Ντικιλί Τας: Συνεχίζουν να ψάχνουν τα αρχαία μυστικά του λόφου

Ευριπίδης Ταρασίδης- Ολοκληρώθηκε η πρώτη φάση του νέου πενταετούς προγράμματος ανασκαφών στην περιοχή του Ντικιλί Τας που, σύμφωνα με την αρχαιολόγο Χάιδω Κουκούλη- Χρυσανθάκη σκοπό έχει να φτάσει όσο πιο κοντά γίνεται στο χωριό της 7ης χιλιετίας π.Χ.

Μιλώντας στο Κόκκινο Καβάλας, αναφέρθηκε στην πορεία της αρχαιολογικής έρευνας στην περιοχή, η οποία ανέδειξε, μέσω της μεθόδου των “καρότων”, την κατοίκηση από το 7000 π.Χ., δηλαδή την πρώτη φορά που οι νεολιθικοί κυνηγοί εγκαταστάθηκαν σε μία μόνιμη θέση και μετατράπηκαν σε γεωργοί και κτηνοτρόφοι. “Για να φτάσουμε εκεί, πρέπει να σκάψουμε αλλεπάλληλες επιχώσεις, που δείχνουν τη συνέχεια της κατοίκησης στην περιοχή” τονίζει η κ. Κουκούλη

Άλλωστε, η τούμπα η οποία κρύβει την ιστορία, βρίσκεται στο άκρο μία χερσαίας έκτασης που, σύμφωνα με τους αρχαιολόγους, βρεχόταν από το έλος των Φιλίππων. Παράλληλα, η ύπαρξη, σε κοντινή απόσταση, πηγής νερού, έκανε την περιοχή ιδανικό τόπο για κατοίκηση. ” Ήταν μία προνομιακή θέση καθώς από τη μία μεριά υπήρχε το δάσος και από την άλλη η λίμνη” σημειώνει.

Σε ό,τι αφορά το νέο πενταετές πρόγραμμα ανασκαφών και με αφορμή την ολοκλήρωση του πρώτου έτους του, η κ. Κουκούλη, η οποία έχει παρακολουθήσει από την αρχή της την ανασκαφική διαδικασία, σημειώνει ότι διαμορφώθηκε ο τομέας που θα γίνει η ανασκαφή του χωριού και ολοκληρώθηκαν κάποιες εκκρεμότητες από το προηγούμενο πρόγραμμα. Μάλιστα, γνωστοποίησε την παράδοση προς εκτύπωση ενός βιβλίο που περιέχει το σύνολο των αρχαιολογικών συμπερασμάτων από το 1986 μέχρι το 2013. Να σημειωθεί ότι το “παρών” στην όλη διαδικασία δίνουν η Ελληνική Αρχαιολογική Εταιρεία και η αντίστοιχη Γαλλική.

Ακούστε τη συνέντευξη της Χάιδως Κουκούλη- Χρυσανθάκη, στην εκπομπή Καβάλα στο Κόκκινο (καθημερινά 10-12 π.μ.):

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here