Πάνος Σκουρλέτης: Η δύναμη του αριστερού προοδευτικού πόλου είναι η πολυμορφία του

Κώστας Φιλίδης - Την άποψή του για πανελλαδική και ευρωπαϊκή προσπάθεια για τη δημιουργία μιας προοδευτικής συμμαχίας ενάντια στην ακροδεξιά και την φιλελεύθερη πολιτική ανέπτυξε, μιλώντας στο «Κόκκινο Καβάλας», ο γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, Πάνος Σκουρλέτης.

Μίλησε για την ανάγκη πολιτικών κινήσεων και προσώπων να επαναπροσδιορίσουν τον πολιτικό χώρο έκφρασής τους, με σκοπό την αλλαγή της πολιτικής οντότητας της Ευρώπης, την πεποίθηση των πολιτών να ξεκαθαρίσουν οι υποθέσεις των σκανδάλων και τη νέα λειτουργία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης με την υποχρεωτικότητα της αλλαγής κουλτούρας στην επίλυση των κοινών τοπικών προβλημάτων.

Ο κ. Σκουρλέτης θα συμμετάσχει στην ανοιχτή πολιτική εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί την Δευτέρα 15 Απρίλη στην Καβάλα. Στην εκδήλωση, που θα φιλοξενηθεί σε αίθουσα του ξενοδοχείου «Γαλαξίας» και θα αρχίσει στις 8 το βράδυ, θα μιλήσουν, επίσης, ο πρώην υπουργός Γιάννης Ραγκούσης κι ο ανεξάρτητος βουλευτής Ηρακλείου και υποψήφιος ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Σπύρος Δανέλλης.

Τί είναι η Προοδευτική Συμμαχία που ετοιμάζετε;

Είναι μια συμμαχία αριστερών, προοδευτικών, οικολογικών, σοσιαλιστικών δυνάμεων, που μπορούν να συνειδητοποιήσουν την ανάγκη να συσπειρωθούν στη βάση μιας εναλλακτικής πρότασης, τόσο για την Ελλάδα όσο και για την Ευρώπη. Δεν πρόκειται για κανέναν καινούριο φορέα, για κανένα καινούριο κόμμα, ούτε, προφανώς, φιλοδοξεί να υποκαταστήσει άλλα κόμματα, τα οποία η κρίση τα έβαλε στην άκρη.

Είναι, λοιπόν, μια συμμαχία, όλων αυτών των δυνάμεων, αυτού του πολιτικού φάσματος, ένα ανάχωμα απέναντι στην άνοδο της ακροδεξιάς, αλλά και μια προσπάθεια να ηττηθούν οι νεοφιλελεύθερες στρατηγικές, οι οποίες μας οδήγησαν σε μεγάλες ανισότητες στο εσωτερικό της Ευρώπης, ταλαιπώρησαν την χώρα μας μέσα από τα μνημόνια τα τελευταία χρόνια και ευθύνονται και για την άνοδο της ακροδεξιάς.

Αυτή θα είναι η βάση της εναλλακτικής πρότασης;

Ακριβώς. Αυτός είναι ο κοινός στόχος όλων αυτών των δυνάμεων.

Υπάρχουν κάποιες φωνές, τις οποίες θα τις έχετε ακούσει πρώτα εσείς, ότι υπάρχουν φόβοι ΠΑΣΟΚοποίησης του κόμματός σας. Γιατί δεν υπάρχουν αυτοί οι φόβοι;

Το ΠΑΣΟΚ, ως εμπειρία, ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια της ζωής του, είναι μια τοξική έννοια. Είναι μια από τις δυο δυνάμεις του παλαιού δικομματισμού, που, μαζί με την ΝΔ, μας έριξαν σε αυτή, την βαθιά και πολύπλευρη κρίση, η οποία, στον πυρήνα της, ήταν οικονομική και είναι αυτή που ευθύνονται για την κοινωνική χρεοκοπία του τόπου. Ο ΣΥΡΙΖΑ μεγάλωσε, ο ΣΥΡΙΖΑ κατόρθωσε να κερδίσει την Κυβέρνηση μέσα από τις δυο εκλογικές μάχες του 2015, ασκώντας κριτική σε αυτό που γνωρίσαμε ως πολιτική του ΠΑΣΟΚ. Άρα, καταλαβαίνεται για ποιους λόγους οι αντίπαλοί μας προσπαθούν να μας προσάψουν μια τέτοια ρετσινιά. Θα μου πείτε “μα υπάρχουν πρόσωπα που προηγουμένως ήταν σε αυτό τον χώρο”. Αυτό είναι καλό, το να βλέπεις ανθρώπους να συνειδητοποιούν τα αδιέξοδα κάποιων επιλογών και να επανατοποθετούνται, να αποκτούν μια διαφορετική πολιτική συνείδηση για τα πράγματα και να συσπειρώνονται σε μια πρόταση, η οποία, από ό,τι φαίνεται από την ίδια την ζωή, ανοίγει έναν διαφορετικό δρόμο και μας απομακρύνει ολοένα και από τα μνημόνια.

Το ερώτημα είναι εάν υπάρχει η ίδια πολιτική κουλτούρα στα πρόσωπα και στις κινήσεις που πλησιάζουν στον ΣΥΡΙΖΑ ή, μάλλον, που θέλουν να συμπράξουν σε αυτή την πολιτική συμμαχία.

Μα εμείς δεν θέλουμε να είναι κάτι το ενιαίο αυτές οι δυνάμεις. Ο καθένας έχει την δική του διαδρομή. Τον κοινό, θετικό τόπο αναζητούμε μέσα από αυτή την συμμαχία. Προφανώς και υπάρχουν διαφορές. Άλλωστε, η δύναμη αυτού του αριστερού προοδευτικού πόλου, είναι η πολυμορφία του, η οποία, όμως, ενοποιείται σε μια ενιαία, εναλλακτική πρόταση. Άρα σε καμία περίπτωση δεν μιλάμε για ένα ενιαίο, νέο πολιτικό φορέα.

Κρύβονται πίσω από ανούσιες αντιπαραθέσεις

Η ατζέντα της ειδησεογραφίας -και σήμερα δυστυχώς- ασχολείται με το θέμα του σκανδάλου. Βεβαίως είναι ένα ζητούμενο αυτό. Από την άλλη πλευρά υπάρχει η κίνηση της Κυβέρνησης για μια μεταμνημονιακή ανόρθωση της χώρας. Όμως, με το διακύβευμα των εκλογών που σε 44 ημέρες έχουμε μπροστά μας, πότε θα ασχοληθούν κάποιοι;

Πιστεύω ότι οι πολιτικές δυνάμεις, αντιλαμβανόμενες τις ανάγκες της μεταμνημονιακής εποχής, οφείλουν να μην κρύβονται πίσω από ανούσιες και ψεύτικες αντιπαραθέσεις, αλλά να τοποθετηθούν ξεκάθαρα, στο πως βλέπουν το παρόν και το μέλλον της χώρας. Να καταθέσουν το δικό τους σχέδιο, παραγωγικής ανασυγκρότησης, το δικό τους σχέδιο για την ανάπτυξη του τόπου. Εκεί πάνω έχουμε μεγάλες διαφορές με την ΝΔ. Εκεί πάνω συγκροτείται αυτό το μεταμνημονιακό, διπολικό, πολιτικό σκηνικό. Στην μια πλευρά, ο πόλος της προόδου, με κορμό την Αριστερά και τον ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος υπερασπίζεται το συμφέρον του κόσμου της εργασίας, των πιο κοινωνικά αδύναμων, τον κοινωνικό χαρακτήρα του κράτους, τον δημόσιο χαρακτήρα της Εκπαίδευσης, της Υγείας, ενώ, στην άλλη πιστεύουν και εκφράζουν τα συμφέροντα της ολιγαρχίας, πιστεύουν στον άκρατο νεοφιλελευθερισμό, που θέλουν να συρρικνώσουν τα ήδη χτυπημένα από τα μνημόνια, εισοδήματα των εργαζομένων και τα δικαιώματά τους. Είναι ο πόλος της συντήρησης, που εκφράζεται κυρίως μέσα από την ΝΔ. Εκεί πάνω πρέπει να γίνει η συζήτηση.

Λέτε ότι, λόγω έλλειψης τέτοιου ζητήματος, μιλάμε συνεχώς για το θέμα των σκανδάλων ή απλώς το έφεραν οι μέρες;

Άλλο τα σκάνδαλα και άλλο η σκανδαλολογία. Όταν υπάρχουν πραγματικά σκάνδαλα, τα οποία σε πολύ μεγάλο βαθμό ευθύνονται (λόγω των πολιτικών ευθυνών των δυνάμεων που ήταν στα πράγματα τα προηγούμενα χρόνια) για την χρεοκοπία της χώρας, για την κατασπατάληση του δημόσιου χρήματος, γι’ αυτά υπάρχει λαϊκή απαίτηση να διερευνηθούν και να αποδοθούν ευθύνες. Η σκανδαλολογία, όμως, ποιά είναι; Αυτό που επιχειρείται από πλευρά της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Επειδή δεν μπορούν να απαντήσουν επί της ουσίας για τις ευθύνες των σκανδάλων επί των ημερών τους, αρχίζουν, δήθεν, και ανακαλύπτουν σκάνδαλα από εδώ και από εκεί, για να καλλιεργήσουν μια στρεβλή εντύπωση στον κόσμο, ότι όλοι ίδιοι είμαστε. Είναι η συνέχεια αυτού που έλεγε ο Πάγκαλος, “όλοι μαζί τα φάγαμε”. Όμως, δεν είναι έτσι τα πράγματα. Κάποιοι έχασαν τα σπίτια τους, τις δουλειές τους, τα εισοδήματά τους και κάποιοι τα έκαναν καταθέσεις στο εξωτερικό.

Για να εκδημοκρατιστεί η Ευρωπαϊκή Ένωση

Η άνοδος της ακροδεξιάς και του νεοφιλελευθερισμού είναι ζητήματα που απασχολούν κυρίως τον δικό σας χώρο. Κατά πόσο, σήμερα, καταγράφεται μια πανευρωπαϊκή κίνηση κομμάτων που έχουν τις δικές σας απόψεις, έτσι ώστε να υπάρξει μια συνολική απάντηση;

Αυτό που επιχειρείται αυτή την στιγμή στον ελληνικό χώρο, ήδη συζητιέται εδώ και αρκετούς μήνες και στο εξωτερικό. Έχουν υπάρξει διεθνή φόρα και στο Μπιλμπάο και στην Μασσαλία, όπου όλες αυτές οι δυνάμεις αισθανθήκαν την ανάγκη και κάθισαν σε ένα τραπέζι και είπαν “πιστεύουμε σε μια Ευρώπη της Δημοκρατίας”, ότι δεν υπάρχει αυτή την στιγμή ο απαιτούμενος δημοκρατικός έλεγχος σε βασικά όργανα που καθορίζουν τις τύχες της Ευρώπης, όπως στο Eurogroup.

Αυτό πώς αλλάζει;

Με την αλλαγή των συσχετισμών και μετά με το θεσμικό πλαίσιο, έτσι μόνο αλλάζει. Αν λοιπόν ενισχυθούν εκείνες οι δυνάμεις, οι οποίες θέλουν να οδηγηθούμε σε μια λογική εθνικής αναδίπλωσης, προφανώς τα ευρωπαϊκά όργανα θα μείνουν στο απυρόβλητο. Αυτό το βλέπουμε από τις δυνάμεις της ακροδεξιάς. Είναι μια πολύ μεγάλη πολιτική σύγκρουση, στην Ελλάδα και την Ευρώπη, όπου ο καθένας μπορεί να πάρει θέση και να μην πάει για… μπάνια εκείνες τις ημέρες.

Πάντως, φαντάζομαι ότι τα ελλείμματα της ευρωπαϊκής οντότητας δεν τα εντοπίζετε μονάχα στο γεγονός ότι βασικά όργανά της δεν λειτουργούν με δημοκρατικό τρόπο.

