Οι τρεις δράσεις που αναβαθμίζουν το Νοσοκομείο Ξάνθης

Ευριπίδη Ταρασίδης- Τρεις νέες παρεμβάσεις που θα αναβαθμίσουν τη λειτουργία του Νοσοκομείου Ξάνθης παρουσίασε, μιλώντας στο Κόκκινο Καβάλας, ο διοικητής του ιδρύματος, Αχιλλέας Γερόπουλος

Πρόκειται για την Ενεργειακή Αναβάθμιση του Νοσοκομείου, την πρόσβαση των γιατρών στην πλατφόρμα Up to Date και την απόκτηση μηχανήματος αιμοπεταλιαφαίρεσης.

Σχετικά με την ενεργειακή αναβάθμιση ο κ. Γερόπουλος τόνισε ότι την κρίνει απαραίτητη, καθώς το κτίριο που στεγάζεται το ίδρυμα μετρά 20 χρόνια ζωής και ως εκ τούτου χάνονται μεγάλα ποσά ενέργειας. Συγκεκριμένα, πρόκειται για επεμβάσεις που αφορούν την εγκατάσταση υπερσύγχρονων ψυκτικών μονάδων κλιματισμού, ενός σύγχρονου συστήματος ελέγχου κατανάλωσης της ηλεκτρικής και θερμικής ενέργειας σε όλες τις εγκαταστάσεις των κτιρίων του, την αλλαγή των κουφωμάτων με νέα ενεργειακά, την αλλαγή όλων των φωτιστικών με νέα, τεχνολογίας LED, και την εγκατάσταση συστημάτων δωρεάν παραγωγής θερμού νερού και ηλεκτρικής ενέργειας από τον ήλιο.

Υπολογίζεται ότι θα εξοικονομηθεί περίπου 45% της υπάρχουσας ηλεκτρικής και θερμικής ενέργειας, που σημαίνει ότι θα υπάρξει ένα όφελος για το Νοσοκομείο άνω των 300.000 ευρώ ετησίως. Η δράση θα χρηματοδοτηθεί από το ΕΣΠΑ, θα έχει προϋπολογισμό 3.070.000 € και θα ενταχθεί στην τρέχουσα πρόσκληση του Υπ. Οικονομίας για το Επιχειρησιακό πρόγραμμα ΥΜΕΠΕΡΑΑ, αρμοδιότητας Στάθη Γιαννακίδη.

Σε ό,τι αφορά την δυνατότητα πρόσβασης των γιατρών του νοσοκομείου στο σύστημα Up to Date σημείωσε πώς θα χρηματοδοτηθεί από το ίδιο το νοσοκομείο (θα στοιχίζει περίπου 12 χιλ. το χρόνο- η συνδρομή είναι τρίχρονη, ποσό μικρό αν αναλογιστεί κανείς ότι η πρόσβαση ενός γιατρού μπορεί να φτάσει το ύψος των 5 χιλ ευρώ). Σύμφωνα με τον κ. Γερόπουλο αναμένεται να αναβαθμίσει τόσο την παροχή ιατρικών υπηρεσιών υψηλού επιπέδου προς τους πολίτες του νομού και όχι μόνο, όσο και να αποτελέσει κίνητρο προσέλκυσης στο Νοσοκομείο νέων γιατρών, με ενεργό επιστημονικό ενδιαφέρον για τις εξελίξεις στο αντικείμενο της ειδικότητάς τους.

Το UpToDate καλύπτει το σύνολο σχεδόν των ασκούμενων ιατρικών ειδικοτήτων με
την πλέον έγκυρη, τεκμηριωμένη και επικαιροποιημένη γνώση, χωρίς να έχει καμία
σχέση με φαρμακευτικές εταιρείες ή άλλου είδους συμφέροντα. Χρησιμοποιείται
από πάνω από 1.3 εκατομμύρια κλινικούς σε 187 χώρες, ενώ πάνω από το 90% των
μεγάλων Ακαδημαϊκών Κέντρων των ΗΠΑ θεωρούν επιβεβλημένη την χρήση του.

Τέλος, σημαντική θεωρείται η απόκτηση μηχανήματος αιμοπεταλιαφαίρεσης, η αγορά του οποίου θα χρηματοδοτηθεί και αυτή από το ταμείο του νοσοκομείου. Με την λειτουργία του, το Τμήμα Αιμοδοσίας του Νοσοκομείου θα είναι σε θέση να πραγματοποιεί μεταγγίσεις αιμοπεταλίων σε ειδικές ομάδες ασθενών. Να σημειωθεί ότι παρόμοιο μηχάνημα έχει το Νοσοκομείο Αλεξναδρούπολης, με αποτέλεσμα την ταλαιπωρία αρκετών ασθενών που χρειάζονται μετάγγιση αίματος.

Ακούστε τη συνέντευξη του Αχιλλέα Γερόπουλου στην εκπομπή του Κώστα Φιλίδη και του Ευριπίδη Ταρασίδη: