Σ. Ρακιτζή: Είναι τραγικό, ακόμη και να συζητάμε αγορά φαρμάκων μέσω ίντερνετ

Κώστας Φιλίδης - Τελευταία έχουν ενταθεί οι έλεγχοι του ΕΟΦ για την παράνομη διακίνηση φαρμάκων, συμπληρωμάτων διατροφής και καλλυντικών μέσω του διαδικτύου.

Το «παράνομο» της υπόθεσης είναι η μία πλευρά του νομίσματος, διότι από την άλλη βρίσκονται κίνδυνοι που ελλοχεύουν για την υγεία όσων επιλέγουν αυτήν την οδό αγοράς, δεδομένης της ανυπαρξίας ελέγχων στα προϊόντα που προμηθεύονται.

Η πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Καβάλας, Σίσσυ Ρακιτζή, σε δηλώσεις της στο «Κόκκινο Καβάλας», χαρακτήρισε «παραλογισμό» αυτού του είδους την αγορά, επισημαίνοντας ότι «ο καταναλωτής θα πρέπει να σκεφτεί τον λόγο που αυτά τα φάρμακα πωλούνται φτηνότερα. Διότι για να μπορεί το ιντερνετικό κατάστημα να  διαθέτει καλλυντικά σε μικρότερη τιμή, τα έχει αποθηκεύσει επί μεγάλο χρονικό διάστημα με άγνωστες συνθήκες αποθήκευσης. Όσον αφορά τα φάρμακα, θεωρώ ότι είναι τραγικό ακόμη και να το συζητάμε, διότι είναι αμφιβόλου παραγωγής και πιστοποίησης, άγνωστου τρόπου εισαγωγής, αποθήκευσης και μεταφοράς μέχρι τα χέρια του καταναλωτή. Μόνο τα φαρμακεία πρέπει να χορηγούν τα φάρμακα για να είμαστε σίγουροι για τα προϊόντα που αγοράζουμε. Δεν πέρασε μήνας από το επεισόδιο με την δραστική ουσία βαλσαρτάνη, που έγινε εισαγωγή της από την Κίνα και είχε μέσα συμπληρωματικές ουσίες, οι οποίες επιφέρανε άνοια, καρκίνο και πολλά άλλα. Προσπαθήσαμε να το κλείσουμε το θέμα, διότι οι πολλοί καταναλωτές αυτού του φαρμάκου θα τρελαίνονταν».

Και συμβούλεψε, «επειδή το κράτος ακόμη δεν μπορεί να τα ελέγξει, από το καλλυντικό και το φάρμακο μέχρι, δυστυχώς, και τα βρεφικά γάλατα και τις βρεφικές κρέμες, οι καταναλωτές πρέπει να τα προμηθεύονται από εγγυημένα και πραγματικά καταστήματα, όπως είναι τα φαρμακεία».

Τέλος, γνωστοποίησε ότι γίνονται ενέργειες, ώστε τα ιντερνετικά καταστήματα να παίρνουν άδεια, εφόσον τηρούν νόμιμους όρους προμήθειας, αποθήκευσης και διακίνησης των φαρμακευτικών και παραφαρμακευτικών ειδών που διαθέτουν στην αγορά.

Ακολουθεί η συνέντευξη της Σίσσυς Ρακιτζή στην εκπομπή των Ευριπίδη Ταρασίδη-Κώστα Φιλίδη «Καβάλα στο Κόκκινο»:

Η φωτογραφία είναι από την Πρωινή