Ο ρατσιστικός κατήφορος της διοίκησης του Δήμου Καβάλας συνεχίζεται

Πριν ακόμα κοπάσει ο θόρυβος από τις χυδαίες και ρατσιστικές δηλώσεις του προέδρου του δημοτικού συμβουλίου Καβάλας, Γιώργου Γραμμένο, η δήμαρχος Καβάλας, Δήμητρα Τσανάκα συνεχίζει στο ίδιο κακοτράχαλο μονοπάτι, ρωτώντας ρητορικά "μήπως πρέπει να πάμε στην Τουρκία, να βουτήξουμε στη θάλασσα για να μας υπολογίσουν", όπως τους πρόσφυγες!

266

Συγκεκριμένα, στο πλαίσιο της συνέντευξης τύπου για το πρόγραμμα των “Ελευθερίων 2019” η κ. Τσανάκα ρωτήθηκε για το θέμα που προέκυψε μετά τα όσα δήλωσε στο τελευταίο δημοτικό συμβούλιο για τον δήθεν ερχομό προσφύγων-μεταναστών στο πρώην στρατόπεδο Ασημακοπούλου.

Αρχικά, αφού δέχτηκε ότι είναι ανθρώπινο και λογικό να “αδειάσει η Μόρια”, είπε ότι δεν πρόκειται αυτό το βάρος να το φορτωθεί η Καβάλα, επαναλαμβάνοντας ότι είναι το μοναδικό camp που είναι εντός του αστικού ιστού. Μάλιστα, παρουσιάστηκε αρνητική σε ό,τι αφορά την πιθανότητα “επέκτασης” του προγράμματος ΕΣΤΙΑ και στην Καβάλα, σημειώνοντας ότι θα δεχόταν μόνο αν μετακινούσαν τους ανθρώπους που διαμένουν στο camp σε σπίτια. “Αυτοί θέλουν και στο Ασημακοπούλου και στα σπίτια, ε πώς θα γίνει αυτό;” αναρωτήθηκε και πρόσθεσε ότι θέλει έναν δίκαιο καταμερισμό του βάρους.

Σε ό,τι αφορά τη συνέντευξη του Υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής, Δημήτρη Βίτσα στο Κόκκινο Καβάλας, η κ. δήμαρχος πιάστηκε αδιάβαστη, καθώς είπε ότι δεν υπήρχε άρνηση του ερχομού νέων προσφύγων-μεταναστών στην Καβάλα, παρά μόνο μείωσε τον αριθμό (από 2000 που είπε η δήμαρχος στο τελευταίο δημοτικό συμβούλιο στους 200-300 που είπε ο κ. Βίτσας).

Για αποκατάσταση της αλήθειας, ο Δημήτρης Βίτσας σημείωσε τα εξής:

“Υπάρχει εργολάβος μέσα ο οποίος ανακατασκευάζει τα κτίρια για να μεγαλώσει λίγο η δυνατότητα φιλοξενίας την οποία τη χρειαζόμαστε γιατί δεν ξέρουμε, και αυτό γίνεται όχι μόνο στην Καβάλα αλλά και σε μία σειρά άλλες πόλεις στην Ελλάδα, στο γιατί δεν ξέρουμε πόσο θα είναι το προσφυγικό κύμα μέσα στο καλοκαίρι και το μεταναστευτικό κύμα αλλά δεν μιλάμε σε καμία περίπτωση ότι μπορεί αυτό το πράγμα να υπερβεί τους 800 ανθρώπους είναι 500 σήμερα άντε να πάνε 800 αν χρειαστεί αν χρειαστεί αυτό είναι το ένα θέμα δεύτερο θέμα γιατί όλα μπλέκονται” (εδώ ολόκληρη η συνέντευξη του Υπουργού).

Επίσης, η κ. Τσανάκα εκτίμησε πως όσοι πρόσφυγες-μετανάστες ήταν να φύγουν από την Ελλάδα, έφυγαν και όσοι θα έρθουν στην Καβάλα, θα μείνουν γιατί σε διαφορετική περίπτωση “δεν θα τους κάναμε αυτές τις εγκαταστάσεις”. Και εδώ η κυρία δήμαρχος φαίνεται ότι κάνει μία εκτίμηση χωρίς να λαμβάνει υπόψιν της ότι το πρόγραμμα μετεγκατάστασης σε χώρες της Ε.Ε. είναι εν εξελίξει.

“Την τελευταία φορά οι ίδιοι οι πρόσφυγες αρνήθηκαν να έρθουν καινούργιοι” δήλωσε και αναρωτήθηκε “πώς γίνεται σ’ αυτή τη χώρα να ‘χουν γνώμη οι ίδιοι οι πρόσφυγες και να μην έχουμε εμείς”. Για να συμπληρώσει, με ένα ρατσιστικό σχήμα λόγου “μήπως πρέπει να πάμε στην Τουρκία, να βουτήξουμε στη θάλασσα, να μπούμε για να μας υπολογίσουν;”.

Τέλος, σε ό,τι αφορά τις χυδαιότητες του Γιώργου Γραμμένου σημείωσε ότι δεν της άκουσε, αν και ήταν δίπλα του και ότι έμαθε γι αυτές από το διαδίκτυο, σημειώνοντας ότι δεν έπρεπε να χρησιμοποιήσει υβριστικές εκφράσεις, κυρίως όταν βρίσκεται στο έδρανο του προέδρου.