Νίκος Μουρτασάγας: Έπεσαν οι μάσκες στην ΚΕΔΕ αυτών που στοχεύουν μόνο στην πτώση της Κυβέρνησης

Κώστας Φιλίδης - «Φάνηκε το χάσμα στη διοίκηση της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ), μεταξύ αυτών που το μόνο μέλημά τους είναι να ρίξουν την Κυβέρνηση κι αυτών που τους ενδιαφέρει το μέλλον των τοπικών κοινωνιών τους», τόνισε, μιλώντας στο «Κόκκινο Καβάλας», ο δημοτικός σύμβουλος Νίκος Μουρτασάγας, αναφερόμενος στο πρόσφατο τακτικό συνέδριο της ΚΕΔΕ.

Το μέλος της Συμπαράταξης Πολιτών στο Δημοτικό Συμβούλιο Καβάλας, που συμμετείχε στο Συνέδριο, ασκώντας κριτική, κυρίως στη διοίκηση της ΚΕΔΕ, δήλωσε πως «έπεσαν οι μάσκες αυτών που θέλουν να ρίξουν την Κυβέρνηση κατ’ εντολή όσων εκπροσωπούν  και που είναι ό,τι χειρότερο από τον χώρο της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ.

Κι επειδή είναι… μεγάλη η “αριστερή παρένθεση”, κάποιοι τα μάζεψαν. Υπήρξαν φωνές από συνέδρους που ανήκουν στη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ που είπαν ότι θέλουν να συζητήσουν με αυτήν την Κυβέρνηση και με αυτόν τον υπουργό Εσωτερικών, για να μπορέσουν να κάνουν κάτι θετικό για τις τοπικές κοινωνίες τους.

Μάλιστα, έθεσαν και τους πυλώνες για τη μεταρρύθμιση που προωθεί το Υπουργείο Εσωτερικών. Ζήτησαν τον διαχωρισμό των ασκούμενων δημόσιων πολιτικών και οι αποφάσεις για τα θέματα που αφορούν τις τοπικές κοινωνίες να παίρνονται από την Τοπική Αυτοδιοίκηση κι όχι από το κεντρικό Κράτος. Μίλησαν για την αρχή της επικουρικότητας, ώστε οι πλειοψηφίες των Δημοτικών Συμβουλίων να λαμβάνουν υπόψη και τις μειοψηφίες.

Επίσης, κάποιοι επέμειναν στο διαχωρισμό των Δήμων (μητροπολιτικοί, ορεινοί, νησιωτικοί κλπ), ώστε οι Κεντρικοί Αυτοτελείς Πόροι (ΚΑΠ) να κατανέμονται με διαφορετικό τρόπο και οι μικροί Δήμοι να μην είναι αδικημένοι και στο περιθώριο».

Αύξηση των ΚΑΠ

Αναφερόμενος στα μέτρα της Κυβέρνησης, επισήμανε, μεταξύ άλλων, ότι:

-Για πρώτη φορά θα υπάρξει αύξηση των ΚΑΠ, κατά 5% το 2018,

-Με διαγωνισμό του ΑΣΕΠ θα προσληφθούν 8.850 υπάλληλοι στις ανταποδοτικές Υπηρεσίες, «όταν στο Δημοτικό Συμβούλιο Καβάλας μας έλεγαν ότι οι συμβασιούχοι είναι 2.600 και να δούμε πόσους θα προσλάβετε. Όμως, τους πονάει, γιατί δεν θα μπορούν, πλέον, να κρατούν σε ομηρία χιλιάδες εργαζομένους».

Απλή Αναλογική

Για το σύστημα της Απλής Αναλογικής που θέλει να προωθήσει η Κυβέρνηση στις επόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές, ο κ. Μουρτασάγας υπογράμμισε ότι «ήταν το μόνο θέμα που απασχόλησε τους διοικούντες την ΚΕΔΕ, οι οποίοι ισχυρίστηκαν ότι θα φέρει ακυβερνησία. Απαίτηση όλων μας είναι, βεβαίως, να υπάρξουν ασφαλιστικές δικλείδες κυβερνησιμότητας. Πάντως, σε δύο Δήμους, στους οποίους οι δήμαρχοι έχασαν την πλειοψηφία, λόγω αποχώρησης συμβούλων της παράταξής τους, όλα συνεχίζονται ομαλά. Διότι, αν οι προτάσεις των δημάρχων είναι καθαρές και λαμβάνουν υπόψη όλες τις απόψεις, όσοι δεν τις ψηφίζουν είναι υπόλογοι στους πολίτες».

Προσφυγικό

Τέλος, ο δημοτικός σύμβουλος μετέφερε και τα όσα ειπώθηκαν στο τραπέζι της συζήτησης για το Προσφυγικό, στο οποίο συμμετείχε, μαζί με δημάρχους περιοχών που έχουν αποδεδειγμένα οξύ πρόβλημα. Κι ως παράδειγμα προς μίμηση ανέφερε αυτό που έπραξε ο Δήμος Λειβαδιάς, ο οποίος απομάκρυνε τις Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, ήρθε σε επαφή με τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης και ανέλαβε ο ίδιος τη διαχείριση του προβλήματος, εγκαθιστώντας τους πρόσφυγες σε άδεια σπίτια της περιοχής!

Ακολουθεί η συνέντευξη του Νίκου Μουρτασάγα στην εκπομπή «Καβάλα στο Κόκκινο»: