Πώς ο Μακάριος Λαζαρίδης βοηθάει τον ΣΥΡΙΖΑ

Του Ευριπίδη Ταρασίδη

Ένας από τους κανόνες του ανθρώπου που κρύβεται πίσω από τις πιο επιτυχημένες (και ταυτόχρονα πιο βρώμικες) προεκλογικές εκστρατείες υποψηφίων κυβερνητών, γερουσιαστών και προέδρων των ΗΠΑ, του Ρότζερ Στόουν, είναι ο εξής: καλύτερα να μιλούν για σένα αρνητικά, παρά να μην μιλούν καθόλου.

Αυτόν τον κανόνα, τον γνωρίζει πολύ καλά ο σύμβουλος επικοινωνίας του Κυριάκου Μητσοτάκη, Μακάριος Λαζαρίδης. Τον γνωρίζει και τον αξιοποιεί. Παράγει θόρυβο γύρω από το όνομα του, τον οποίο εκμεταλλεύεται. Άρα και αυτό το άρθρο, αν και δεν έχει αυτό τον στόχο, μάλλον θα τον βοηθήσει. Ας είναι.

Εξάλλου, ασχέτως αν διαφωνεί κανείς με τον τρόπο του και τις πολιτικές του θέσεις, πρέπει να παραδεχτεί ότι ξέρει πως να δημιουργεί αναταραχή και να την αξιοποιεί ως μία «υπέροχη κατάσταση». Αυτή όμως η αναταραχή, εκτός από τον ίδιο, ευνοεί και τον ΣΥΡΙΖΑ.

Ας τα πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Σύμφωνα με το βιογραφικό του, ο Μακάριος Λαζαρίδης κατάγεται από την Καβάλα. Δεν είναι ούτε ο πρώτος, ούτε ο τελευταίος Καβαλιώτης που έφυγε από την πόλη. Το πρόβλημα, στην περίπτωση του κ. Λαζαρίδη είναι ότι δεν είχε καμία επαφή με τα πολιτικά πεπραγμένα, σε επίπεδο νομού, τα προηγούμενα χρόνια. Ήταν απών από τις πολιτικές εξελίξεις, με αποτέλεσμα η προσπάθεια του να αφουγκραστεί την κοινωνική πραγματικότητα να μοιάζει προσχηματική ή/και κοπιώδης. Είναι γνωστό ότι τα προβλήματα των επιμέρους ομάδων της κοινωνίας δεν τα γνωρίζεις μόνο μέσω συναντήσεων διάρκειας μισής ώρας. Πρέπει να είσαι εδώ, πλάι τους, διαθέσιμος κάθε ώρα και στιγμή.

Το δεύτερο πρόβλημα με τον κ. Λαζαρίδη, είναι ότι προσπαθεί να πείσει τον κόσμο της Καβάλας ότι είναι πιο Καβαλιώτης από αυτούς. Επιπρόσθετα, καταβάλλει προσπάθεια να φανεί η ανυπαρξία όλων των πολιτικών που πέρασαν από τον τόπο. Συμπεριλαμβανομένων και αυτών της ΝΔ. Φέρει άλλωστε την αύρα της πρωτεύουσας. Βέβαια, ουδείς μπορεί να καταλάβει τα προβλήματα των Καβαλιωτών καλύτερα από τους ίδιους. Αυτούς δηλαδή, που ξυπνούν και κοιμούνται εδώ. Που είχαν, έχουν και θα έχουν την ιδιότητα του κατοίκου και όχι του πολιτικού τουρίστα.

Αυτή η ξαφνική αγάπη του κ. Λαζαρίδη για την Καβάλα είναι ένα οργανωμένο σχέδιο. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η επικείμενη συμμετοχή του στο ψηφοδέλτιο της, είναι εντολή του προέδρου της ΝΔ. Και αυτό προκαλεί τριγμούς στην τοπική ΝΟΔΕ που, όσο και αν προσπάθησε, δεν κατάφερε να τους κρατήσει εντός των θυρών της. Και μάλλον αυτό ήθελε από την αρχή ο Μακάριος Λαζαρίδης. Να φανεί ως κάτι το εξωτικό, κάτι το καινούργιο, που τον χτυπούν τα τοπικά στελέχη της ΝΔ, από ζήλεια, κακία, εμπάθεια, που δεν τον καταλαβαίνουν πάρα τις προσπάθειες του να βοηθήσει τον δύσμοιρο νομό.

Όμως, αυτή η αναμπουμπούλα δεν κάνει καλό μόνο στον ίδιο. Κάνει και στον ΣΥΡΙΖΑ. Ο οποίος εκμεταλλεύεται τα προβλήματα της ΝΔ για να συσπειρώσει ακόμα περισσότερο τον κόσμο του. Δεν είναι και η καλύτερη εικόνα για ένα κόμμα να «σφάζονται» τα στελέχη του μεταξύ τους για μία θέση στο ψηφοδέλτιο. Δεν είναι τυχαίο ότι η τοπική οργάνωση του ΣΥΡΙΖΑ, τους τελευταίους μήνες έχει ρίξει όλο το βάρος στη μεταμνημονιακή καθημερινότητα. Το επιβάλλει βέβαια και η συγκυρία. Η παλαιότερη κόντρα των δύο οργανώσεων με ανταλλαγή δελτίων τύπου, με εντάσεις και ανταλλαγές κατηγοριών, τις περισσότερες φορές εντός του ορίου του πολιτικού πολιτισμού, αποσυντόνιζε τον ΣΥΡΙΖΑ. Όχι πως δεν μπορούσε να δράσει. Αλλά σίγουρα οι στιγμές έντασης δεν ήταν καλός σύμβουλος.

Υπάρχει όμως και μία δεύτερη παράμετρος την οποία δεν έχει υπολογίσει ο κ. Λαζαρίδης. Βασικό σύνθημα του ΣΥΡΙΖΑ στις τελευταίες εκλογές, τις οποίες να μην ξεχνάμε ότι κέρδισε, ήταν το «ξεμπερδεύουμε με το παλιό». Και αυτό το «παλιό» θα μπορούσε να ερμηνευτεί με πολλούς τρόπους. Βέβαια, ο κ. Λαζαρίδης ηλικιακά δεν ανήκει στο παλιό. Όμως, ο τρόπος με τον οποίο προβάλει τον εαυτό του, ο λόγος του, το ύφος του, ακόμα και οι φωτογραφίες που έχει επιλέξει θυμίζουν πολιτικό άλλης δεκαετίας.  Βγάζει σέλφι με νέους κτηνοτρόφους, κάθεται με τους επισήμους σε γιορτές και πανηγύρια, έχει παρουσία σε συνεδριάσεις θεσμικών φορέων (πλάι σε ακροδεξιούς περιφερειακούς συμβούλους), επισκέπτεται και φωτογραφίζεται με συλλόγους και ομάδες, πάντα αναρτώντας την επίσκεψη του στα social media, πάντα σκεπτικός αλλά και χαρούμενος, νιώθοντας το καθήκον του από μηχανής θεού. Παλιά συνταγή. Παμπάλαια και εγωκεντρική.

Παράλληλα, προβάλλεται από συγκεκριμένα ΜΜΕ,  τα οποία γράφουν για μία αγκαλιά με την Άλκηστη Πρωτοψάλτη, για ένα μπάνιο του στη θάλασσα, για την αλλαγή της cover photo στο προφίλ του, μέχρι για μία δήλωση του (δημοσιογραφικά αδιάφορη) για την αμπελοπαραγωγή στη Ν. Περάμο, όλα με την ίδια ένταση και την ίδια αγωνία για να φανεί ο κ. Λαζαρίδης ως ο άνθρωπος που είναι παντού. Όλα αυτά, δημιουργούν μία άσχημη εικόνα γι αυτόν, στους μη ψηφοφόρους και υποστηριχτές της ΝΔ. Φυσικά και δεν τον ενδιαφέρουν αυτοί. Στόχος του είναι το κοινό που βρίσκεται πέριξ της συντηρητικής παράταξης.

Δεν υπάρχει λοιπόν αμφιβολία, ότι ο τοπικός ΣΥΡΙΖΑ και ειδικά οι βουλευτές του κόμματος έχουν καταλάβει την φθορά που φέρνει στη ΝΔ η παρουσία του Μακάριου Λαζαρίδη στην Καβάλα. Ξέρουν πως στα μάτια του μέσου υποψηφίου, του αναποφάσιστου, ένας εξ Αθηνών σωτήρας, με πλούσια δράση στα social media, με πολιτική γλώσσα Μαυρογιαλούρου, με ατακαδόρικες πολιτικές προσεγγίσεις, οξύθυμος και με τέτοια αρθρογραφική προϊστορία στη Δημοκρατία και την Ελεύθερη Ώρα , μόνο καλό μπορεί να κάνει στον ΣΥΡΙΖΑ. Το θέμα είναι ότι το έχει καταλάβει και η τοπική ΝΟΔΕ. Και ενοχλείται. Δικαίως. Αλλά μάλλον είναι αργά.

Υ.Γ. Δείτε το εξαιρετικό ντοκιμαντέρ Get Me Roger Stone