Τάσος Σαλαμπάσης: Οφείλουμε να βάλουμε την πολιτική στην καθημερινότητα των πολιτών του Νέστου

Κώστας Φιλίδης - Στις ερχόμενες εκλογές η «Δύναμη Πολιτών Νέστου» θα συμμετάσχει με το ίδιο πρόταγμα που είχε και πριν από πέντε χρόνια, διότι δεν έχει αλλάξει τίποτα, υποστήριξε, μιλώντας στο «Κόκκινο Καβάλας», ο επικεφαλής της παράταξης και υποψήφιος δήμαρχος Νέστου, Τάσος Σαλαμπάσης.

Όπως υποστήριξε, υπάρχει ανάγκη «για μια άλλη έκφραση στα τοπικά ζητήματα» σε έναν Δήμο «που έχει μεγάλες δυνατότητες, έχει ανθρώπους με φαντασία και δημιουργικότητα, έχει φυσικό περιβάλλον, αλλά, δυστυχώς λιμνάζει διότι απουσιάζει η δυνατότητα διαμόρφωσης συνθηκών που θα επιτρέψουν να συμμετάσχουν άνθρωποι με νέες ιδέες. Υπάρχει ένα κομματικό δίπολο που έκλεισε πολλούς ανθρώπους στα σπίτια τους κι έκανε όλες τις παραγωγικές δυνάμεις του τόπου να μείνουν ανενεργές στον καναπέ».

Υπογράμμισε ότι η πρώτη προσπάθεια της παράταξής του ήταν να δείξει ότι «δεν μπορεί να λειτουργεί ο Δήμος ακόμη με λογικές ΠΑΣΟΚ-ΝΔ, και, μάλιστα, με όρους της δεκαετίας του 1980. Τώρα, προσπαθούμε να πείσουμε με το πρόγραμμά μας, το πρόσωπό μας και την έκθεσή μας ότι ο πολίτης οφείλει να δώσει τη δυνατότητα να υπάρχει κι άλλη αντιπροσώπευση και να μην πέσει σε διλήμματα».

Το τίποτα και το κάτι

Ασκώντας κριτική στη θητεία του απερχόμενου Δημοτικού Συμβουλίου, εξέφρασε την άποψη ότι οι συνεδριάσεις ήταν γεμάτες με «άγονες αντιπαραθέσεις και αντεγκλήσεις σε σημείο να ποινικοποιείται ακόμη και ο λόγος.» Αναφερόμενος, δε, στον δήμαρχο Βαγγέλη Τσομπανόπουλο, είπε ότι «έμεινε σε μια διαχειριστική λογική, που θυμίζει έναν κακώς εννοούμενο δημόσιο υπάλληλο». Ειδικότερα, έφερε ως παράδειγμα τη μη διεκδίκηση Λιμενικού Ταμείου και ένταξη έργων σε ευρωπαϊκά χρηματοδοτικά προγράμματα. «Του προτείναμε πέντε ευρωπαϊκά προγράμματα και δεν έκανε τίποτα. Του καταθέσαμε, από την αρχή της θητείας, έναν τόμο-πρόταση για τη διαχείριση των απορριμμάτων. Είτε απαξίωσε τις προτάσεις μας, είτε είπε ότι δεν έχει χρήματα, είτε σήκωσε τα χέρια ψηλά. Τέσσερα χρόνια καταθέτει το ίδιο Τεχνικό Πρόγραμμα. Κάθε χρόνο βάζει στο Πρόγραμμα 400.000 ευρώ για ασφαλτοστρώσεις και δεν έχει κάνει καμία». Επίσης, εξέφρασε την απορία γιατί διεκδικεί εκ νέου τη δημαρχεία ο τέως δήμαρχος Σάββας Μιχαηλίδης, ενώ για τον Βαγγέλη Τσομπανόπουλο είπε πως «στον απολογισμό του, το μόνο που έκανε είναι να προσπαθεί να αποδείξει ότι το τίποτα είναι κάτι».

Θα κοινοποιηθούν οι όροι συνεργασίας

Γνωστοποίησε ότι εντός των ημερών θα είναι έτοιμο το Πρόγραμμα της παράταξης, ότι «βασικό κριτήριο για τη συμμετοχή στο ψηφοδέλτιο είναι η δυνατότητα των υποψηφίων να είναι εν δυνάμει αντιδήμαρχοι» και ως προτεραιότητα έθεσε την ανάγκη να αποκτήσει ο Δήμος «τεχνοκρατική αντίληψη των πραγμάτων». Στάθηκε, δε, ιδιαιτέρως στο θέμα της ανάπτυξης του Πολιτισμού, θεωρώντας ότι έτσι θα ενεργοποιηθούν οι νέοι. «Πολιτισμός δεν είναι να φτιάχνουμε αγάλματα αλλά να παρεμβαίνουμε στην καθημερινότητα».

Απαντώντας στην ερώτηση για το πώς σκέφτεται την επόμενη μέρα, που θα ίσως κληθεί η παράταξή του να συνεργαστεί με άλλες παρατάξεις, τόνισε ότι παραλλήλως με το προεκλογικό Πρόγραμμα διαμορφώνεται και η βάση συνεννόησης με την όποια δημοτική Αρχή προκύψει. «Οι προϋποθέσεις συνεργασίας θα κοινοποιηθούν εγκαίρως, ώστε να είναι γνωστές εκ των προτέρων», τόνισε.

Τέλος, ζήτησε από τον ΣΥΡΙΖΑ να ξεκαθαρίσει την θέση του, λέγοντας ότι «οφείλει να μας απαντήσει ποιο είναι το προοδευτικό στίγμα του Βαγγέλη Τσομπανόπουλου» αν «ταυτίζεται με τις προϋποθέσεις συνεργασίας που έθεσε κεντρικά το κόμμα», κι αν η συμμετοχή μελών του στο ψηφοδέλτιο του απερχόμενου δημάρχου είναι προσωπικές ή πολιτικές επιλογές.

Ακολουθεί η συνέντευξη του Τάσου Σαλαμπάση στην εκπομπή «Καβάλα στο Κόκκινο»: