Στα δύο άκρα της Γέφυρα Κομψάτου, ΣΥΡΙΖΑ Ροδόπης και Περιφέρεια ΑΜΘ

Τα χρήματα για την αποκατάσταση της γέφυρας Κομψάτου βρέθηκαν- με υπογραφή Χαρίτση- και το έργο θα ολοκληρωθεί πολύ σύντομα. Πάνω στην πεσμένη γέφυρα, ο ΣΥΡΙΖΑ Ροδόπης και η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης διασταυρώνουν τα ξίφη τους μέσω ανακοινώσεων.

Η Νομαρχιακή Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ Ροδόπης εξέδωσε χθες την παρακάτω ανακοίνωση:

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας,Αλέξης Χαρίτσης ανταποκρίθηκε άμεσα στο αίτημα της Νομαρχιακής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ Ροδόπης αλλά και των βουλευτών του κόμματος Μουσταφά Μουσταφά και Αϊχάν Καραγιουσούφ για το μείζον θέμα της γέφυρας του Κομψάτου. Αν και αυτό το έργο, η αποκατάσταση της γέφυρας, είναι αποκλειστική ευθύνη της Περιφέρειας δεδομένου ότι δεν προήλθε η κατάρρευση από φυσική καταστροφή εντούτοις εντάσσονται δύο έργα για την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, «Αποκατάσταση Γέφυρας ποταμού Κομψάτου, πρωτεύον επαρχιακό δίκτυο, και εργασίες σήμανσης και ασφάλειας οδού στο παλαιό τμήμα Πολύανθου – Ιάσμου και στατικής επάρκειας παλαιάς γέφυρας με συνολικό προϋπολογισμό  1.600.000 ευρώ. Η αντίδραση της κυβέρνησης είναι άμεση όσον αφορά στο μέγα ζήτημα που έχει προκύψει από το πρόβλημα αυτό.

Σήμερα, η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης απάντησε στον τοπικό ΣΥΡΙΖΑ θέτοντας εαυτόν ως την «υπεύθυνη» για την εύρεση χρηματοδότησης για την αποκατάσταση της γέφυρας:

Αναφορικά με την ανακοίνωση που εξέδωσε η Νομαρχιακή Επιτροπή Ροδόπης του ΣΥΡΙΖΑ και στην οποία υποστηρίζει ότι η αποκατάσταση της γέφυρας του ποταμού Κομψάτου στο πρωτεύον επαρχιακό δίκτυο καθώς και οι εργασίες σήμανσης και ασφάλειας στο παλαιό τμήμα Πολύανθου-Ιάσμου και στατικής επάρκειας της παλαιάς γέφυρας, συνολικού προϋπολογισμού 1,6 εκατομμυρίων ευρώ, εντάχθηκαν ως έργα για την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης κατόπιν αιτήματος δικού της και των βουλευτών Ροδόπης του ΣΥΡΙΖΑ προς τον Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομίας κ. Αλέξη Χαρίτση, θα θέλαμε να προβούμε στις παρακάτω διευκρινίσεις:

  1. Αμέσως μετά την πτώση της γέφυρας, και συγκεκριμένα στις 29 Σεπτεμβρίου, η Περιφέρεια ΑΜΘ, με έγγραφό της προς το Υπουργείο Οικονομίας, αιτήθηκε ποσό ύψους 1.716.000 ευρώ ώστε να προχωρήσει τόσο στην αποκατάσταση της γέφυρας που κατέρρευσε όσο και στις απαραίτητες εργασίες οδοσήμανσης και στατικότητας της παλαιάς γέφυρας προκειμένου να διασφαλιστεί η ασφαλής κυκλοφορία των οχημάτων. Ενέργειες για τις οποίες ο Περιφερειάρχης ΑΜΘ ενημέρωσε το Περιφερειακό Συμβούλιο στην πρώτη συνεδρίασή του μετά την πτώση της γέφυρας.
  2. Έχοντας αντιδράσει άμεσα και έχοντας προβεί σε όλες τις ενέργειες που επιβάλλει η θεσμική της αρμοδιότητα, η Περιφέρεια ΑΜΘ αναγνωρίζει κάθε πρωτοβουλία η οποία στοχεύει στην ανάδειξη της σοβαρότητας του ζητήματος και στην υποστήριξη των αιτημάτων της προς την κυβέρνηση.

Σε κάθε περίπτωση, το μείζον για τους κατοίκους της περιοχής είναι η αποκατάσταση της ασφαλούς κυκλοφορίας των οχημάτων μέσω της παλαιάς γέφυρας και η αποκατάσταση της γέφυρας που κατέρρευσε, έργα τα οποία θα πραγματοποιηθούν με ευθύνη και υπό την επίβλεψη της Περιφέρειας.

(H φωτογραφία είναι από τον Παρατηρητή)