Θεόφιλος Ξανθόπουλος: Έκδηλη η αγωνία της ΝΔ να επαναφέρει δια της πλαγίας την επινόηση περί τέλους της Ιστορίας

Κώστας Φιλίδης- Τις απόψεις του για τον τρόπο που η ΝΔ, ενώ λέει ότι προσπαθεί να υπάρχει συναινετικό κλίμα στη Βουλή, το δυναμιτίζει με πράξεις, όπως αυτήν της άρσης της ασυλίας του Παύλου Πολάκη, εξέφρασε. μιλώντας στο «Κόκκινο Καβάλας», ο νεοεκλεγείς βουλευτής Δράμας του ΣΥΡΙΖΑ, Θεόφιλος Ξανθόπουλος.

Αναφέρθηκε στο περιεχόμενο της ομιλίας του κατά τη συζήτηση στη Βουλή για το φορολογικό, καθώς και στην απόφαση του Δικαστηρίου για τον δολοφόνο Επαμεινώνδα Κορκονέα.

Η συνέντευξη του βουλευτή δόθηκε λίγο πριν ξεκινήσει στη Βουλή η συζήτηση για την άρση της ασυλίας του τέως υπουργού Παύλου Πολάκη, κι όπως επισήμανε, «όλα θα κριθούν σε σχέση με το συναινετικό κλίμα, που γίνεται προσπάθεια να εμπεδωθεί στη Βουλή. Φοβούμαι ότι η πρωτοβουλία της Κυβέρνησης για την άρση της ασυλίας του τέως υπουργού Παύλου Πολάκη θα δυναμιτίσει το κλίμα». Λίγες ώρες μετά, οι φόβοι του επιβεβαιώθηκαν.

Όσον αφορά την τοποθέτησή του κατά τη συζήτηση του φορολογικού νομοσχεδίου, την χαρακτήρισε «αμιγώς πολιτική και ιδεολογική, η οποία στηριζόταν στην επεξεργασία του Ευκλείδη Τσακαλώτου. Είπα ότι  δεν έχετε κανέναν λόγο να διευρύνετε τόσο πολύ την κλίμακα από 80.000 έως 1 εκ. ευρώ. Αφήστε το τουλάχιστον μέχρι τις 500.000 κι ας πληρώσουν αυτοί που έχουν μια περιουσία τόσο μεγάλη (άνω των 500.000 ευρώ), κι από αυτό το απόθεμα που θα σχηματιστεί, κάντε μια κοινωνική παροχή, είτε τροφοδοτείστε τα χαμηλότερα στρώματα, είτε κάντε ένα Κέντρο Υγείας, όπως είπε κι ο Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Η παρέμβασή μου στόχευε στο να αναδείξει ότι πάντα υπάρχουν ταξικά, κοινωνικά και πολιτικά κριτήρια, και με βάση αυτά πορευόμαστε ως Αριστερά κι αυτά αναδεικνύουμε».

Υπογράμμισε ότι «υπάρχει έκδηλη αγωνία της συντηρητικής παράταξης να επαναφέρει, δια της πλαγίας οδού, την επινόηση περί τέλους της Ιστορίας, θέλοντας να μας πει ότι δεν υπάρχουν οι αναλύσεις, οι ταξικές συγκρούσεις, οι κοινωνικές διαφοροποιήσεις κι ότι όλοι ξεκινούμε από την ίδια αφετηρία, κι όλοι πρέπει να συμμετέχουμε στην ίδια προσπάθεια».

Και κατέληξε, λέγοντας πως «αυτό που οφείλουμε να κάνουμε ως ριζοσπαστική ανανεωτική Αριστερά είναι να αναδείξουμε και στη Βουλή και στην κοινωνία τον μύθο των ίσων ευκαιριών σε μια ταξική κοινωνία. Να πούμε ότι εμείς είμαστε με τους πολλούς και να σταθούμε εμπόδια στα σχέδια των λίγων».

Θέμα Δικαστηρίου το ελαφρυντικό Κορκονέα

Σχολιάζοντας τα όσα ειπώθηκαν περί ευθύνης της Κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ για την αποφυλάκιση του δολοφόνου Κορκονέα, τόνισε ότι «η απόφαση απέχει από το περί Δικαίου αίσθημα», και επικρίνοντας την στάση της ΝΔ, είπε πως «είναι απαράδεκτο και θεσμικά και πολιτικά το γεγονός ότι η Κυβέρνηση της ΝΔ και τα φιλικά της μέσα ενημέρωσης προσπαθούν να χρεώσουν τους νέους Ποινικούς Κώδικες στην Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Διότι οι Ποινικοί Κώδικες δεν είναι πολιτική πράξη, αλλά μια κατάκτηση της επιστημονικής κοινότητας. Βεβαίως, έγιναν με πρωτοβουλία της Κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, όμως το εγχείρημα στελεχώθηκε από αξιολογότατους επιστήμονες στον τομέα του Ποινικού Δικαίου και της Ποινικής Δικονομίας, κι επομένως ως προς αυτό δεν υπάρχει ψόγος.

Ήταν θέμα του Δικαστηρίου να κρίνει αν ο κατηγορούμενος είχε σύννομη ζωή πριν από την πράξη του και να του δώσει το ελαφρυντικό, κάτι που θα μπορούσε να κάνει και με τον παλαιότερο Κώδικα. Στο Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο θα κριθεί το κατά πόσο η διατύπωση της διάταξης καθιστά υποχρεωτική τη χορήγηση του ελαφρυντικού. Το θέμα θα κριθεί νομολογιακά στον Άρειο Πάγο».

Ακολουθεί η συνέντευξη του Θεόφιλου Ξανθόπουλου στην εκπομπή των Ευριπίδη Ταρασίδη-Κώστα Φιλίδη «Καβάλα στο Κόκκινο» (Δευτέρα-Παρασκευή 10 πμ-12 πμ):