Τ. Καρασαββόγλου: Οι ισχυρισμοί της ΠΟΕΔΗΝ είναι στο πλαίσιο της παρατεταμένης προεκλογικής περιόδου

Κώστας Φιλίδης- Απαντήσεις στις καταγγελίες της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΠΟΕΔΗΝ, αλλά και στα αυτόκλητα σχόλια του φερόμενου ως υποψήφιου βουλευτή Καβάλας της ΝΔ, Μακάριου Λαζαρίδη, για τις προσλήψεις προσωπικού στους τομείς καθαριότητας και σίτισης του Νοσοκομείου Καβάλας, έδωσε, μιλώντας στο «Κόκκινο Καβάλας», ο διοικητής του ιδρύματος Τάσος Καρασαββόγλου.

Συγκεκριμένα, στην καταγγελία ότι οι πίνακες αποτελεσμάτων αναρτήθηκαν τρεις φορές, δήλωσε ότι «έχουμε ήδη ενημερώσει την κοινωνία και τους φορείς ότι όταν αναρτήσαμε τους πίνακες το απόγευμα της προηγούμενης Πέμπτης, μέσα σε 20 λεπτά είχαμε διαπιστώσει ότι το πληροφοριακό σύστημα, δια μέσω του οποίου μοριοδοτούσαμε τις υποψηφιότητες, δεν πήρε τα μόρια σε τρεις περιπτώσεις ατόμων, τα οποία δικαιούνταν τα μόρια και το σύστημα δεν τους τα έδωσε. Αποσύραμε τον πίνακα, διασφαλίσαμε ότι μπήκαν τα μόρια που έπρεπε να μπουν σ’ αυτούς τους ανθρώπους και οι συγκεκριμένοι τρεις μπήκαν στη λίστα. Κι επειδή αυτοί συγκέντρωναν περισσότερα μόρια, βγήκαν από τη λίστα οι τρεις τελευταίοι. Την επομένη, επαναδιατυπώσαμε τη λίστα στο ορθόν.

Συνεχώς είχαμε επαφή με το Ανώτατο Συμβούλιο Επιλογής Προσωπικού (ΑΣΕΠ), το ενημερώσαμε και μας είπε να προχωρήσουμε. Στείλαμε τη νέα λίστα. Εκείνη ήθελαν κι όχι την πρώτη. Δεν είναι ότι κάναμε παιχνίδια. Υπήρξε ένα λάθος, το διαπιστώσαμε σε 20 λεπτά και αναρτήσαμε τη σωστή λίστα. Προλάβαμε την κατάσταση των ενστάσεων, γιατί αν η λίστα ήταν λανθασμένη, θα υπήρχαν ενστάσεις. Επομένως, δεν πήγε στο ΑΣΕΠ  ένας πίνακας λανθασμένος, όπως η ΠΟΕΔΗΝ και ο μακρύς της βραχίονας στο Νοσοκομείο Καβάλας ισχυρίζονται, αλλά πήγε αυτός που έπρεπε να πάει, σε συνεργασία με το ΑΣΕΠ».

Απαραίτητη η υπεύθυνη δήλωση

Επίσης, στην καταγγελία αναφέρεται ότι κάποιοι αποκλείστηκαν, επειδή δεν προσχώρησαν την υπεύθυνη δήλωση, η οποία, κατά την ΠΟΕΔΗΝ, σύμφωνα με την προκήρυξη ήταν προαιρετική. Ο κ. Καρασαββόγλου το διέψευσε χαρακτηρίζοντας τον ισχυρισμό «απύθμενο θράσος» και διευκρινίζοντας ότι «ήταν απολύτως απαραίτητη, μαζί με όλα τα υπόλοιπα δικαιολογητικά. Γι’ αυτό και αποκλείστηκαν, επειδή δεν είχαν τη δήλωση. Αυτό δεν το λέγαμε εμείς, αλλά η Προκήρυξη, την οποία ενέκρινε το ΑΣΕΠ και βάσει αυτής έγινε ό,τι έπρεπε να γίνει. Εμείς δεν μπορούμε να κάνουμε ό,τι θέλουμε. Λειτουργούμε βάσει πλαισίου. Όσοι αποκλείστηκαν κι έκαναν προσφυγές, καλώς προσέφυγαν. Κι εμείς τους προτρέψαμε να το κάνουν, μήπως και δικαιωθούν. Δεν έχουμε κανένα πρόβλημα. Όποια πιθανότητα υπάρχει, ας την εξαντλήσουν. Επομένως, αυτά που λέει η ΠΟΕΔΗΝ και η πρόεδρος του Συλλόγου των εργαζομένων κ. Κατερίνα Πετράκη στερούνται σοβαρότητας και δεν είναι αληθή».

