Τρύφων Αλεξιάδης:Η μεταμνημονιακή περίοδος είναι δύσκολη κι απαιτεί συνεργασίες, όμως θα τα καταφέρουμε

Κώστας Φιλίδης - Την πορεία της χώρας κατά την περίοδο των μνημονίων, τις προσπάθειες της σημερινής Κυβέρνησης, τις δυσκολίες που ακολουθούν και τις συνεργασίες που απαιτούνται στον πολιτικό χώρο, ώστε να συνεχιστεί η αλλαγή ρότας της χώρας, ανέλυσε, μιλώντας στο «Κόκκινο Καβάλας», ο συντονιστής του Τμήματος Οικονομικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ, Τρύφωνας Αλεξιάδης.

98

«Ήταν μια μεγάλη χρονική περίοδος, κατά την οποία έγιναν πάρα πολλά και θα πρέπει να είμαστε πάρα πολύ προσεκτικοί στην ανάλυσή μας, διότι όσα έγιναν αφορούν και στη χώρα και στην Αριστερά», τόνισε ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών. Κι εξήγησε, λέγοντας πως «σε ό,τι αφορά τη χώρα, συγκρουστήκαν δύο διαφορετικές απόψεις: Το πολιτικό κατεστημένο, που οδήγησε τη χώρα στην καταστροφή, κι εμείς, που κατορθώσαμε, από τον Ιανουάριο του 2015, να δώσουμε τη μάχη για να βγάλουμε τη χώρα από αυτήν την περίοδο. Με λάθη, με καθυστερήσεις, με παραλήψεις. Δεν λέμε ότι τα κάναμε όλα τέλεια, αλλά κάναμε τεράστιο έργο σε πάρα πολλούς τομείς.

Σε επίπεδο, δε, της Αριστεράς, συγκρούστηκαν δυο διαφορετικά ρεύματα: Το ένα που την ήθελε να ανταποκριθεί στην εμπιστοσύνη των πολιτών, οι οποίοι της ανέθεσαν το 2015 την ευθύνη της διακυβέρνησης της χώρας, κι ένα άλλο ρεύμα, που ήθελε τον αναχωρητισμό, τον εγκλεισμό στη μονή της σωτηρίας μας και την αδιαφορία για τα πραγματικά προβλήματα του κόσμου. Ευτυχώς, δεν κάναμε την δεύτερη επιλογή».

Το αφήγημα και η απώλεια μνήμης

Όσον αφορά την επιμονή της αντιπολίτευσης στην άποψη ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ευθύνεται για την τριετή καθυστέρηση της λήξης των μνημονίων, την χαρακτήρισε ως «μια πολιτική ύβρη», διότι «παραποιεί την πολιτική κατάσταση που υπήρχε στο τέλος του 2014 και στις αρχές του 2015, ξεχνάει τα e-mail Χαρδούβελη, ξεχνά το γεγονός ότι δεν μπορούσε να κλείσει την αξιολόγηση , καθώς κι ότι τότε ήταν αντιμέτωπη με ογκώδεις διαδηλώσεις του κόσμου που ήθελε μια άλλη πολιτική. Προσπαθεί να αναμασήσει ένα αφήγημα, το οποίο της χαράζουν συγκεκριμένα μέσα ενημέρωσης, αυτά που χαράζουν και την πολιτική της. Έχει, βεβαίως, κάθε δικαίωμα να κάνει κριτική, αλλά ας δούμε και τις προβλέψεις τους. Να θυμηθούμε τι έλεγαν για την 1η και την 2η αξιολόγηση, για τον κόφτη, τις παρακλήσεις προς τον κ. Σόιμπλε και στο ΔΝΤ για να μην κλείσουν τη 2η αξιολόγηση, για τα δημοσιονομικά μέτρα, για 4ο μνημόνιο, κι άλλες προβλέψεις που αποδείχθηκαν ότι δεν ήταν σωστές, με τελευταία την περίφημη πρόβλεψη για την πιστοληπτική γραμμή. Αποδείχθηκε, λοιπόν, ποιοι έκαναν σωστή ανάλυση και αντιμετώπισαν το πρόβλημα, και ποιοι έκαναν λανθασμένη ανάλυση».

Αν είχαν παραμείνει…

Για τους πολίτες που ασκούν κριτική, είπε πως «θα πρέπει να συγκρίνουν την τότε κατάσταση με την τωρινή. Διότι πρέπει να θυμίσουμε τις κινητοποιήσεις των πολιτών για πολλά ζητήματα, τις απολύσεις στο Δημόσιο, που απεκατέστησε αυτή η Κυβέρνηση, τα προβλήματα κοινωνικής προστασίας, που έλυσε αυτή η Κυβέρνηση, παρά τα οικονομικά προβλήματα, όπως τις παρεμβάσεις στο χώρο της Υγείας. Το λάθος αυτής της Κυβέρνησης είναι ότι, ενώ παράγει ένα τεράστιο έργο, αυτό δεν φαίνεται στον κόσμο. Πρέπει να εξηγηθεί αυτό το πολιτικό έργο και το γεγονός ότι αν είχαν παραμείνει οι προηγούμενοι στην Κυβέρνηση θα είχαμε εξελίξεις στην κατεύθυνση που είχαν, ήδη, δρομολογήσει. Δηλαδή, τα πράγματα θα ήταν χειρότερα και θα χειροτέρευαν περισσότερο κάθε μέρα. Επίσης, τα ζητήματα διαπλοκής, διαφθοράς και διαφάνειας είναι πεδίο σύγκρουσης δύο διαφορετικών κόσμων κι είμαστε υποχρεωμένοι να αναδεικνύουμε το γεγονός ότι δεν είμαστε όλοι ίδιοι».

Θα τα καταφέρουμε

Στην ερώτηση πόσο εύθραυστη είναι η κατάσταση και πόσο εύκολη η οπισθοδρόμηση, απάντησε πως «σήμερα είναι η μέρα που βγαίνουμε από την περίοδο των μνημονίων, η οποία ορίστηκε με νόμο που ψηφίστηκε τον Αύγουστο του 2015, από 222 βουλευτές. Δεν τον ψηφίσαμε μόνοι μας τον νόμο 4336. Όμως, σήμερα, δεν βγαίνουμε από την οικονομική κρίση, η οποία παραμένει, παρόλα τα πολύ σημαντικά βήματα που γίνονται στην οικονομία και τη μεγάλη βελτίωση των δεικτών της οικονομίας. Παραμένει και μας θυμίζει ότι η επόμενη περίοδος, αν και είναι ένα μεγάλο βήμα, δεν είναι, όμως, σπαρμένη με λουλούδια. Πρέπει να είμαστε σε εγρήγορση και οι κοινωνικές δυνάμεις να συνεχίσουν τις πιέσεις και τις διεκδικήσεις τους στην κατεύθυνση της προάσπισης των συμφερόντων τους, διότι αυτό βοηθά και την Κυβέρνηση. Δεν πρέπει να επαναλάβουμε λάθη που θα μας γυρίσουν πίσω στην προ μνημονίων περίοδο. Πρέπει να έχουμε πλεονασματικούς προϋπολογισμούς, να θυμόμαστε ότι όταν πρέπει να πάρουμε ένα μέτρο πρέπει να βρίσκουμε το αντίμετρό του, ώστε να έχουμε ισοσκελισμένο προϋπολογισμό. Επίσης, πρέπει να σκεφτόμαστε ότι στο επόμενο διάστημα έχουμε μπροστά μας έναν άλλο μεγάλο στόχο: Την έξοδο στις αγορές, που δεν είναι μια εύκολη υπόθεση για μια χώρα μετά από αυτήν την περίοδο. Παρόλα αυτά, εμείς θα τα καταφέρουμε!

Αν και δύσκολη κι η επόμενη περίοδος, έχουμε πιο πολλά εργαλεία οικονομικής πολιτικής και σε σχέση με το πόσο εύθραυστη είναι η επόμενη περίοδος, η κρισιμότητα θα είναι στο να επανακτήσουμε την εμπιστοσύνη των αγορών. Κι οι αγορές δεν είναι μια επιτροπή που κάθεσαι μαζί της και συζητάς και καταλήγεις σε κάτι που δεσμεύει και τους δύο. Σκεφτείτε μετά από κάποιους μήνες να βγει ένας διεθνής ή ευρωπαϊκός οργανισμός και να κάνει μια έκθεση που να λέει ότι η Ελλάδα δεν πάει καλά στα οικονομία της ή να έχουμε καταστάσεις όπως αυτές στις γειτονικές χώρες. Πρέπει με σταθερότητα και με συγκεκριμένους πολιτικούς στόχους να συνεχίσουμε τις παρεμβάσεις μας».

Πλέον ανοίγουν νέα καταστήματα

Αναφερόμενος σ’ αυτά που οι πολίτες θα ήθελαν να δουν χειροπιαστά με τη λήξη των μνημονίων, είπε πως «η ανεργία έπεσε κάτω από το 20% και βαδίζουμε σε περαιτέρω μείωσή της, και πολλοί άλλοι οικονομικοί δείκτες δείχνουν ότι πάμε καλά.

Όταν με ρωτούν και τι αλλάζει στην τσέπη μας, τους απαντώ ότι το τελευταίο χρονικό διάστημα καταγράφτηκε μείωση των ΑΦΜ που χρωστούν στην Εφορία, από 4,3 εκ. στα 3,7 εκ, γεγονός που δείχνει μια βελτίωση της οικονομικής δυνατότητας. Επίσης, παρατηρείται αύξηση στις πωλήσεις της λιανικής (όπως πωλήσεις αυτοκινήτων), που δείχνει κι αυτό αύξηση της οικονομικής δυνατότητας, και, τέλος, καταγράφεται κάθε μήνα επιστροφή μεγάλου ποσού καταθέσεων στις ελληνικές τράπεζες. Βλέπω και στην Καβάλα ότι έχει σταματήσει η ροπή για κλείσιμο καταστημάτων και το άνοιγμα νέων.

Η αλλαγή απαιτεί όλες τις δυνάμεις

Τέλος, υπερθεμάτισε υπέρ των συνεργασιών που απαιτεί η επόμενη μέρα, λέγοντας πως «ως Αριστερά ήμασταν ανέκαθεν υπέρ της απλής αναλογικής. Ορισμένοι μπορεί να μην έχουν καταλάβει ότι αυτό σημαίνει τις μέγιστες δυνατές συνεργασίες. Βεβαίως, πάνω σε συγκεκριμένο στρατηγικό πλαίσιο και με συγκεκριμένες αρχές. Κι επειδή το επόμενο χρονικό διάστημα έχουμε μπροστά μας μεγάλες πολιτικές συγκρούσεις, είτε στις ευρωεκλογές είτε στις περιφερειακές και δημοτικές εκλογές τον Μάη, είτε στις βουλευτικές που θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας, σ’ αυτές τις συγκρούσεις πρέπει να έχουμε το μέγιστο δυνατό πολιτικό μέτωπο.

Αλλοίμονο αν ο καθένας πάει με τη λογική του μικρού, καθαρού και περιχαρακωμένου ΣΥΡΙΖΑ. Πρέπει να κάνουμε ό,τι είναι δυνατό, ώστε να αντιστοιχηθεί ο πολιτικός και κοινωνικός ΣΥΡΙΖΑ στον οργανωμένο ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό σημαίνει συνεργασίες;, διευρύνσεις, ανοιχτά μάτια και χέρια έτοιμα να σφίξουν άλλα χέρια εκεί που υπάρχει πεδίο δόξης λαμπρό. Δηλαδή στις συνεργασίες κι όχι στη μετεγγραφή κάποιων που είδαν φως και μπήκαν, για κοινό βηματισμό με τις πολιτικές και κοινωνικές δυνάμεις που θεωρούν ότι πρέπει να συνεργαστούμε για την επόμενη περίοδο.

Πρέπει να αναλογιστούμε τον ιστορικό ρόλο μας και στην επόμενη περίοδο της μεγάλης πολιτικής σύγκρουσης που έρχεται  με τον χώρο της Δεξιάς και της Ακροδεξιάς. Πρέπει να επιλέξουμε τι είναι καλύτερο: Να κατεβούμε μόνοι μας σε κάποιον Δήμο ή Περιφέρεια και να καταγράψουμε ένα ποσοστό 10-15% ή να δημιουργήσουμε κοινωνικό και πολιτικό μέτωπο, που θα καταφέρει να κυριαρχήσει σε Δήμους και Περιφέρειες, στην κεντρική πολιτική σκηνή, και θα αλλάξει την πολιτική ατζέντα; Δηλαδή, βάζουμε το πολιτικό δίλλημα στους πολίτες του χώρου του πρώην ΠΑΣΟΚ ή γενικότερα της Κεντροαριστεράς και τους λέμε θα επιλέξετε συνεργασίες με τη Δεξιά των κυρίων Μητσοτάκη, Γεωργιάδη, Βορίδη ή θα έρθετε μαζί μας για να κάνουμε τη μεγάλη πολιτική παράταξη και να αλλάξουμε αυτήν τη χώρα και να την προχωρήσουμε πιο πέρα. Διότι το μέλλον του τόπου είναι στα δικά μας χέρια κι έχει σημασία αν αυτό το μέλλον θα είναι αριστερόστροφο ή δεξιόστροφο Και δεν πρέπει να κλείνουμε τα μάτια στον κίνδυνο της παλινόρθωσης όλων εκείνων που δεν θέλουν να ολοκληρωθεί η πολιτική που έχουμε ξεκινήσει».

Ακολουθεί η συνέντευξη του Τρύφωνα Αλεξιάδη στην εκπομπή «Καβάλα στο Κόκκινο», που δόθηκε λίγη ώρα πριν το διάγγελμα του Αλέξη Τσίπρα στην Ιθάκη: