Σε απόγνωση οι επαγγελματίες σε Μακεδονία και Θράκη

Ενώ σημειώνονται νέα κρούσματα κορωνοϊού - Ελλιπές το "βοήθημα" της κυβέρνησης - Κίνδυνος λουκέτου για τα μικρά καταστήματα - Ελπίζουν στον τουρισμό οι ξενοδόχοι - Αίτημα της Περιφέρειας για έκτακτη βοήθεια 30 εκατ. ευρώ

129

SOS εκπέμπουν οι επιχειρηματίες της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης, καθώς η ενίσχυση της κυβέρνησης δεν φτάνει ούτε για τα βασικά. Η ανεργία αυξάνεται, τα μικροκαταστήματα λιανικής κινδυνεύουν με λουκέτο, οι ξενοδόχοι περιμένουν ένα θαύμα και ο περιφερειάρχης ζητάει από την κυβέρνηση 30 εκατομμύρια για να τα «ρίξει» στην αγορά.

Ο ισχυρός τομέας του τουρισμού, που καταλαμβάνει ένα σημαντικό ποσοστό του ΑΕΠ της Περιφέρειας, νοσεί. Χαρακτηριστική της κατάστασης είναι η απόφαση μεγάλου ξενοδοχείου δωδεκάμηνης λειτουργίας που βρίσκεται στο κέντρο της Καβάλας να ανοίξει ξανά την 1.1.2021, αφήνοντας χωρίς δουλειά περίπου τριάντα εργαζόμενους. Επίσης, παρατηρείται το φαινόμενο σε πολλές παραλίες του νομού Καβάλας να παραμένουν κλειστά beach bar που λειτουργούσαν ανελλιπώς τα τελευταία πολλά καλοκαίρια. Ακόμα, δεν είναι λίγες οι καλοκαιρινές ταβέρνες που αποφάσισαν να παραμείνουν κλειστές, μην μπορώντας να αναλάβουν το ρίσκο μιας, έτσι κι αλλιώς, κακής σεζόν.

Οι ξενοδόχοι της Ξάνθης στα πρόθυρα νευρικής κρίσης

«Ζητάμε αποκλειστικά και μόνο την οικονομική στήριξη για τα επόμενα δύο χρόνια των ξενοδόχων της Ξάνθης. Εμείς είμαστε από τις 29 Φεβρουαρίου κλειστοί» δήλωσε, μιλώντας στην ΕΡΑ Κομοτηνής, ο πρόεδρος του Συλλόγου Ξενοδόχων και Τουριστικών Επιχειρηματιών Νομού Ξάνθης Γιάννης Ιερόπουλος. Όπως τονίζει, οι φορείς της Ξάνθης έχουν καταθέσει ήδη πολλά αιτήματα προς τα αρμόδια υπουργεία, χωρίς ωστόσο να βρουν κάποια ανταπόκριση.

Η κατάσταση στην Ξάνθη είναι η δυσκολότερη απ’ όλες τις υπόλοιπες της Περιφέρειας ΑΜ-Θ, καθώς μέχρι σήμερα αντιμετωπίζει αυξημένο επιδημιολογικό φορτίο, γεγονός που κάνει μη ελκυστική τη διαμονή στην ευρύτερη περιοχή. Άλλωστε ήδη δύο μεγάλα ξενοδοχεία της πόλης αποφάσισαν να μην λειτουργήσουν το φετινό καλοκαίρι, με αποτέλεσμα δεκάδες εργαζόμενοι να βρεθούν στην ανεργία. Σύμφωνα με τους ξενοδόχους, ο φετινός στόχος είναι στο 30% σε σχέση με πέρσι.

Ζητούν ενίσχυση απ’ τα δικά τους χρήματα!

«Η διοίκηση της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης επεξεργάζεται ένα πρόγραμμα στήριξης της επιχειρηματικότητας που μπορεί να φτάσει τα 25 με 30 εκατομμύρια ευρώ με πόρους του ΕΣΠΑ». Αυτό αποφασίστηκε στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε πριν λίγες μέρες, μετά από πρόσκληση του περιφερειάρχη Χρήστου Μέτιου, μεταξύ φορέων των πέντε νομών της Περιφέρειας.

«Σήμερα, με τα νέα δεδομένα που έχει δημιουργήσει η πανδημία του κορωνοϊού, η ανάγκη στήριξης των επιχειρήσεων, των εργαζομένων και των ανέργων γίνεται ακόμα μεγαλύτερη, ειδικά σε περιοχές της Περιφέρειάς μας που πλήττονται περισσότερο, όπως η Ξάνθη», ανέφερε στην ανακοίνωσή του μετά το πέρας της σύσκεψης, χαρακτηριστική της απελπιστικής κατάστασης στην οποία βρίσκονται χιλιάδες επιχειρήσεις της περιοχής.

Βέβαια, το αίτημα της Περιφέρειας προβλέπεται πως δεν θα γίνει εύκολα δεκτό από τα αρμόδια υπουργεία. Να θυμίσουμε ότι στις αρχές Απριλίου, με «εξαιρετικά επείγουσα επιστολή» του υφυπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων Ιωάννη Τσακίρη, ενημερώθηκαν οι διοικήσεις των Περιφερειών ότι αναστέλλονται όλα τα προγραμματισμένα έργα μέσω ΕΣΠΑ και στο εξής θα προχωρήσουν μόνο όσα είναι συμβασιοποιημένα. Η κίνηση αυτή στέρησε από τις Περιφέρειες περίπου 8 δισ. ευρώ.

Συγκρατημένη αισιοδοξία για τη Θάσο

Τέλος, παρά τις δυσκολίες και την απροθυμία της κυβέρνησης να στηρίξει τον τομέα του τουρισμού, μια μικρή αχτίδα αισιοδοξίας εμφανίστηκε το προηγούμενο σαββατοκύριακο με τον ερχομό αρκετών χιλιάδων τουριστών, κυρίως από τη Βουλγαρία. «Εκείνο που άλλαξε στο νησί αυτές τις ημέρες είναι η ψυχολογία μας και το γενικότερο κλίμα, γιατί άνοιξαν οι περισσότερες τουριστικές επιχειρήσεις για να υποδεχτούν τους επισκέπτες» ανέφερε στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Θάσου Πάρης Παρασχούδης. Παρόμοια εικόνα παρουσίασε και ο Δήμος Παγγαίου, με τις γνωστές και πολυδιαφημισμένες παραλίες να γεμίζουν. Αξίζει να τονιστεί ότι, τα τελευταία χρόνια, εκατοντάδες Βούλγαροι έχουν αγοράσει σπίτια σε παραθαλάσσιες περιοχές των νομών της ΑΜ-Θ.

Αρκούν μερικά «δυνατά» σαββατοκύριακα για να σώσουν το φετινό καλοκαίρι; Η απάντηση είναι αρνητική. Το βάρος, πλέον, πέφτει στην κυβέρνηση και στις αποφάσεις που καλείται να πάρει, ώστε να στηρίξει τον τουρισμό -και γενικότερα τον επιχειρηματικό κόσμο- της φτωχότερης Περιφέρειας της χώρας.

Το κείμενο δημοσιεύτηκε στην Αυγή