Όσον αφορά τον ισχυρισμό ότι διατάχθηκε προανακριτική εξέταση από την Εισαγγελία, σημείωσε ότι «εμείς ξέρουμε ότι ο δικηγόρος Γιώργος Γραμμένος, εκπροσωπώντας κάποιους που αποκλείστηκαν, πήγε στο Δικαστήριο και από εκεί και πέρα τίποτα. Δεν έχει έρθει σε εμάς κάτι. Μακάρι να διενεργηθεί προανακριτική διαδικασία. Εμείς θα απαντήσουμε σε όλα και να είναι σίγουροι ότι δεν έχουμε να κρύψουμε τίποτε και το δίκιο είναι μαζί μας».

Δεν υπήρξε αρνητική θέση στο ΔΣ από την κ. Πετράκη

Για το γεγονός ότι συμμετείχε τόσο στην τριμερή Επιτροπή που κατάρτησε τους καταλόγους πρόσληψης, όσο και στο Σώμα που εξέτασε την ορθότητα των επιλογών, υπογράμμισε ότι «πριν μπω στην επιτροπή, ρώτησα αν είναι σύννομο να είμαι μέλος της. Μου είπαν ότι είναι απολύτως σύννομο, διότι, ως μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Νοσοκομείου, μπορώ να συμμετάσχω. Θα ήταν παράνομο αν συμμετείχα στην επιτροπή και επιλεγόταν κάποιος συγγενής μου. Γιατί ειπώθηκε κι αυτό, ότι ο διοικητής του Νοσοκομείου επέλεξε έναν ανιψιό του. Ακόμα περιμένω να μάθω ποιος είναι ο ανιψιός μου. Τα ψεύδη τους δεν έχουν ούτε αρχή ούτε τέλος».

Επίσης, διευκρίνισε ότι η προκήρυξη ήταν για πρόσληψη προσωπικού στους τομείς καθαριότητας και σίτισης, κι όχι και στον τομέα φύλαξης, που, προφανώς από ελλιπή πληροφόρηση αναφέρεται στην ανακοίνωση της ΠΟΕΔΗΝ.

Στην ερώτηση αν οι εργαζόμενοι εκπροσωπούνται στο Διοικητικό Συμβούλιο του Νοσοκομείου και τι θέση πήραν στην όλη υπόθεση της έγκρισης των καταλόγων πρόσληψης, είπε ότι εκπροσωπούνται από την κ. Πετράκη. «Συμμετέχει στο ΔΣ και δεν καταψήφισε τους πίνακες κατάταξης. Είχε απλά κάποιους προβληματισμούς και κάποιες ενστάσεις. Και ούτε παλαιότερα είχε θέσει κάποιο ζήτημα για την προκήρυξη. Προχωρούσαμε κανονικά. Μπορεί να είμαστε σε μία παρατεταμένη προεκλογική περίοδο, αλλά εμείς πρέπει να μείνουμε προσηλωμένοι», τόνισε.

Τι άλλο θα ακούσουμε από τον Μ. Λαζαρίδη;

Για τις δηλώσεις του Μακάριου Λαζαρίδη, ο οποίος βρήκε άλλη μια ευκαιρία να αντιγράψει ανεξέλεγκτα κάποια τμήματα καταγγελιών και, μάλιστα, να απειλήσει ότι θα υπάρξουν και ποινικές ευθύνες για τον κ. Καρασαββόγλου, απάντησε: «Τί άλλο θα ακούσουμε; Το ζήτημα είναι κατά μείζονα λόγο πολιτικό. Μετά από τρία χρόνια σκληρής προσπάθειας, το σύστημα Δημόσιας Υγείας έχει πλέον ισορροπήσει. Όσοι μιλούσαν για κατάρρευση του συστήματος δεν έχουν επιβεβαιωθεί. Πολλοί θα ήθελαν να καταρρεύσει και να αποδυναμωθεί, προκειμένου ο ιδιωτικός τομέας να αναλάβει εκείνα τα μερίδια, τα οποία σήμερα είναι τμήματα του δημοσίου συστήματος. Αυτό που γίνεται τους τελευταίους μήνες είναι να χτίζουμε πάνω σ’ αυτό. Παρ’ όλη τη σφοδρή κριτική που έχει δεχτεί ο θεσμός των ΤΟΜΥ, πάει μια χαρά. Στην Καβάλα, περίπου 1.800 πολίτες έχουν τον οικογενειακό γιατρό τους. Απευθύνονται στις ΤΟΜΥ και εκεί λύνουν τα πρώτα ζητήματα υγείας.

Το Νοσοκομείο Καβάλας πληρώνει 1,5 εκ. ευρώ το χρόνο για ανθρώπους που δεν είναι ασφαλισμένοι, για τα φάρμακά τους, τις εγχειρήσεις τους, την παραμονή τους στο Νοσοκομείο όσο χρειάζεται. Θα συνεχίσουμε να λειτουργούμε τη λίστα χειρουργείου, ένα θεσμό, ο οποίος διασφαλίζει ότι κάποια πράγματα θα γίνονται με τη σειρά, με διαφανείς διαδικασίες και αξιόπιστους τρόπους, κι όχι όπως στο παρελθόν. Θα συνεχίσουμε, προκειμένου στο Νοσοκομείο Καβάλας να γίνονται περισσότερα χειρουργεία, να εξοικονομούμε πόρους, ενώ οι άλλοι τους κατασπαταλούσαν, να φέρνουμε περισσότερους γιατρούς- ήδη έχει ξεκινήσει η διαδικασία επιλογής των 7 μόνιμων γιατρών για το τμήμα επειγόντων περιστατικών. Όταν θέλεις να διώξεις κάτι από πάνω σου στοχοποιείς τους απέναντι. Όμως, χωριό που φαίνεται κολαούζο δεν θέλει.

Ζητήματα σκανδάλων και κατασπατάλησης αφορούν άλλους και όχι αυτήν την Κυβέρνηση. Μπορεί κανείς να  ισχυριστεί ότι υπάρχουν τέτοια ζητήματα στο Νοσοκομείο Καβάλας; Ας το αποδείξει ο κ. Λαζαρίδης και εμείς είμαστε εδώ για να  τεκμηριώσουμε τη δική μας πλευρά».

Η ανακοίνωση της ΠΟΕΔΗΝ

Στην ανακοίνωσή της (4/12/2018) η ΕΕ της ΠΟΕΔΗΝ αναφέρει τα εξής:

«Ρουσφέτια ΣΥΡΙΖΑ στο Νοσοκομείο Καβάλας

Ο Διοικητής μαγειρεύει τα αποτελέσματα του διαγωνισμού 100 ατόμων με σύμβαση εργασίας. Εκείνου του Προσωπικού που το συγκέντρωσε και τους είπε ότι πρέπει να χρωστάνε στον Ξανθό και τον Πολάκη.

Ο Διοικητής του Νοσοκομείο Καβάλας ξαναχτύπησε. Μετά την προπαγάνδα στο συμβασιούχο Προσωπικό υπέρ Ξανθού και Πολάκη, τώρα μαγειρεύει και τα αποτελέσματα του διαγωνισμού (διαθέτουμε το ηχητικό ντοκουμέντο).

Του ιδίου διαγωνισμού για τον οποίο συγκέντρωσε το συμβασιούχο Προσωπικό και τους είπε ότι θα πρέπει να οφείλουν ευγνωμοσύνη για τη δυνατότητα συμμετοχής τους στον Πολάκη και Ξανθό.

Τι έκανε ο Διοικητής για να αποδείξει στην πράξη όσα έλεγε ότι εάν δεν οφείλεις στο Σύριζα δεν προσλαμβάνεσαι στο Δημόσιο.
Προκηρύχθηκε ο διαγωνισμός που προανήγγειλε στη συγκέντρωση για την πρόσληψη Προσωπικού με σύμβαση ορισμένου χρόνου στη καθαριότητα, σίτιση, εστίαση, φύλαξη, συνολικά 100 ατόμων.

Στην τριμελή επιτροπή επιλογής του Προσωπικού συμμετείχε και ο ίδιος ο Διοικητής του Νοσοκομείου που αποθέωνε Ξανθό, Πολάκη. Ήταν μέλος της Επιτροπής επεξεργασίας των δικαιολογητικών και μοριοδότησης των υποψηφίων. Της ίδιας επιτροπής που εισηγήθηκε τους επιτυχόντες στο Διοικητικό Συμβούλιο του Νοσοκομείου και κατόπιν ως Πρόεδρος, έκανε τον έλεγχο νομιμότητας.

Τα αποτελέσματα μετά την πρώτη ανάρτηση της Πέμπτης 22/11/2018, αποσύρθηκαν και ξανααναρτήθηκαν τρεις φορές με συνεχείς αλλαγές στους επιτυχόντες υποψήφιους. Στο προσωπικό σίτισης άλλαξαν οι επιτυχόντες από ανάρτηση σε ανάρτηση στην 21η και 22η θέση.

