Στ. Γιαννακίδης: Το ΕΣΠΑ είναι πλέον και για τους μη προνομιούχους

Ευριπίδης Ταρασίδης- Το συνολικό σχέδιο αξιοποίησης των κονδυλίων του ΕΣΠΑ ώστε να μην κατευθύνονται σε "ένα κλειστό κλαμπ όπως γινόταν με τις προηγούμενες κυβερνήσεις" ανέπτυξε, μιλώντας στο Κόκκινο Καβάλας, ο υφυπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Στάθης Γιαννακίδης.

Αφορμή, η αποψινή (20.2) ενημερωτική εκδήλωση για τις δύο νέες δράσεις του Υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης, που χρηματοδοτούνται από το ΕΠΑνΕΚ,  την  «Εργαλειοθήκη Ανταγωνιστικότητας για μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις» και την «Εργαλειοθήκη επιχειρηματικότητας, Εμπόριο-Εστίαση-Εκπαίδευση» που θα πραγματοποιηθεί στην Ξάνθη, στις 6.30 μ.μ..

«Αθροιστικά ο προϋπολογισμός είναι περίπου στα 350 εκατομμύρια ευρώ και αφορά σχεδόν το σύνολο των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και όχι μόνο» σημείωσε ο υφυπουργός και συμπλήρωσε ότι ευελπιστεί η σημερινή εκδήλωση να προσελκύσει λογιστές και οικονομολόγους «προκειμένου να υπάρχει μία πιο λεπτομερής και μία άμεση ενημέρωση όχι μόνο των ενδιαφερομένων αλλά και του ιδιωτικού τομέα ώστε να υλοποιήσει για λογαριασμό των ενδιαφερομένων την όποια κατάθεση φακέλου».

Ο κ. Γιαννακίδης ενημέρωσε ότι οι δράσεις θα είναι διαρκώς ανοιχτές μέχρι εξαντλήσεως προϋπολογισμού, ώστε να δοθεί η δυνατότητα στους επενδυτές να καταθέσουν το φάκελο όταν είναι έτοιμοι και όχι να κυνηγάνε συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα και διορίες που ορίζονται από το υπουργείο. «Δοκιμάζουμε νέους τρόπους διάχυσης και αξιοποίησης κονδυλίων του ΕΣΠΑ έχοντας στο επίκεντρο τόσο τους άμεσα ενδιαφερόμενους και την όσο το δυνατόν γρηγορότερη εκταμίευση που είναι το σημαντικότερο» ανέφερε.

Αυξημένο το ενδιαφέρον για τη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων

«Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις αποτελούν τη συντριπτική πλειοψηφία των οικονομικών μονάδων που δραστηριοποιούνται στην ελληνική οικονομία, επομένως όταν μιλάμε για στήριξη της οικονομίας είναι αυτονόητο ότι εννοούμε τη στήριξη σε μεσαίες επιχειρήσεις» σημειώνει και προσθέτει: «συνολικά οι δράσεις του ΕΣΠΑ του κομματιού του ΕΠΑΝΕΚ που αφορούν τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις είναι περίπου στις 20, που είτε είχαν ανοίξει και έχουν ολοκληρωθεί, είτε πρόκειται να ανοίξουν το επόμενο διάστημα. Και μιλάμε για ένα ποσό περί των 2 δισεκατομμυρίων για ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Ως προς αυτό οφείλουμε να προσθέσουμε ότι βασικό στοιχείο και χαρακτηριστικό των προγραμμάτων του ΕΣΠΑ, όπως για παράδειγμα εργαλειοθήκη επιχειρηματικότητας και η εργαλειοθήκη ανταγωνιστικότητας, η οποία ανοίγει σήμερα και η επόμενη δράση την επόμενη εβδομάδα, είναι η καταπολέμηση της ανεργίας, με την έννοια ότι ενισχύουν το μισθολογικό κόστος για την πρόσληψη νέου προσωπικού, δεδομένου ότι η καταπολέμηση της ανεργίας και η ενίσχυση της τάσης μείωσης της είναι εξαιρετικής σημασίας ζήτημα συνολικά για τη χώρα.

Άρα με αυτή την έννοια και με βάση το αυξημένο ενδιαφέρον που έχει παρατηρηθεί σχεδόν σε όλες τις δράσεις του ΕΣΠΑ που έχουν ανοίξει το προηγούμενο διάστημα, καθώς η ζήτηση είναι περισσότερη από τους προϋπολογισμούς τους οποίους αρχικά είχαν προβλεφθεί, μπορούμε να πούμε ότι είναι ένα στοιχείο το οποίο δείχνει ότι η οικονομία έχει περάσει όντως σε μία διαφορετική κατάσταση, σε σχέση με την καταστροφική πορεία που είχαμε πάρει τα προηγούμενα χρόνια».

Να σημειωθεί ότι έχουν ήδη προκηρυχθεί δράσεις το προηγούμενο διάστημα για την ενίσχυση νέων επιχειρήσεων και σε αυτή τη φάση οικονομίας «τρέχουν» δράσεις στο κομμάτι της ενίσχυσης υφιστάμενων επιχειρήσεων. «Αυτό είναι το βασικό χαρακτηριστικό της εργαλειοθήκης ανταγωνιστικότητας προκειμένου ακριβώς να ενισχύσουμε όσους άντεξαν μέσα στην κρίση, όσους κατάφεραν να επιβιώσουν» συμπληρώνει.

Βασικό στοιχείο το ποια είναι η αναπτυξιακή μας στρατηγική 

Ο υφυπουργός Οικονομίας αναφέρθηκε στη διαφορετική κατεύθυνση των κονδυλίων του ΕΣΠΑ της σημερινής από τις προηγούμενες κυβερνήσεις, τονίζοντας ότι το ζητούμενο είναι η ανάκαμψη της τοπικής οικονομίας και η προσέλκυση ξένων επενδύσεων. «Αυτό όμως που αποτελεί βασικό στοιχείο είναι ποια είναι η αναπτυξιακή στρατηγική και προς ποια κατεύθυνση θεωρούμε ότι θα πρέπει να πάει η οικονομία τα επόμενα χρόνια. Επιλογή μας είναι να στηρίξουμε δυναμικούς τομείς της ελληνικής οικονομίας, να στηρίξουμε τις εξαγωγικές επιχειρήσεις, τις καινοτόμες επιχειρήσεις, όσους απασχολούν επιστημονικό δυναμικό και προχωρούν σε προσλήψεις, όσες επιχειρήσεις και κομμάτια της οικονομίας έχουν να δώσουν μία αυξημένη προστιθέμενη αξία την ελληνική οικονομία» συμπληρώνει.

Εξάλλου, σημαντική θεωρείται και η εργασία των περιφερειακών συνεδρίων, τα οποία, σύμφωνα με τον κ. Γιαννακίδη «έδειξαν» στην Κυβέρνηση τις προτεραιότητες των περιφερειών. «Αυτή είναι και βασική διαφορά που υπήρχε με τις προηγούμενες κυβερνήσεις και πριν την κρίση αλλά και εντός της κρίσης και των μνημονίων, ότι επειδή ακριβώς δεν διέθεταν ένα συνολικότερο σχέδιο και η χρήση των κονδυλίων του ΕΣΠΑ κατάντησε να είναι ένα κλειστό κλαμπ ορισμένων όπου το μεγαλύτερο κομμάτι κατευθυνόταν σε πάρα πολύ συγκεκριμένους επιχειρηματικούς Έχουμε ξεπεράσει τις παθογένειες που κληρονόμησαν από το 2015 και στο κομμάτι της διαχείρισης των προγραμμάτων ΕΣΠΑ και στο κομμάτι της στοχοθεσίας και θεωρούμε ότι όντως η ελληνική οικονομία με απτά αποτελέσματα, έχουμε τους οικονομικούς δείκτες που δείχνουν ότι έχει αλλάξει οριστικά η κατάσταση σε σχέση με το παρελθόν, προφανώς έχουμε πάρα πολύ δρόμο μπροστά μας στην οικοδόμηση της μεταμνημονιακής περιόδου, αλλά αυτό που έχουμε είναι η πλήρης διάψευση των εκτιμήσεων της αξιωματικής αντιπολίτευσης για την καταστροφή της οικονομίας και ότι οδηγούμαστε σε αδιέξοδο» δήλωσε.

Τέλος, σχετικά με το interreg Ελλάδας-Βουλγαρίας, στo πλαίσιo του οποίου για πρώτη φορά δίνεται απευθείας στον ιδιωτικό τομέα και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις ένα ποσό της τάξεως των 10 εκατομμυρίων ευρώ δήλωσε ότι είναι μία πιλοτική εφαρμογή μέσω της οποίας το Υπουργείο θα εντοπίσει πώς θα μπορέσει να ενισχύσει και να προχωρήσει στη  μεταμνημονιακή περίοδο, ώστε » η χώρα μας να καταστεί πρωταγωνίστριας στη βαλκανική συνανάπτυξη». Μάλιστα, κατά τον υφυπουργό, το πρόγραμμα interreg Ελλάδας-Βουλγαρίας είναι εξαιρετικά σημαντικό για την προώθηση συνεργασιών μεταξύ των δύο χωρών.

Ακούστε τη συνέντευξη του Στάθη Γιαννακίδη στην εκπομπή των Κώστα Φιλίδη και Ευριπίδη Ταρασίδη: