Τ.Καρασαββόγλου: Πρέπει ο κ. Κλειτσιώτης να δώσει στοιχεία κι οι εργαζόμενοι να αντιδράσουν

Την πιθανότητα επανόδου από την Κυβέρνηση της ΝΔ του καθεστώτος των εργολάβων στα Νοσοκομεία και τις δηλώσεις του διοικητή του Νοσοκομείου Καβάλας, καυτηρίασε ο Τάσος Καρασαββόγλου.

Ο τέως και επί 4 χρόνια διοικητής του Νοσοκομείο Καβάλας, μιλώντας στο Κόκκινο Καβάλας, αφού εξήγησε ότι υπάρχει νομικό πλαίσιο για να ανανεωθούν οι ατομικές συμβάσεις των εργαζόμενων στην καθαριότητα και την σίτιση, ζήτησε από τον σημερινό διοικητή Ντίνο Κλειτσιώτη να δώσει στη δημοσιότητα την οικονομοτεχνική μελέτη που έκανε το 2016 «για να δει ο κόσμος ότι λένε ψέματα».

Όπως επισήμανε, όταν έληξαν οι συμβάσεις πριν από 2 χρόνια, η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ παρενέβη και πέρασε νόμο, με τον οποίο δινόταν η δυνατότητα -καθ’ υπέρβαση του υπάρχοντος θεσμικού πλαισίου- να ανανεωθούν οι συμβάσεις για λόγους κατεπειγουσών αναγκών. «Άρα, αυτό το θεσμικό κεκτημένο μπορεί να το χρησιμοποιήσει κι η σημερινή Κυβέρνηση, δεδομένου ότι σήμερα, με τον κορονοϊό, οι ανάγκες είναι πιο κατεπείγουσες από ό,τι πριν από δύο χρόνια», είπε και συμπλήρωσε: «Όμως, για προφανείς πολιτικούς λόγους θέλουν να επαναφέρουν τους εργολάβους. Δεν θέλουν οι εργαζόμενοι να λειτουργούν σε δημοκρατικές συνθήκες, να αμείβονται καλά και στην ώρα τους, να παίρνουν τις άδειές τους. Θέλουν να μεταφέρουν δημόσιους πόρους στην ιδιωτική πρωτοβουλία, όμως έτσι κατασπαταλιούνται πόροι».

 

Το ψέμα πάει σύννεφο

 

Υπογράμμισε ότι «υπάρχει διαστρέβλωση και το ψέμα πάει σύννεφο όταν λένε ότι κοστίζει λιγότερο ο εργολάβος. Καλούμε τη διοίκηση του Νοσοκομείου να δημοσιεύσει την οικονομικοτεχνική μελέτη που έκανε η διοίκησή μου, από την οποία προκύπτει ότι, με τις ατομικές συμβάσεις εργασίες, κάθε χρόνο το Νοσοκομείο Καβάλας εξοικονομούσε 500.000 ευρώ. Ψεύδονται όταν λένε ότι δεν συμπεριλάβαμε το κόστος των αναλώσιμων υλικών. Είναι ντροπή τους και μόνο που το λένε».

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, σημείωσε ότι «για να πάνε σε εργολάβο απαιτείται διεθνής διαγωνισμός, δηλαδή χρόνος, και δεν θα προλάβουν μέχρι το τέλος του χρόνου, οπότε λήγουν οι συμβάσεις των εργαζομένων, ενώ βρισκόμαστε σε φάση αντιμετώπισης πανδημίας! Γι’ αυτό, ζητούμε ανανέωση συμβάσεων, διότι, εκτός των άλλων, οι εργαζόμενες προσέφεραν καταπληκτικές υπηρεσίες. Δεν υπήρξαν παράπονα επί 4 χρόνια για την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών».

Υπενθύμισε ότι το εργολαβικό κόστος ήταν 1,2 εκ. ευρώ, «ήταν υπέρογκο και οι μισθοί συμπιεσμένοι, οι εργαζόμενοι δούλευαν 6 μέρες τη βδομάδα, αντί για 5, δεν έπαιρναν ρεπό και άδειες, κι αν έραιναν ήταν μερικές ημέρες τον χρόνο>

Επίσης, δήλωσε ότι δεν υπήρξε απάντηση στα 7 ερωτήματα που έθεσε πριν από 4 εβδομάδες στη διοίκηση του Νοσοκομείου και τόνισε ότι έθεσε 7 ερωτήματα δίχως να υπάρξει απάντηση σε κανένα.

Τέλος, είπε πως οι εργαζόμενοι πρέπει να αντιπαρατεθούν και να το απορρίψουν τις βλέψεις της διοίκησης και της Κυβέρνησης, και σχολίασε αρνητικά δηλώσεις της προέδρου του Σωματείου εργαζομένων στο Νοσοκομείο, Κατερίνας Πετράκη.

Ακούστε τη συνέντευξη: