Θα κάνουμε ό,τι γουστάρουμε, θα μαθαίνετε ό,τι θέλουμε

Του Ευριπίδη Ταρασίδη

Η ΝΔ δεν είναι κανένα «χθεσινό» κόμμα. Ξέρει πώς παίζεται το παιχνίδι, γνωρίζει πώς μπορεί να «ελέγξει» την κοινή γνώμη, έχει σχέδιο πώς και πότε θα περάσει νομοσχέδια και αποφάσεις που καίνε, αντιμετωπίζοντας τις λιγότερες αντιδράσεις. Άλλωστε, το μεγαλύτερο μέρος του Τύπου την στηρίζει και δεν έχει κανέναν ενδοιασμό να μοιράσει fake news για χάρη της. Εκτός αν θέλει να κρατήσει μία κάποια αξιοπιστία, οπότε αρκεί απλά να αποκρύψει την αλήθεια ή έστω, την αντίθετη άποψη.

Η ΝΔ εκμεταλλεύεται τη μονόπλευρη ενημέρωση εκατοντάδων χιλιάδων πολιτών, που γίνεται συνήθως από τα κανάλια εθνικής εμβέλειας-της ΕΡΤ συμπεριλαμβανομένης. Και αν δεν της βγήκε τις χρονιές της βαθιάς κρίσης, γιατί ο πολίτης έβλεπε τα fake news στην τσέπη του, ως αντιπολίτευση βγήκε κερδισμένη.

Δεν θα μπορούσε να αλλάξει τακτική τώρα. Θα περάσει ό,τι θέλει, όπως το θέλει, θα λέει ό,τι θέλει και ο ο πολίτης θα μαθαίνει ό,τι αξιολογήσουν τα ΜΜΕ, που την στηρίζουν, ότι δεν θα την βλάψει. Μπορεί λοιπόν, με άνεση, να ισχυριστεί ότι μειώνει τους μετακλητούς και την ίδια ώρα να τους αυξάνει. Μπορεί να μιλά για αποκομματικοποίηση του κράτους και την ίδια στιγμή να συγκεντρώνει όλη την εξουσία γύρω από μια μικρή ομάδα, περιτριγυρισμένη από στρατιές ειδικών συνεργατών και μετακλητών.

Η δύναμη της ΝΔ δεν είναι ούτε ο κόσμος της, ούτε η πολιτική που ακολουθεί. Είναι τα ΜΜΕ που την στηρίζουν. Σκεφτείτε να μην αναρτούσε, ως όφειλε, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ νομοσχέδιο στο opengov.gr τι είχε να γίνει. Φανταστείτε να κολλούσε ένα από τα προσφάτως ανακοινωμένα έργα, επειδή είχαν ξεχάσει να διαβάσουν ένα κληροδότημα.

Σ’ αυτό το πλαίσιο, η ΝΔ έχει την ευκαιρία να ακυρώνει τη ρύθμιση του ΣΥΡΙΖΑ για μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 30% και να πανηγυρίζει για τη δική της μείωση κατά 22%. Μπορεί να επαίρεται για το ότι τα βιβλία είναι στα σχολεία από τον Μάιο- και ας ανέλαβε τη διακυβέρνηση της χώρας τον Ιούλιο-, να αναστατώνει υποψήφιους φοιτητές δήθεν για να ελέγξει αν είναι έτοιμες οι σχολές, να καταργεί εποπτικούς μηχανισμούς (περίπτωση ΣΔΟΕ, ΣΕΠΕ, ελεγκτών δημόσιας διοίκησης, ελεγκτών περιβάλλοντος), να παρακάμπτει το Σύνταγμα (περίπτωση Πολάκη), να καταργεί την κοινωνική διαμεσολάβηση (νομοσχέδιο για το επιτελικό κράτος), να αυτοακυρώνει τις προεκλογικές της αιχμές (ανάληψη καθηκόντων από τον πρώην αρχηγό της ΕΛΑΣ- ο οποίος είχε αναγκαστεί να παραιτηθεί στο πλαίσιο απόδοσης των ευθυνών για την τραγωδία στο Μάτι), να προχωρά σε κομματικές κρίσεις στην αστυνομία και όλα αυτά να τρώνε την σκόνη του αντικαπνιστικού νόμου.

Η αντιμετώπιση της δημιουργικής λογιστικής της ΝΔ, της δημιουργικής ασάφειας των στελεχών της, του δόγματος του σοκ στις μεταρρυθμίσεις γίνεται μόνο μέσω της ενημέρωσης από άλλες πηγές. Τον μόνο που φοβάται σήμερα η ηγεσία της ΝΔ είναι ο ενημερωμένος πολίτης. Διαφορετικά, δεν θα τολμούσε το ανεπίσημο γραφείο τύπου της ΝΔ (λέγε με Ομάδα Αλήθειας) να χορηγεί ανάρτηση που θεωρεί υπεύθυνο τον ΣΥΡΙΖΑ για την αποφυλάκιση του Φλώρου. Φευ.