Ο Γιώργος Καρατσιουμπάνης στην εκπομπή της ΕΡΤ «Πολίτες της Ευρώπης»

Στην εκπομπή της ΕΡΤ "Πολίτες της Ευρώπης" με τον Κώστα Αργυρό μίλησε ο διεθνολόγος-οικονομολόγος και στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Καρατσιουμπάνης, καταθέτοντας τις απόψεις του για τις προτεραιότητες της Ε.Ε., το Brexit και την υποψηφιότητα του Μάνφρεντ Βέμπερ

Για την ευρωπαϊκή αριστερά και τις επόμενες ευρωεκλογές

«Για την αριστερά το σημαντικό ήταν και είναι τα κοινωνικό θέματα. Παράδειγμα, ο τερματισμός της λιτότητας σε πολλές χώρες-η Ελλάδα κατάφερε και έφτασε στο τέλος, όμως σε άλλες χώρες η μάχη συνεχίζεται. Τα κοινωνικά προβλήματα δεν έχουν λυθεί σε όλη την Ευρώπη και νομίζω ότι τους επόμενους μήνες και τα επόμενα χρόνια, με τον νέο Ευρωπαϊκό προϋπολογισμό, υπάρχει η τάση μείωσης των κονδυλίων για κοινωνικές παροχές, με μία παράλληλη αύξηση σε θέματα τα οποία, κατά την άποψη μου, δεν είναι προτεραιότητες, όπως το θέμα της ασφάλειας.

Για το Brexit

«Υπάρχουν έρευνες που δείχνουν ότι μόνο το 7% κατάλαβαν τι ψήφισαν. Το θέμα του Brexit, παρά την αβεβαιότητα που έχει σε ευρωπαϊκό επίπεδο, μπορεί να βοηθήσει την Ε.Ε. να αντιμετωπίσει ένα πρόβλημα που βρίσκει μπροστά της πρώτη φορά, δηλαδή την έξοδο μία χώρας από την ένωση. Υπάρχουν τέτοια προβλήματα και με άλλες χώρες, όπως για παράδειγμα η Ουγγαρία. Θεωρώ ότι το Βrexit δεν είναι ξεχωριστό θέμα αλλά θα επηρεάσει τη συζήτηση στις ευρωεκλογές».

Για τον Μάνφρεντ Βέμπερ

«Η υποψηφιότητα του Βέμπερ (σ.σ. για τη θέση του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής) είναι επικίνδυνη καθώς φλερτάρει ανοιχτά με την ακροδεξιά σε αρκετές χώρες. Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, είναι γνωστή η αγάπη του για την ελληνική κυβέρνηση. Όχι μόνο λόγω διαφορών σε κομματικό επίπεδο αλλά και σε άλλα θέματα όπως η λιτότητα, οι κινητοποιήσεις κτλ. Όταν έρθει στην Αθήνα θα δείξει ορισμένες πλευρές του αληθινού του προσώπου. Το επικίνδυνο λοιπόν σε ευρωπαϊκό επίπεδο είναι ότι αυτό το φλερτ με την ακροδεξιά ουσιαστικά συμβάλλει στη νομιμοποίηση της, ανοίγει δηλαδή την πόρτα ώστε να παίξει ένα διαφορετικό ρόλο για το μέλλον της Ε.Ε.»

Δείτε ολόκληρη την εκπομπή εδώ.