Θέμης Κοτσιφάκης: Ετοιμάζεται Υπουργική Απόφαση για λειτουργία παραρτήματος ΕΠΑΛ στη Θάσο απ’ τον Σεπτέμβρη

Κώστας Φιλίδης - Την βεβαιότητα ότι από τον Σεπτέμβρη θα αρχίσει η λειτουργία του παραρτήματος ΕΠΑΛ στη Θάσο εξέφρασε στο «Κόκκινο Καβάλας» ο κ. Θέμης Κοτσιφάκης, διευθυντής του γραφείου του υφυπουργού Παιδείας, Δημήτρη Μπαξεβανάκη.

Όπως είπε, ήδη η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Καβάλας και ο Δήμος Θάσου έχουν αποστείλει τις προτάσεις τους και τα απαραίτητα έγγραφα και οι υπηρεσίες του Υπουργείου ετοιμάζουν την σχετική Υπουργική Απόφαση. «Απομένει να καταγραφεί το ενδιαφέρον των μαθητών», διευκρίνισε.

Ηλεκτρονική δήλωση εγγραφής

Απαντώντας σε πρόσφατη ανακοίνωση της ΔΑΚΕ Καβάλας, που ζητά την απόσυρση της εγκυκλίου για τις ηλεκτρονικές δηλώσεις εγγραφής των μαθητών των ΕΠΑΛ, με την αιτιολογία ότι ο χρόνος είναι περιορισμένος, ανέφερε ότι θα συμβεί το ακριβώς αντίθετο. Οι ηλεκτρονικές δηλώσεις θα γίνονται μέχρι τον Σεπτέμβρη και σε τρεις φάσεις για τους μαθητές των ΕΠΑΛ. Όπως τόνισε, εκδόθηκε μια πρώτη γενική εγκύκλιος και χθες μια διευκρινιστική, σύμφωνα με την οποία ο κάθε γονέας μαθητή και ο κάθε ενήλικος μαθητής ΕΠΑΛ θα μπορεί να δηλώσει μέσω του taxisnet με τους κωδικούς του το σχολείο και, σε περίπτωση δευτέρας ή τρίτης τάξης, τον τομέα και την ειδικότητα που θα ακολουθήσει.

Η πρώτη περίοδος θα είναι από τις 19 έως τις 30 Ιούνη (η εφαρμογή στο taxisnet θα ανοίξει τις επόμενες ημέρες), η δεύτερη μέχρι τις 17 Ιούλη και η Τρίτη τον Σεπτέμβρη. Η τελευταία θα αφορά στους μαθητές που απέτυχαν να εισαχθούν σε κάποια σχολή, μέσω των πανελλήνιων εξετάσεων, και θα ήθελαν να παρακολουθήσουν τα μαθήματα ειδικότητας της δευτέρας τάξης κάποιου ΕΠΑΛ, καθώς και όσοι για διάφορους λόγους δεν έκαναν δήλωση κατά τις περιόδους του Ιούνη και του Ιούλη. Σε περίπτωση που κάποιος γονιός δεν μπορεί να κάνει μόνος του τη δήλωση ή δεν διαθέτει κωδικό στο taxisnet, θα έχει την πλήρη βοήθεια του διευθυντή του σχολείου, στο οποίο θέλει να εγγράψει το παιδί του.

Στόχος του Υπουργείου είναι να γνωρίζει μέχρι τις 20 Ιούλη σε μεγάλο ποσοστό τον αριθμό των μαθητών κάθε σχολείου και κάθε τμήματος, ώστε να εγκαίρως να προβεί στις αναγκαίες τοποθετήσεις καθηγητών και αναπληρωτών και να προμηθευτεί τα απαραίτητα βιβλία. «Επειδή στα ΕΠΑΛ γινόταν γνωστός ο αριθμός των μαθητών τον Οκτώβρη, αυτά τα σχολεία αργούσαν να ξεκινήσουν κανονικά όλα τα μαθήματά τους. Πλέον, θα είμαστε προετοιμασμένοι, ώστε να ξεκινούν στις 11 Σεπτέμβρη, όπως και τα Γενικά Λύκεια», σημείωσε ο κ. Κοτσιφακης.

Άλλες 8 ειδικότητες Μαθητείας

Πρόκειται για το αρχικό βήμα ενός συστήματος, το οποίο ξεκινά με τα ΕΠΑΛ και του χρόνου θα επεκταθεί και στα Γενικά Λύκεια, ενώ, στο μέλλον, θα κατατίθενται με ηλεκτρονικό τρόπο και τα απαραίτητα δικαιολογητικά, ώστε να γίνεται πλήρης εγγραφή του μαθητή σε όλα τα σχολεία όλων των βαθμίδων.

Τέλος, γνωστοποίησε ότι το σύστημα της Μαθητείας, που επιτρέπει στους απόφοιτους των ΕΠΑΛ να έχουν την πρώτη επαφή τους με την εργασία σε θέσεις του δημόσιου ή του ιδιωτικού τομέα, από 7 ειδικότητες που καλύπτει σήμερα, θα επεκταθεί και σε ακόμη 8 από τον ερχόμενο Οκτώβρη, οπότε θα ξεκινήσει η δεύτερη περίοδος της Μαθητείας. Υπενθυμίζεται ότι οι απόφοιτοι που επιλέγουν να ενταχθούν στη Μαθητεία, με ευθύνη του σχολείου τους εργάζονται σε θέση της ειδικότητάς τους με κανονικό μισθό και ένσημο και στο τέλος αποκτούν προϋπηρεσία, καθώς και άδεια ασκήσεως επαγγέλματος.

Ακολουθεί η συνέντευξη του Θέμη Κοτσιφάκη στην εκπομπή «Καβάλα στο Κόκκινο»: