρασκευή 10 πμ-12 πμ):