Όχι βέβαια. Μπορεί κανείς να τα εντοπίσει και στα θέματα της Οικονομίας. Διότι υπάρχει το παράδοξο να έχουμε ένα ενιαίο νόμισμα, μια κοινή νομισματική πολιτική, αλλά δεν υπάρχει κοινή δημοσιονομική πολιτική, δεν υπάρχει κοινή φορολογική πολιτική, δεν υπάρχει κοινό επίπεδο οικονομικής ανάπτυξης. Δεν μπορεί το Σύμφωνο Σταθερότητας να μην λαμβάνει υπόψιν του το επίπεδο της ανεργίας, το επίπεδο της ανάπτυξης και να λαμβάνει υπόψιν του μόνο τα θέματα των ελλειμμάτων και του χρέους.

Συμμαχία με μέλλον

Θα υπάρξει Προγραμματική Διακήρυξη στην Προοδευτική Συμμαχία;

Μέσα στις επόμενες ημέρες θα δοθεί μια Προγραμματική Διακήρυξη, η οποία βρίσκεται κοντά στην ολοκλήρωσή της και θα αποτυπώνει ακριβώς όλα όσα είπαμε μεταξύ μας.

Επί του πρακτέου, πώς θα συγκροτηθεί αυτή η Συμμαχία σε ολόκληρη την χώρα;

Ήδη έχουν γίνει ανοιχτές πολιτικές εκδηλώσεις. Η κατεύθυνσή μας είναι να φτιαχτεί σε κάθε Νομό μια πλατιά Εκλογική Επιτροπή Στήριξης του εκλογικού αγώνα, μέσα στην οποία θα συσπειρωθούν δυνάμεις αυτού του φάσματος που προαναφέραμε.

Η Συμμαχία θα έχει να κάνει μονάχα με το φάσμα των Ευρωεκλογών ή συγκροτείται και για την επόμενη ημέρα;

Προφανώς δεν έχει μονάχα έναν προεκλογικό χαρακτήρα. Τα προβλήματα δεν αρχίζουν και τελειώνουν με την ευρωκάλπη. Είναι και για την επόμενη ημέρα, αλλά είναι καθοριστικό το αποτέλεσμα των Ευρωεκλογών και για την Ευρώπη και για την Ελλάδα.

Αλλαγή κουλτούρας στην Τοπική Αυτοδιοίκηση

Επειδή περάσατε και από το Υπουργείο που έχει σχέση με την Τοπική Αυτοδιοίκηση, πώς βλέπετε τα πράγματα, διότι πάμε σε μια νέα νομοθετική κατάσταση, με άλλο πλαίσιο λειτουργίας της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και θα είναι μια διαφορετική εικόνα αυτή που θα έχουμε μετά τις 2 Ιουνίου.

Θεωρώ πως ξεκινά μια καινούρια περίοδος για την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Αυτό που ονομάζουμε δημοκρατική λειτουργία των θεσμών της βαθαίνει κυρίως με την καθιέρωση της απλής αναλογικής. Ο κόσμος ξέρει πως ό,τι ψήφησε το πρωί στην κάλπη, θα του βγει το ίδιο το βράδυ στο αποτέλεσμα. Όχι όπως γινόταν μέχρι τώρα, που μειοψηφίες εντός των κοινωνιών εκφράζονταν με υπερμεγέθεις πλειοψηφίες μέσα στα Δημοτικά Συμβούλια. Μπαίνουμε σε μια άλλη εποχή, προγραμματικών συγκλίσεων και συνεργασιών για να φτιαχτούν οι απαιτούμενες πλειοψηφίες. Πρέπει να καταλάβουμε ότι τα προβλήματα, σε πολύ μεγάλο βαθμό, σε τοπικό επίπεδο είναι κοινά. Πρέπει να υιοθετήσουμε, λοιπόν, την κουλτούρα των συνεργασιών επάνω σε συγκεκριμένα προγράμματα και όχι αυτό που συνέβαινε, με βάση το παλιό, το δημαρχοκεντρικό μοντέλο, το οποίο ήταν και αδιαφανές και εις βάρος της δημοκρατικής λειτουργίας.

Ακολουθεί η συνέντευξη του Πάνου Σκουρλέτη στην εκπομπή «Καβάλα στο Κόκκινο»: