Στο Δημοτικό Συμβούλιο καταψήφισαν απόφαση που πήραν ως μέλη του ΔΣ της ΔΕΥΑΚ!

Κώστας Φιλίδης - Θα μπορούσε να χαρακτηριστεί παραλογισμός, αν δεν υπήρχαν άσκοπες πολιτικές σκοπιμότητες, που μειώνουν και το επίπεδο ωριμότητας που απαιτεί η απλή αναλογική.

Το Δημοτικό Συμβούλιο Καβάλας, ύστερα από αίτημα 5 παρατάξεων της αντιπολίτευσης (εκτός αυτών της Αριστεράς), κλήθηκε χθες το βράδυ να εγκρίνει την απόφαση του ΔΣ της ΔΕΥΑΚ για έκπτωση κατά 70% της εγγύησης που καταβάλλουν οι καταναλωτές στους λογαριασμούς της επιχείρησης, μέχρι τις 28 Φλεβάρη 2020.

Η αιτιολογία ήταν ότι η απόφαση της ΔΕΥΑΚ αλλάζει την τιμολογιακή πολιτική της κι ως εκ τούτου θα έπρεπε να εγκριθεί από το Δημοτικό Συμβούλιο. Η πλευρά της διοίκησης υποστήριξε ότι σύμφωνα με τον Κανονισμό Λειτουργίας της επιχείρησης, που ψηφίστηκε τον Δεκέμβρη του 2017, το θέμα της αναπροσαρμογής της εγγύησης δεν χρειαζόταν έγκριση από το Δημοτικό Συμβούλιο.

Η ανταπάντηση ήταν ότι ο νόμος υπερισχύει του Κανονισμού! «Τελικά, ήταν παράνομος ο Κανονισμός, που οι ίδιοι εισηγήθηκαν και ψήφισαν;», αναρωτήθηκε ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΚ. Απόστολος Χρόνης, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο «Κόκκινο Καβάλας».

Ύστερα από πολύωρη και έντονη συζήτηση, τελικώς, η πλειοψηφία των δημοτικών συμβούλων δεν ενέκρινε την απόφαση για έκπτωση, με αποτέλεσμα από σήμερα οι καταναλωτές, αντί για 30 ευρώ, να πρέπει να συνεχίσουν να πληρώνουν 100.

Στόχος η ρύθμιση των χρεών

Στόχος της ΔΕΥΑΚ ήταν να διευκολυνθούν όσοι καταναλωτές θέλουν να κάνουν ρύθμιση χρεών, όμως οι λογαριασμοί, για διάφορους λόγους, εκδίδονται σε άλλο όνομα, με αποτέλεσμα να πρέπει, πριν από τη ρύθμιση, να πληρώσουν την εγγύηση. Η ρύθμιση, δε, του χρέους, σταματά και την επιβολή τόκων, ενώ το χρέος δηλώνεται στην Εφορία, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τον καταναλωτή.

Σκοπός ήταν, με τη διευκόλυνση να εξυπηρετηθούν οι καταναλωτές, αλλά και το χρέος τους προς τη ΔΕΥΑΚ, που έφτασε στο συνολικό ποσό των 4,5 εκ. ευρώ, επισήμανε ο κ. Χρόνης.

Σημειώνεται ότι η απόφαση της ΔΕΥΑΚ για την έκπτωση ήταν σχεδόν ομόφωνη. Δηλαδή την ψήφισαν και οι εκπρόσωποι των 2 από τις 3 παρατάξεις που συμμετέχουν στο ΔΣ της και κατέθεσαν το αίτημα στο Δημοτικό Συμβούλιο. Όμως, στη χθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, οι ίδιοι την καταψήφισαν!!!

Η μόνη που δεν την ψήφισε ήταν η εκπρόσωπος της παράταξης «Ανάσα για την Καβάλα» (επικεφαλής Δήμητρα Τσανάκα), η οποία δήλωσε «παρούσα», όπως και σε όλες τις αποφάσεις, λόγω της προσφυγής που έκανε η παράταξή της για το νόμιμο της εκλογής των μελών του ΔΣ της ΔΕΥΑΚ. Παρεμπιπτόντως, σύμφωνα με πληροφορίες, η προσφυγή απορρίφθηκε από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση.

Σύμφωνα με όσα δήλωσε ο κ. Χρόνης, η παράταξη του δημάρχου σκέφτεται να προσφύγει στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση για να ξεκαθαρίσει αν η απόφαση της ΔΕΥΑΚ ήταν νομότυπη ή αυτή του Δημοτικού Συμβουλίου.

Άρης Βέρρος: Μουλάρωσαν

Οι σημαντικές αποφάσεις της ΔΕΥΑΚ πρέπει να εισάγονται προς έγκριση στο Δημοτικό Συμβούλιο, δήλωσε στο «Κόκκινο Καβάλας», ο επικεφαλής της Συμπαράταξης Πολιτών, Άρης Βέρρος.

Όπως σημείωσε, «το αίτημα των 5 παρατάξεων ήταν αν θα εγκριθεί ή όχι η απόφαση της ΔΕΥΑΚ, όμως, όταν φτάσαμε επί της ουσίας, οι σύμβουλοι των 5 παρατάξεων… μουλάρωσαν και ήθελαν να συζητήσουμε απλώς το αν θα έπρεπε να έρθει το θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο και να αποφασίσουμε για το αν θα εισαχθεί ως τακτικό θέμα σε επόμενη συνεδρίαση».

Δίνοντας πολιτική διάσταση στο θέμα, υπογράμμισε ότι «κάποιες δημοτικές παρατάξεις δεν αντιλήφθηκαν το μήνυμα των εκλογών. Χθες καταλάβαμε ότι κάποιοι, με τον τρόπο που λειτουργούν, ρίχνουν νερό στον μύλο αυτών που υποστηρίζουν το δημαρχοκεντρικό σύστημα. Όμως, αν δεν είχε εφαρμοστεί η απλή αναλογική, πιθανώς ούτε οι ίδιοι ούτε οι παρατάξεις τους δεν θα ήταν στο Δημοτικό Συμβούλιο».

Τελικώς, οι σύμβουλοι της Συμπαράταξης Πολιτών ψήφισαν θετικά, κρίνοντας ως θετική την απόφαση της ΔΕΥΑΚ.

Ακούστε τις συνεντεύξεις των Απόστολου Χρόνη και Άρη Βέρρου στην εκπομπή των Ευριπίδη Ταρασίδη-Κώστα Φιλίδη «Καβάλα στο Κόκκινο» (Δευτέρα-Παρασκευή 10 πμ-12 πμ):