Στον ΑΣΕΠ εστάλει για επικύρωση τα αποτελέσματα του διαγωνισμού την Τρίτη 27/11/2018 πριν τη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου το οποίο μετά την αποστολή στον ΑΣΕΠ επικύρωσε διαφορετικούς επιτυχόντες αφού ο Διοικητής άλλαξε τη σειρά κατάταξης. Ως εκ τούτω ο ΑΣΕΠ εξετάζει πλασματικό κατάλογο επιτυχόντων.

Αποκλείστηκαν τουλάχιστον 15 υποψήφιοι μη αρεστοί στον Διοικητή που θα ήταν στους επιτυχόντες, επειδή δεν προσκόμισαν υπεύθυνη δήλωση της προϋπηρεσίας που ήταν προαιρετική με βάση την προκήρυξη, αν και ως όφειλαν από την προκήρυξη προσκόμισαν βεβαιώσεις προϋπηρεσίας από το Νοσοκομείο και τον Ασφαλιστικό φορέα. Αφαιρέθηκαν μόρια από υποψηφίους παράνομα με το πρόσχημα ότι δεν εκτελούσαν τα καθήκοντα καθαριότητας αν και τα εκτελούσαν.

Κατόπιν τούτων βοά ο τοπικός τύπος. Χτύπημα στην κομματίλα αποτελεί η προκαταρκτική εξέταση που διέταξε ο Εισαγγελέας Καβάλας για τα μαγειρέματα στο διαγωνισμό του Διοικητή.

Σας κοινοποιούμε αναφορά του Εκπροσώπου των Εργαζομένων στο Διοικητικό Συμβούλιο και έγγραφα που επιβεβαιώνουν τα ρουσφέτια του Διοικητή.
Άξιος ο μισθός του Διοικητή!!!

Για την Ε.Ε. της ΠΟΕΔΗΝ, ο πρόεδρος Μιχάλης Γιαννακός, ο γενικός γραμματέας Χρήστος Παπαναστάσης».

Η δήλωση του Μ. Λαζαρίδη

Η δήλωση που κοινοποιήθηκε σε ορισμένα συγκεκριμένα τοπικά μέσα ενημέρωσης του Μακάριου Λαζαρίδη (το κείμενο είναι όπως δημοσιεύθηκε σε τοπική εφημερίδα εντός εισαγωγικών, με την δική του ορθογραφία):

«Ο Σύμβουλος Επικοινωνίας του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας Μακάριος Λαζαρίδης, για τις μεθοδεύσεις του διοικητή του Νοσοκομείου Καβάλας Αναστάσιου Καρασσαβόγλου στις προσλήψεις συμβασιούχων που καταγγέλλει η ΠΟΕΔΗΝ, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Οι μεθοδεύσεις που προωθεί για τις προσλήψεις 100 ατόμων στο Νοσοκομείο Καβάλας ο διοικητής του -γνωστός εκλεκτός του ΣΥΡΙΖΑ- παραβιάζουν κατάφορα τη νομιμότητα, έχουν ήδη προκαλέσει παρέμβαση του Εισαγγελέα και επιβάλλεται να σταματήσουν άμεσα.

Ο κατάλογος των δήθεν επιτυχόντων που εστάλη στο ΑΣΕΠ -όπως τονίζει η ΠΟΕΔΗΝ- είναι πλασματικός και ως εκ τούτου προϊόν εγκληματικής πράξης.

Το γεγονός ότι στην τριμελή επιτροπή επιλογής των συμβασιούχων συμμετείχε και ο ίδιος και στη συνέχεια ως Πρόεδρος του Δ.Σ. του νοσοκομείου κλήθηκε να κάνει έλεγχο νομιμότητας στην εισήγηση της επιτροπής, αποδεικνύει την καθεστωτική του νοοτροπία.

Ας καταλάβει επιτέλους τόσο ο κ. Καρασσαβόγλου όσο και οι προϊστάμενοί του κύριοι Ξανθός και Πολάκης ότι τα νοσοκομεία δεν είναι τσιφλίκι τους.

Για όποια αυθαιρεσία διαπραχθεί θα είναι όχι μόνο πολιτικά, αλλά και ποινικά υπόλογοι».

Ακολουθεί η συνέντευξη του Τάσου Καρασαββόγλου στην εκπομπή των Ευριπίδη Ταρασίδη-Κώστα Φιλίδη «Καβάλα στο Κόκκινο»: