Θέμης Ζεκερίδης: Ο αναπτυξιακός σχεδιασμός πρέπει να περιλαμβάνει ολόκληρη την Περιφέρεια ΑΜ-Θ

Το παρελθόν έχει αποδείξει ότι υπήρξαν προβλήματα από την επιλογή του διαχωρισμού της Θράκης από τα ζητήματα της Περιφέρειας Αν. Μακεδονίας-Θράκης.

Αυτό τόνισε ο δήμαρχος Δοξάτου, Θέμης Ζεκερίδης, μιλώντας στο Κόκκινο Καβάλας, με αφορμή την επιστολή των 9 δημάρχων των Νομών Καβάλας και Δράμας προς την πρόεδρο της Διακομματικής Επιτροπής της Βουλής για την ανάπτυξη της Θράκης, Ντόρα Μπακογιάννη.

Χαρακτήρισε λανθασμένη την επιλογή της Κυβέρνησης και αναρωτήθηκε αν κατατεθούν οι όποιες προτάσεις προς την Περιφέρεια, θα αναφέρονται στην μισή Περιφέρεια; Επισήμανε, δε, ότι υπάρχουν αναπτυξιακά έργα στην Αν. Μακεδονία, τα οποία περιμένουν την ολοκλήρωσή τους, ώστε να αναπτυχθεί η περιοχή, γεγονός που θα έχει θετικές επιπτώσεις και στην Θράκη.

Εξέφρασε, τέλος, την ελπίδα ότι θα γίνει αποδεκτό το αίτημα της διεύρυνσης του αντικειμένου της Επιτροπής.

Η Επιστολή

Στην επιστολή τους, οι 9 δήμαρχοι αναφέρουν τα εξής:

«Αξιότιμε κ. Πρόεδρε,

Η σύσταση Διακομματικής Επιτροπής για την ανάπτυξη της Θράκης, μετά την ομόφωνη απόφαση της Διάσκεψης των Προέδρων της Βουλής, δημιουργεί αναμφίβολα νέα δεδομένα και αναμένεται να συμβάλλει, κατά τρόπο καθοριστικό, στην αξιοποίηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων που διαθέτει η περιοχή μας.

Ωστόσο, η προκλητική εξαίρεση των περιφερειακών ενοτήτων της Ανατολικής Μακεδονίας από τον εν λόγω σχεδιασμό, αφενός μεν αποδυναμώνει την προοπτική του και αφετέρου δύναται να προκαλέσει σοβαρούς τριγμούς στη συνοχή της Περιφέρειας ΑΜ-Θ.

Οποιαδήποτε σιωπηρή αποδοχή της διαφαινόμενης επιβολής διαχωριστικών γραμμών, σε μια περιοχή που δοκιμάστηκε από αντίστοιχες προσεγγίσεις στο πρόσφατο παρελθόν, θα ανατρέψει, συν τοις άλλοις, την κοινή πορεία που έχουμε χαράξει τόσο για τη διαχείριση των προβλημάτων που άπτονται της καθημερινότητας των πολιτών, όσο και για την κατασκευή των απαραίτητων έργων υποδομής και στις πέντε περιφερειακές ενότητες της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, μέσω της άντλησης πόρων από διάφορα ευρωπαϊκά προγράμματα.

Επίσης, δεν πρέπει να διαλάθει της προσοχής σας και η αναγκαιότητα άμεσης επίλυσης των επιπρόσθετων δυσκολιών που κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν εσχάτως οι περιφερειακές ενότητες της Καβάλας και της Δράμας, εξαιτίας της ραγδαίας αύξησης του προσφυγικού ρεύματος και των αρνητικών συνεπειών της σοβούσας υγειονομικής κρίσης.

κ. Πρόεδρε,

Πιστεύουμε ότι με την παρέμβαση σας μπορεί, έστω και με σχετική καθυστέρηση, να αποκατασταθεί η διαχρονική αδικία που υφίστανται οι περιφερειακές ενότητες της Ανατολικής Μακεδονίας και να κλείσει οριστικά ο κύκλος της εσωστρέφειας στο πλέον ευαίσθητο γεωγραφικό τμήμα της ελληνικής επικράτειας.

Ζητάμε την χωρίς όρους και προϋποθέσεις ένταξη όλων των περιφερειακών ενοτήτων της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, στο υπό διαμόρφωση πλάνο για την ουσιαστική ανάπτυξη της 13ης περιφέρειας της χώρας».

Την επιστολή υπογράφουν οι δήμαρχοι Θεμιστοκλής Ζεκερίδης (Δοξάτου), Χριστόδουλος Μαμσάκος (Δράμας), Ελευθέριος Κυριακίδης (Θάσου), Θεόδωρος Μουριάδης (Καβάλας), Ιωάννης Κυριακίδης (Κάτω Νευροκοπίου), Σάββας Μιχαηλίδης (Νέστου), Φίλιππος Αναστασιάδης (Παγγαίου), Αναστάσιος Καγιάογλου (Παρανεστίου) και Θεόδωρος Αθανασιάδης (Προσοτσάνης).

Ακούστε τη συνέντευξη: