Νίνα Κασιμάτη: Να μην γίνουν και πάλι οι εργαζόμενοι η καύσιμη ύλη στη μηχανή της ανάπτυξης

Τα αντεργατικά και αντιφατικά μέτρα της Κυβέρνησης σχολίασε στο «Κόκκινο Καβάλας» η βουλευτής Β’ Πειραιά του ΣΥΡΙΖΑ, Νίνα Κασιμάτη.

«Έχουν έρθει τα πάνω κάτω παγκοσμίως κι ο κ. Βρούτσης το θέμα των επιπτώσεων της πανδημίας στα εργασιακά το έχει κάνει ευκαιρία για να εφαρμόσει άλλη μια φορά τις πολιτικές που ήθελε πάντα. Βεβαίως, δεν είναι θέμα μόνο του ιδίου, αλλά της Κυβέρνησης της ΝΔ και του νεοφιλελευθερισμού γενικότερα, που, δυστυχώς, φαίνεται να μην παίρνει τα μαθήματά του», τόνισε η βουλευτής.

Σημείωσε ότι «κανείς δεν παίρνει την ευθύνη των όσων έγιναν τα προηγούμενα χρόνια με τη μείωση του κοινωνικού κράτους και την αποεπένδυση στη δημόσια Υγεία. Ήταν η ιδεολογία της ΝΔ για την ανάπτυξη. Και τώρα, όλο αυτό έχει μετατραπεί σε ένα χαστούκι, το οποίο, όμως, το δέχονται πάλι οι κοινωνίες κι όχι οι ιθύνοντες, που έχουν βρεθεί πάλι σε θέση διακυβέρνησης. Έχει μεγάλη ευθύνη η Κυβέρνηση στο να χρηματοδοτήσει και να ανατάξει τη δημόσια Υγεία».

Χρειάζονται οριζόντια μέτρα

Αναφερόμενη σε αντιφάσεις που υπάρχουν στις αποφάσεις της Κυβέρνησης, έφερε ως παράδειγμα το γεγονός της επιβολής με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου της υποχρεωτικής πώλησης εφημερίδων από τα σούπερ μάρκετ. Και με δεδομένο ότι στα εν λόγω πολυκαταστήματα πωλούνται και είδη καπνιστή, υπογράμμισε ότι δεν υπάρχει λόγος να μένουν ανοιχτά τα περίπτερα, κι έτσι να μην τυγχάνουν και κάποιας ιδιαίτερης προστασίας. Όπως είπε, «το γεγονός ότι κάποιες μικρές επιχειρήσεις μένουν ανοιχτές δεν σημαίνει ότι είναι και βιώσιμες και άρα δεν χρειάζονται προστασία (…).

»Η λογική της Ευρώπης είναι να υποστηριχτεί η επιχειρηματικότητα, όμως, εκτός από τις επιχειρήσεις, πρέπει να υποστηριχτούν και οι εργαζόμενοι, για να μην γίνουν πάλι η καύσιμη ύλη στη μηχανή της ανάπτυξης της επόμενης ημέρας. Όλοι έχουν δικαίωμα να ζήσουν», είπε.

Επίσης, πρόσθεσε ότι στην ίδια μοίρα βρίσκονται και οι αυτοαπασχολούμενοι, όπως οι δικηγόροι, «οι οποίοι δεν έχουν κανένα μέσο βιοπορισμού και καμία προστασία, ενώ η Κυβέρνηση την είχε υποσχεθεί. Πρέπει να δοθεί οριζοντίως κάποια βοήθεια σε όλους όσους σήμερα δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν στα αναγκαία, διότι, αν κάποιος δεν έχει χρήματα, θα σταματήσει την καραντίνα και θα βγει να βρει τρόπο να ζήσει».

Ακούστε την συνέντευξη στην εκπομπή «Καβάλα στο Κόκκινο»: