Τα παιδιά γίνονται οι «Ονείρου Κουβαλητές» της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Καβάλας

Η αναζήτηση μεθόδων για την προσέλκυση των παιδιών στον κόσμο των βιβλίων και της ανάγνωσης αποτελεί ζητούμενο για πάρα πολλούς, που σχετίζονται με την πνευματική ανάπτυξη και την κοινωνική εξέλιξη των παιδιών.

Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια, η Δημοτική Βιβλιοθήκη Καβάλας «Βασίλης Βασιλικός» έχει καταφέρει μέσα από την υλοποίηση προγραμμάτων και δράσεων να μεταμορφώσει τη γνώση σε παιχνίδι και την ανάγνωση ενός βιβλίου σε δρώμενο, κερδίζοντας το ενδιαφέρον και την αγάπη των παιδιών.

Όπως εξηγεί μιλώντας στο ΑΠΕ – ΜΠΕ η διευθύντρια της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Καβάλας, Κατερίνα Κουμανίδου, «τα τελευταία χρόνια η βιβλιοθήκη μας έχει να επιδείξει ένα πολύ σημαντικό έργο που αφορά κυρίως την προσέγγιση των μικρών φίλων της. Δεκάδες παιδιά όλων των ηλικιών γεμίζουν καθημερινά την παιδική γωνιά προκειμένου να παρακολουθήσουν ποικίλες δράσεις που διοργανώνουμε είτε μόνοι μας είτε μαζί με άλλους φορείς».

Για τη φετινή χρονιά τα παιδιά μεταμορφώνονται σε «κουβαλητές» ενός ονείρου και αναλαμβάνοντας δράση ανακαλύπτουν κάθε τι ενδιαφέρον που βρίσκεται στις σελίδες των βιβλίων, δημιουργώντας έτσι μια πρωτότυπη ομάδα φιλαναγνωσίας που φέρει τον πρότυπο τίτλο: «Ονειροκουβαλητές σε δράση».

Η δράση της ομάδας ξεκίνησε το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Οκτωβρίου για τα παιδιά της τρίτης, τετάρτης, πέμπτης και έκτης Δημοτικού. Οι συναντήσεις πραγματοποιούνται τις απογευματινές ώρες στην παιδική γωνιά της βιβλιοθήκης με συχνότητα δεκαπενθήμερου και διάρκεια έως και τον μήνα Μάρτιο του 2019.

Οι θεματικές ενότητες που καλύπτουν οι συναντήσεις της ομάδας αφορούν το λογοτεχνικό έργο δύο διακεκριμένων συγγραφέων παιδικής λογοτεχνίας, του Χρήστου Μπουλώτη και της Τασούλας Τσιλιμένη.

«Τα παιδιά», επισημαίνει η κ. Κουμανίδου, «έχουν ευκαιρία να ταξιδέψουν στο θαυμαστό κόσμο των βιβλίων, να παίξουν, να εκφραστούν, να δημιουργήσουν και να … ονειρευτούν! Η ονειροπόληση προηγείται της δράσης και πολλές φορές είναι προϋπόθεσή της… «πριν συλλογιστούμε ονειρευόμαστε» (όπως έλεγε ο μεγάλος Γάλλος φιλόσοφος Gaston Bachelard). Έτσι λοιπόν οι Ονείρου Κουβαλητές της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Καβάλας «Βασίλης Βασιλικός» βάζουν ως προτεραιότητα την ανθρώπινη καρδιά που ονειρεύεται…!».

   Αγάπη του βιβλίου μέσα από καινοτόμες δράσεις

Όπως επισημαίνει η διευθύντρια της βιβλιοθήκης «σκοπός της δράσης είναι οι μικροί μας «Ονειροκουβαλητές» να αγαπήσουν το βιβλίο μέσα από καινοτόμες διαθεματικές και βιωματικές προσεγγίσεις. Επιδιώκεται η δημιουργία και το παιχνίδι να αποτελέσουν το κλειδί της εισόδου στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Καβάλας. Επιμέρους στόχοι του προγράμματος είναι: η καλλιέργεια της κριτικής και δημιουργικής σκέψης, η συνεργατικότητα, η αισθητική καλλιέργεια και η καλλιέργεια της ικανότητας κατανόησης των λογοτεχνικών κειμένων».

Συντονιστής και κύριος εμψυχωτής της ομάδας των «Ονειροκουβαλητών» είναι ένας εκπαιδευτικός και πιο συγκεκριμένα ο διευθυντής του 2ου Δημοτικού Σχολείου και υποψήφιος Δρ. Λογοτεχνίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Κωνσταντίνος Βλαστάρης.

Στο πλαίσιο των συναντήσεων συμμετέχουν εθελοντικά εικαστικοί, μουσικοί, παιδαγωγοί και εμψυχωτές της πόλης. Το πρόγραμμα των συναντήσεων περιλαμβάνει ανάγνωση αποσπασμάτων, θεατρικό παιχνίδι, ομαδικά παιχνίδια, εικαστικά, γνωριμία των παιδιών με τους τιμώμενους συγγραφείς, παραγωγή γραπτού και προφορικού λόγου με συζήτηση, αντιπαράθεση και καταιγισμό ιδεών.

Η όλη δράση θα ολοκληρωθεί στο σύνολό της με μία μεγάλη γιορτή που θα πραγματοποιηθεί στις 2 Απριλίου 2019 στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Καβάλας στο πλαίσιο του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Παιδικού Βιβλίου.