Ο Δ. Παπαδημούλης στο Κόκκινο Καβάλας: Ευδοκιμεί η προσπάθεια σύγκλησης των προοδευτικών δυνάμεων της Ευρώπης

Κώστας Φιλίδης - Την άποψη ότι όποιος ψηφίζει τη ΝΔ, ψηφίζει ταυτόχρονα και τον Μάνφρεντ Βέμπερ, του οποίου οι αντιλήψεις είναι ενάντια στα συμφέροντα της Ελλάδας και της Ευρώπης, αλλά και την πεποίθησή του ότι οι δεξιές δυνάμεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν θα καταφέρουν να τον κάνουν πρόεδρο της Κομισιόν, εξέφρασε, μιλώντας στο «Κόκκινο Καβάλας», ο αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου, επικεφαλής της ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ και εκ νέου υποψήφιος ευρωβουλευτής Δημήτρης Παπαδημούλης.

Επίσης, χαρακτήρισε την επίθεση στον Παύλο Πολάκη ως προσπάθεια αλλαγής της προεκλογικής ατζέντας από τη Νέα Δημοκρατία, επειδή, όπως είπε, ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν αντέχει την απευθείας συζήτηση με τον Αλέξη Τσίπρα.

Υπογράμμισε, δε, ότι στην Ευρωπαϊκή Ένωση άρχισε να καταγράφεται η σύγκλιση των προοδευτικών δυνάμεων, με πρωταγωνιστή τον ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος κάνει την ίδια προσπάθεια και στο εσωτερικό της χώρας, ενάντια στην ακροδεξιά και τον νεοφιλελευθερισμό, γεγονός που θορυβεί το ΚΙΝΑΛ, τη Νέα Δημοκρατία και τα οικονομικά συμφέροντα που τους στηρίζουν.

Μέσα στα θέματα που έχετε ως κόμμα είναι η εναντίωση στη συστέγαση νεοφιλελεύθερων και ακροδεξιών. Συμβολικός στόχος είναι ο κ. Βέμπερ, ο οποίος, σύμφωνα με τις επιθυμίες του Ευρωπαϊκού Λαϊκού (ΕΛΚ), θα ηγηθεί της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Εκείνος επέλεξε να ξεκινήσει την προεκλογική εκστρατεία του από την Ελλάδα, στηριζόμενος στον κ. Μητσοτάκη. Πώς το σχολιάζετε;

Ο στόχος να μην εκλεγεί ο κ. Βέμπερ νέος πρόεδρος της Κομισιόν υπηρετεί και τα εθνικά συμφέροντά μας και τα συμφέροντα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εφόσον θεωρούμε ότι η ΕΕ να δουλεύει για τα συμφέροντα των πολλών και του ευρωπαϊκού Νότου κι όχι απλώς της γερμανοκρατούμενης και δεξιοκρατούμενης ελίτ.

Ο στόχος μας δεν είναι συμβολικός, αλλά καθαρά πολιτικός και, βεβαίως, το ΕΛΚ μπορεί να θέλει τον Βέμπερ, όμως αυτό το κόμμα, στο επόμενο Ευρωκοινοβούλιο, αναμένεται να πάρει περίπου το 25% και για να γίνει κάποιος πρόεδρος της Κομισιόν πρέπει να συμφωνήσει η πλειοψηφία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Μέχρι τώρα, στην υποψηφιότητα Βέμπερ λένε καθαρά “όχι” η Αριστερά, οι Σοσιαλιστές και οι Πράσινοι, οι οποίοι θα συγκεντρώσουν συνολικά κατά πολύ μεγαλύτερο ποσοστό από του ΕΛΚ, τουλάχιστον 35% και αισιοδοξώ ότι κι άλλες πολιτικές οικογένειες, όπως οι Φιλελεύθεροι και ο Μακρόν θα ψηφίσουν κι αυτοί “όχι”. Άρα θα μπορέσουμε να πετύχουμε μια πλειοψηφία.

Κατά τα άλλα, ο Βέμπερ για την Ελλάδα είναι κίνδυνος, διότι είναι ο πρώτος που μίλησε για Grexit, πριν κι από τον Σόιμπλε, γιατί είναι πιο δεξιός κι από τον Σόιμπλε. Σε όλα τα θέματα της Ελλάδας έχει πάρει θέσεις αντίθετες με τα εθνικά συμφέροντά μας κι είναι οπαδός των περικοπών όλων των κονδυλίων που στηρίζουν χώρες όπως η Ελλάδα. Κονδύλια για τη συνοχή, κονδύλια για την κοινή αγροτική πολιτική ο Βέμπερ θέλει να τα κόψει. Άρα, όποιος ψηφίζει Νέα Δημοκρατία, ψηφίζει Βέμπερ, ψηφίζει εναντίον των συμφερόντων της χώρας μας μέσα στην ΕΕ.

Πάντως, θεωρώ ότι δεν θα του βγει και γούρικο το γεγονός ότι επέλεξε να ξεκινήσει την καμπάνιά του χέρι-χέρι με τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Υπάρχει σήμερα ένα σχόλιό σας εναντίον του Φρανσουά Φιγιόν, ο οποίος παραπέμπεται σε δίκη, ο οποίος –και αυτός- είναι φίλος του κ. Μητσοτάκη.

