Νικητής του ακροδεξιού ανταγωνισμού ο Μακάριος Λαζαρίδης

Ένα βήμα παραπέρα από την επίσημη θέση της Κυβέρνησης περί εισβολής πήγε ο βουλευτής Καβάλας της ΝΔ, Μακάριος Λαζαρίδης εκμεταλλευόμενος την κρίση στα σύνορα Ελλάδας-Τουρκίας και πουλώντας πατριωτικό τσαμπουκά σε αδύναμους και κατατρεγμένους

168

Ποντάροντας στον κοινωνικό αυτοματισμό, ο Μακάριος Λαζαρίδης δεν αρκέστηκε στην γραμμή του κόμματος του που κάνει λόγο για “εισβολή” και “ασύμμετρη απειλή”. Σε συνέντευξη του στο ρ/σ Alpha σημείωσε ότι “δεν μιλάμε για πρόσφυγες ούτε για μετανάστες, μιλάμε για εισβολείς, οι οποίοι σε ένα καλά σχεδιασμένο πλάνο των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων, των τουρκικών μυστικών υπηρεσιών, άρα του Ερντογάν, επιχείρησαν να δημιουργήσουν πρόβλημα το οποίο ακόμα και σήμερα υφίσταται στην πατρίδα”. Δηλαδή, πήγε ένα βήμα παραπέρα και χαρακτήρισε ένα σύνολο ανθρώπων ως “εισβολείς” και ως συμμάχους του Ερντογάν! Όχι ως πιόνια, όχι ως θύματα, αλλά ως θύτες!

Παρακάμπτοντας τη Σύμβαση της Γενεύης και όλες τις μετέπειτα νομοθετικές προσθήκες στις διεθνείς και εθνικές νομοθεσίες, τσουβαλιάζει ανθρώπους και τους ταξινομεί στους εισβολείς. Δεν χρειάζεται να αναφερθεί κάποιος στις εικόνες με μάνες και μωρά. Δεν έχει νόημα να αναφερθεί κανείς στις διεθνείς αναφορές για νεκρό στα ελληνικά σύνορα.

Ο Μακάριος Λαζαρίδης με τη δήλωση του εκφράζει την πιο σκληρή, ακροδεξιά θέση της ΝΔ. Το πρόβλημα είναι ότι είναι βουλευτής του ελληνικού κοινοβουλίου. Εκθέτει ανεπανόρθωτα την χώρα υιοθετώντας τη ρητορική της Χρυσής Αυγής. Χαϊδεύει τα αυτιά των πιο σκληροπυρηνικών ακροδεξιών, ψαρεύει στα θολά νερά του φασισμού. Αφού ριτουϊταρε ό,τι πιο ακραίο υπάρχει στο τουίτερ, είπε να εκφράσει και εκείνος μία ντροπιαστική για τη δημοκρατία θέση.

Δεν είναι δυνατόν να μην γνωρίζει ότι οι χώρες που έχουν υπογράψει τη Σύμβαση του 1951 (ανάμεσα τους και η Ελλάδα) είναι υποχρεωμένες να τηρήσουν τους όρους της. Δεν μπορεί να αγνοεί ότι η Ελλάδα οφείλει να χορηγεί διεθνή προστασία (άσυλο ή επικουρική προστασία) σε όποιον τη δικαιούται σύμφωνα με τις προϋποθέσεις που ορίζει ο νόμος. Δεν γίνεται να ξεχνά ότι υπεύθυνη για να ορίσει ποιος είναι πρόσφυγας και ποιος όχι είναι η Υπηρεσία Ασύλου. Δεν νοείται να μην αναφέρει ότι κάθε περίπτωση είναι διαφορετική και κανείς δεν κρίνεται ως πρόσφυγας ή μετανάστης “με το μάτι”.

Ο Μακάριος Λαζαρίδης έχει αποδείξει στο παρελθόν ότι η πολιτική θέση προσαρμόζεται ανάλογα με το πόσο πιασάρικη είναι. Η δήλωση του-η πιο ακραία που έχει ακουστεί μέχρι στιγμής από Έλληνα βουλευτή- δυστυχώς δεν είναι θα είναι η μοναδική. Μπορεί τώρα να φοράει τσαρούχια και φουστανέλα, αύριο όμως, όταν η Ελλάδα θα είναι έκθετη διεθνώς, τι θα πει; Κάτι θα βρει. Ας αποφασίσει όμως: είναι με τη Δημοκρατία ή με την επικοινωνία;