Ο Μουστακίδης περιμένει από τους βουλευτές για τα αδήλωτα κοτέτσια-Αντίδραση μόνο από Ελευθεριάδου

Την αντίδραση των βουλευτών του Νομού Καβάλας περιμένουν οι πρόεδροι των ορεινών κοινοτήτων του Δήμου Νέστου, για το θέμα των αδήλωτων μη ηλεκτροδοτούμενων ακινήτων.

103

Σε πρόσφατη σύσκεψη των κοινοταρχών, που πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του προέδρου της Κοινότητας Κεχροκάμπου, Αλέξανδρου Μουστακίδη, εστάλη επιστολή στους βουλευτές, στην οποία αναλύονται οι λόγοι για τους οποίους πρέπει να εξαιρεθούν οι κάτοικοι των ορεινών και μειονεκτικών χωριών από την καταγραφή και δήλωση των μη ηλεκτροδοτούμενων κτισμάτων τους.

Η μόνη που αντέδρασε μέχρι τώρα είναι η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Τάνια Ελευθεριάδου.

Ο πρόεδρος και η βουλευτής έκαναν δηλώσεις στο Κόκκινο Καβάλας, εξηγώντας ότι πρόκειται για αδικία, η οποία θα βάλει σε οικονομικές περιπέτειες τους εν λόγω κατοίκους, δεδομένου ότι απαιτούνται τοπογραφικά, κατόψεις κλπ, ενώ θα αυξηθούν τα ποσά που δίνουν σε δημοτικά τέλη και, πιθανώς, στον ΕΝΦΙΑ. Στο μεταξύ, σύμφωνα με τον νόμο, σε μικρό χρονικό διάστημα θα αρχίσουν οι έλεγχοι από τις αρμόδιες Υπηρεσίες.

 

Η Επιστολή

Στην επιστολή τους, οι πρόεδροι αναφέρουν τα εξής:

«Αξιότιμοι κύριοι,

Με αφορμή την ρύθμιση των αδήλωτων τετραγωνικών, ηλεκτροδοτούμενων και μη ακινήτων, οι πρόεδροι των τοπικών κοινοτήτων της ορεινής περιοχής του Δήμου Νέστου επιθυμούμε με σεβασμό να εκθέσουμε τις απόψεις μας και να εκφράσουμε την δυσαρέσκεια και την αγανάκτησή μας.

Όπως πιθανότατα θα γνωρίζετε, τα χωριά του ορεινού όγκου του Δήμου Νέστου πλήττονται από πληθυσμιακή ερήμωση και η πλειονότητα των κατοίκων είναι υπερήλικες χαμηλοσυνταξιούχοι.

Μεγάλο μέρος των ακινήτων αποτελούν απομεινάρια οθωμανικών κτισμάτων με προσαρτήσεις μη ηλεκτροδοτούμενων βοηθητικών χώρων, εξωτερικών W.C., στεγάστρων, κοτετσιών κλπ,  χωρίς μηχανικό ή τοπογραφικό σχέδιο, παρά μόνο με μία κοινοτική άδεια. Τα παραπάνω, καλούνται τώρα, οι κάτοικοι να τα νομιμοποιήσουν, πληρώνοντας χρηματικά ποσά ανάλογα με αυτά των κατοίκων ευπορότερων περιοχών της χώρας και δυσβάσταχτα για τις οικονομικές δυνατότητές τους.

Σαφέστατα και δεν τιθέμεθα ενάντια σε κάθε μορφή νομιμότητας και οργάνωσης του κράτους. Αντίθετα τα επιζητούμε, γι’ αυτό και αποδεχόμαστε την δήλωση των ηλεκτροδοτούμενων ακινήτων. Εναντιωνόμαστε όμως στον παραλογισμό και στην άδικη μεταχείριση που καλούνται να υποστούν οι «κρατούντες Θερμοπύλες» κάτοικοι των ορεινών χωριών του Δήμου Νέστου, άνθρωποι που αγαπούν τον τόπο τους και επιβιώνουν με δυσκολία λόγω των αντικειμενικών αντιξοοτήτων που επιβαρύνουν τις συγκεκριμένες περιοχές.

Καλούμε όλους εσάς να σκύψετε με κατανόηση πάνω από το συγκεκριμένο θέμα , να το επανεξετάσετε και με νέα νομοθετική ρύθμιση να εξαιρέσετε όλες τις ορεινές και μειονεκτικές περιοχές από την δήλωση των μη ηλεκτροδοτούμενων ακινήτων.

Θεωρούμε βέβαιο ότι θα λάβετε σοβαρά υπόψη όσα σας εκθέτουμε και θα προβείτε στις ανάλογες ενέργειες, γιατί οι κάτοικοι του ορεινού όγκου χρειάζονται επιβράβευση και κίνητρα διευκόλυνσης της -εκ των πραγμάτων επίπονης- καθημερινότητάς τους και όχι τροχοπέδη στον αγώνα της ζωής.

Με σεβασμό,

Οι πρόεδροι των τοπικών κοινοτήτων Δήμου Νέστου.».

 

Δήλωση Ελευθεριάδου

Στην δήλωσή της, η βουλευτής Καβάλας αναφέρει τα εξής:

«Να εξαιρεθούν οι ορεινές περιοχές του ν. Καβάλας από τη δήλωση των μη ηλεκτροδοτούμενων ακινήτων

Είναι δεδομένο ότι η ερήμωση των χωριών, ειδικά εκείνων του ορεινού όγκου του Δήμου Νέστου, έχει προκαλέσει πολλά και χρονίζοντα προβλήματα, τα οποία καλούνται καθημερινά να αντιμετωπίσουν οι κάτοικοι, συνήθως κάτω από αντίξοες συνθήκες.

Είναι επίσης δεδομένο ότι η πλειοψηφία των κατοίκων των χωριών είναι υπερήλικοι, κυρίως χαμηλοσυνταξιούχοι, οι οποίοι με δυσκολία καταφέρνουν να ανταποκριθούν στα πάγια έξοδα τους.

Η εντολή που έχει δοθεί για νομιμοποίηση μη ηλεκτροδοτούμενων κτισμάτων στα χωριά (κοτέτσια, εξωτερικά WC, στέγαστρα, βοηθητικοί χώροι κτλ.) και το επακόλουθο κόστος, προσθέτει ένα ακόμα βάρος στους κατοίκους των ορεινών περιοχών.

Θα πρέπει η Κυβέρνηση να επανεξετάσει άμεσα την απαίτηση δήλωσης των ως άνω κτισμάτων και να τα εξαιρέσει.

Σε κάθε περίπτωση, οι άνθρωποι που επιμένουν να κατοικούν στον ορεινό όγκο και γενικότερα σε μειονεκτικές περιοχές θα πρέπει να τυγχάνουν ειδικής μεταχείρισης και να επιβραβεύονται που διατηρούν ζωντανή τις ορεινές και μειονεκτικές περιοχές.».

 

Ακούστε τις συνεντεύξεις: