Στ. Βαρδαρός: Επουλώνοντας πληγές, βλέπουμε την επόμενη ημέρα του ΕΣΥ με μεγαλύτερη αισιοδοξία

Κώστας Φιλίδης- Την ερχόμενη Τετάρτη θα δημοσιευτεί η νέα προκήρυξη για την πρόσληψη ιατρικού προσωπικού, που θα στελεχώσει νέες και υπάρχουσες δομές του Εθνικού Συστήματος Υγείας, σύμφωνα με όσα δήλωσε στο «Κόκκινο Καβάλας», ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας του Υπουργείου Υγείας, Σταμάτης Βαρδαρός.

Το στέλεχος του Υπουργείου, που είναι αρμόδιο για θέματα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, βρέθηκε για λίγες ώρες στην Καβάλα το πρωί της Παρασκευής, πριν παραστεί στα εγκαίνια του Πολυδύναμου Ιατρείου Δοξάτου και επισκεφθεί το Αστικό Κέντρο Υγείας της Δράμας.

Στην Καβάλα επισκέφθηκε το 10ο Δημοτικό Σχολείο, στη διάρκεια ενημέρωσης των μαθητών από το προσωπικό της 1ης Τοπικής Μονάδας Υγείας (ΤΟΜΥ) για θέματα που σχετίζονται με τους κινδύνους του καλοκαιριού (ηλιοπροστασία, κολύμπι κλπ. Στη συνέχεια επισκέφθηκε το Αστικό Κέντρο Υγείας Καβάλας (πρώην ΙΚΑ) και τη μονάδα απεξάρτησης του ΚΕΘΕΑ Κιβωτός.

Πρόγραμμα ενημέρωσης μαθητών

Για την ανάπτυξη δράσεων στα σχολεία γνωστοποίησε ότι αρχίζουν παρεμβάσεις  στο πλαίσιο της πρόληψης και της προαγωγής υγείας, που περιλαμβάνουν δράσεις και στη σχολική κοινότητα.

Οι ΤΟΜΥ και τα Κέντρα Υγείας θα αναλάβουν πρόγραμμα ενημέρωσης στα σχολεία. Για πρώτη φορά τα Υπουργεία Υγείας και Παιδείας καταρτίζουν εγκεκριμένο υλικό για την αγωγή υγείας και έτσι δεν θα χρειάζεται κάθε φορά να δίνεται έγκριση από το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής. Στις αίθουσες θα μπαίνουν επισκέπτες υγείας, κοινωνικοί λειτουργοί και θα υλοποιούν αυτές τις παρεμβάσεις, κάτω από έναν κεντρικό σχεδιασμό και με πιστοποιημένο υλικό, που θα σχετίζεται με την πρόληψη και την αγωγή υγείας. Μελλοντικά, υπάρχει η σκέψη τα μαθήματα να ενταχθούν στο ωρολόγιο πρόγραμμα των σχολείων.

Ανακαίνιση και στελέχωσης του πρώην ΙΚΑ

Στο Αστικό Κέντρο Υγείας είχε συνάντηση με το προσωπικό, την επιστημονική υπεύθυνη και πολίτες. Όπως επισήμανε «είναι μια δομή που αξίζει να στηριχτεί διότι, αν και εμφανίζεται ανταγωνιστική με τις ΤΟΜΥ, είναι συμπληρωματικές μεταξύ τους». Είναι δομή που αποδομήθηκε στο παρελθόν, όπως του επισήμανε το ίδιο το προσωπικό. Αναγνώρισε ότι «χρειάζεται σοβαρή κτηριακή αναβάθμιση και περεταίρω ενίσχυση με στελεχιακό δυναμικό» και ανακοίνωσε ότι «δρομολογείται σοβαρή ανακαίνιση, που θα υλοποιηθεί τους επόμενους μήνες. Στην προκήρυξη για πρόσληψη ιατρικού προσωπικού, θα υπάρχουν τουλάχιστον δύο θέσεις για το Αστικό Κέντρο Υγείας Καβάλας».

Ενημερωτική καμπάνια

Τις επόμενες ημέρες, η Κυβέρνηση ξεκινά μεγάλη ενημερωτική καμπάνια για τη μεταρρύθμιση στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας. Επίσης, οι ΤΟΜΥ και τα Αστικά Κέντρα Υγείας, μέσα από τη δράση τους με ενημερώσεις στα σχολεία, τα ΚΑΠΗ και αλλού, θα καταστήσουν γνωστή την παρουσία τους και το ρόλο τους.

«Αν οι ΤΟΜΥ και τα Κέντρα Υγείας λειτουργήσουν σωστά και πλήρως, πέρα από μια άλλη φιλοσοφία στο σύστημα Υγείας, θα προσφέρουν πολύτιμη βοήθεια στα ήδη επιβαρυμένα νοσοκομεία», τόνισε. «Θα διαχειρίζονται τα περιστατικά που δεν χρειάζεται να φτάνουν στα νοσοκομεία, με συνέπεια την αποσυμφόρησή τους. Θα προσφέρουν κι ένα άλλο επίπεδο υπηρεσιών υγείας με τον οικογενειακό γιατρό και τον ηλεκτρονικό φάκελο υγείας του κάθε πολίτη. Ο πολίτης θα έχει τον προσωπικό γιατρό του κι ο γιατρός θα έχει μια συνεχή και επικαιροποιημένη εικόνα της πορείας υγείας του πολίτη».

Όσο για τη δεύτερη ΤΟΜΥ Καβάλας, είπε ότι η λειτουργία της σχετίζεται με την πορεία της προκήρυξης για την πρόσληψη γιατρών, που θα ανακοινωθεί την ερχόμενη Τετάρτη.

Στην ερώτηση αν υπάρχουν γιατροί που να ενδιαφέρονται να υπηρετήσουν το ΕΣΥ, λόγω του μεγάλου αριθμού γιατρών που μετανάστευσαν, απάντησε πως «επιστρέφουν γιατροί που είχαν φύγει στο εξωτερικό, λόγω θέσεων εργασίας και καλής μισθολογικής κατάστασης, διότι προσλαμβάνονται με βαθμό Επιμελητή Α’, ενώ, στο παρελθόν, θα χρειάζονταν 10-15 χρόνια υπηρεσίας στο ΕΣΥ. Στόχος της Κυβέρνησης είναι για κάθε γιατρό που ολοκληρώνει την ειδικότητά του στη χώρα, να του προσφέρεται η ευκαιρία απασχόλησης και ενσωμάτωσης στο ΕΣΥ».

Μαθήματα ομαδικότητας από το ΚΕΘΕΑ

«Εκμεταλλευόμαστε την καλή οργανωτική δουλειά που γίνεται στο ΚΕΘΕΑ (στην περίπτωση της Αν. Μακεδονίας-Θράκης εφαρμόζεται το πρόγραμμα «Κιβωτός»). Έχει υπογραφεί προγραμματική σύμβαση με το Υπουργείο Υγείας για την εκπαίδευση του προσωπικού των ΤΟΜΥ από προσωπικό του ΚΕΘΕΑ σε ζητήματα λειτουργίας ομάδας υγείας, δικτύωσης και πρόληψης, διότι είναι ένα καλό παράδειγμα στο χώρο του συστήματος υγείας το να μεταφέρουμε την εμπειρία μιας δομής σε μια άλλη και να βάζουμε τους ανθρώπους που είναι ταγμένοι στο ΕΣΥ να συνεργάζονται και να επικουρούν ο ένας τον άλλον».

Τέλος, δήλωσε ότι «σιγά-σιγά, επουλώνοντας πληγές, μπορούμε να βλέπουμε και την επόμενη ημέρα του ΕΣΥ με μεγαλύτερη αισιοδοξία»!

Ακολουθεί η συνέντευξη του Σταμάτη Βαρδαρού στην εκπομπή «Καβάλα στο Κόκκινο»:

Η φωτογραφία είναι από την ΕΡΤ