Όταν ο Φρανσουά Φιγιόν ήταν υποψήφιος για Πρόεδρος της Γαλλίας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης διαφήμιζε το πόσο “κολλητοί”  είναι κι έγραψε κι ένα tweet, στο οποίο που έλεγε “συγχαρητήρια Φρανσουά, έχουμε και την ίδια ημερομηνία γενεθλίων κι είμαι βέβαιος ότι θα γίνεις πρόεδρος της Γαλλίας”. Σήμερα παραπέμπεται σε δίκη, γιατί ουσιαστικά έκλεψε γαλλικό δημόσιο χρήμα (περίπου 1 εκ. ευρώ), καθώς εμφάνιζε παρανόμως ως δήθεν κοινοβουλευτική βοηθό του τη σύζυγό του. Είναι, δηλαδή, ένας ακόμη “άριστος” και “κολλητός” του Κυριάκου Μητσοτάκη, που παραπέμπεται σε δίκη, γεγονός που είναι ένα ακόμη πλήγμα εναντίον των “κολλητών” και των “αρίστων φίλων” του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Η επίθεση Κυριάκου Μητσοτάκη εναντίον Παύλου Πολάκη γίνεται προκειμένου να αλλάξει η ατζέντα 30 μέρες πριν από τις εκλογές;

Είναι προφανές ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης φοβάται τη συζήτηση με τον Αλέξη Τσίπρα όπως ο διάολος το λιβάνι και γι’ αυτό κρύβεται κι αποφεύγει το debate ανάμεσα στους δυο πολιτικούς αρχηγούς, που γίνεται σε κάθε δημοκρατική χώρα παραμονές σοβαρών εκλογών. Επίσης, θέλει να φύγει η συζήτηση από τα αντικοινωνικά και ακραία νεοφιλελεύθερα που είπε περί της περικοπής του δώρου Χριστουγέννων και των κοινωνικών επιδομάτων, που τάχατες ευνοούν την τεμπελιά και δεν χρειάζονται.

Αυτό που ισχύει στην πραγματικότητα είναι ότι όχι μόνο για τα ΑμεΑ, αλλά και για τους άνεργους και για όσους δεν έχουν στον ήλιο μοίρα, η σημερινή Κυβέρνηση, ακόμη και μέσα στα χρόνια των μνημονίων και μέσα σε δύσκολες δημοσιονομικές συνθήκες, πήρε σειρά θετικών μέτρων, γιατί πιστεύουμε ότι είναι υποχρέωση του Κράτους να οικοδομεί ένα δίχτυ προστασίας, ασφάλειας και θετικών διακρίσεων για άτομα που χρειάζεται να έχουν μια βοήθεια. Κι αυτό δεν είναι ελεημοσύνη, αλλά η αλφαβήτα του κοινωνικού κράτους.

Φαίνεται ότι βρίσκει έδαφος η προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ για τη συνεύρεση των προοδευτικών δυνάμεων σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Υπάρχει μια Ανοιχτή Επιστολή-Πρόταση 10 σημείων των μελών της Εκτελεστικής Επιτροπής της Προοδευτικής Συμμαχίας, η οποία ήδη έχει δεχτεί απαντήσεις. Τί είναι αυτή η προσπάθεια;

Η Προοδευτική Συμμαχία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, της οποίας είμαι ένας από τους συνιδρυτές της και μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της, έστειλε μια πρόταση 10 σημείων, ζητώντας απαντήσεις από αυτούς τους οποίους προτείνουν προοδευτικές πολιτικές οικογένειες για την Προεδρεία της Κομισιόν. Ήδη, πήραμε απαντήσεις από τους υποψηφίους της Αριστεράς και των Πρασίνων, τις οποίες δώσαμε στη δημοσιότητα. Όποιος τις διαβάσει, θα δει ότι υπάρχουν ισχυρές συγκλήσεις μεταξύ της Αριστεράς και των Πρασίνων. Περιμένουμε μέσα στις επόμενες ημέρες τις απαντήσεις κι από τον Τίμερμανς (Σοσιαλιστές).

Αυτό το Progressive Caucus στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το οποίο επαίνεσε και δημόσια προχθές ο Αλέξης Τσίπρας, παρουσιάζοντας το ευρωψηφοδέλτιό μας, έχει πρωτοστατήσει στο να διαμορφώσουμε επί 3,5 χρόνια αυτό που τώρα προσπαθούμε να κάνουμε και στην Ελλάδα, δηλαδή μια πλατιά προοδευτική συμμαχία απέναντι στην ακροδεξιά και τον νεοφιλελευθερισμό. Κι έχω την εντύπωση ότι από το πόσο ισχυρές θα είναι αυτές οι τρεις οικογένειες κι από το πόσο δυνατή θα είναι η σύγκλιση αυτού του μπλοκ και στις μετεκλογικές συζητήσεις και διαπραγματεύσεις για τη νέα ηγεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε όλα τα επίπεδα, θα επηρεαστούν πολλά.

Αυτό που μπορώ να σας πως σήμερα είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο σ’ αυτήν την υπόθεση και θα συνεχίσει αυτόν τον ρόλο, γιατί εκτιμώ ότι τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών θα καταγράψουν -για μια ακόμη φορά- τον ΣΥΡΙΖΑ ως το μεγαλύτερο ή ένα από τα μεγαλύτερα κόμματα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς, με ισχυρούς δεσμούς και απήχηση και στους κόλπους των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών και των Πρασίνων. Κι αυτό ακριβώς είναι που θορυβεί και τους αντιπάλους μας στην εγχώρια πολιτική και οικονομική ελίτ. Όχι μόνο το ΚΙΝΑΛ και τη Νέα Δημοκρατία, αλλά και τα συμφέροντα που στηρίζουν αυτά τα δύο κόμματα. Το γεγονός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι πια ένα ανάδελφο κόμμα, αλλά ένα κόμμα που έχει καταφέρει, και ως Κυβέρνηση Αλέξη Τσίπρα, αλλά και ως πολιτική δύναμη, να βελτιώσει και την εικόνα της Ελλάδας, αλλά και την κατάσταση των Ελλήνων και ιδιαίτερα της πιο αδύναμης κοινωνικής πλειοψηφίας.