Νέστος: Ο λατομικός νόμος επιτρέπει την καταστροφή ακόμη και περιοχών ιδιαίτερης περιβαλλοντικής αξίας;

Κώστας Φιλίδης - Οι ελλείψεις του νόμου για τα λατομεία φαίνεται να ευθύνεται για την νόμιμη μεν, ενάντια, όμως σε κάθε αναπτυξιακό σχεδιασμό ή μέτρο προστασίας του περιβάλλοντος, στην περίπτωση της αδειοδότησης λατομείου στην κοιλάδα του Νέστου.

Οι αποφάσεις λαμβάνονται ερήμην των τοπικών κοινωνιών, οι οποίες, όταν το αντιλαμβάνονται προσπαθούν να αποτρέψουν τα χειρότερα, δίχως να το καταφέρνουν πάντα.

Η υπόθεση αφορά και στην περίπτωση του λατομείου, που βρίσκεται στα όρια της Κοινότητας Κεχροκάμπου του Δήμου Νέστου και που, εφόσον επιτραπεί η λειτουργία του, θα «πληγώσει» ένα από τα ομορφότερα σημεία της παραποτάμιας περιοχής.

Αν και ο Δήμος Ξάνθης, με ψήφισμα του Δημοτικού Συμβουλίου του, καλεί τον Δήμο Νέστου να ανακαλέσει την θετική γνωμοδότηση που έδωσε πριν από έναν χρόνο, αποδεικνύεται, από δηλώσεις του δημάρχου Νέστου, Βαγγέλη Τσομπανόπουλου, στο «Κόκκινο Καβάλας» ότι δεν μπορεί να γίνει, αφού ποτέ ο Δήμος δεν κλήθηκε να γνωμοδοτήσει. Απλώς, ερωτήθηκε η Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση για το εάν ο Δήμος έχει ή σχεδιάζει έργα στην εν λόγω περιοχή. Προφανώς, σε εκτάσεις που ανήκουν στο Δημόσιο, ο νόμος δεν απαιτεί την γνώμη των κατοίκων της περιοχής.

Πάντως, ο δήμαρχος υποσχέθηκε να παράσχει κάθε είδους βοήθεια, ώστε να αποτραπεί η εγκατάσταση του λατομείου σε έναν τόπο που ο Δήμος Νέστου, μαζί με άλλος φορείς, αγωνίζεται να τον εντάξει στον κατάλογο της UNESCO!

Ακούστε:

Η Περιφέρεια γνωμοδότησε θετικά;

Όμως, σύμφωνα με όσα ανέφερε στο «Κόκκινο Καβάλας» η επικεφαλής της παράταξης «Οικολογία-Αλληλεγγύη», Κατερίνα Γεροστεργίου, όλες οι υποθέσεις λατομείων, όπως και η συγκεκριμένη, περνούν για γνωμοδότηση από την σχετική Επιτροπή της Περιφέρειας. Προφανώς, μάλλον κατά πλειοψηφία, η Επιτροπή γνωμοδότησε θετικά. Έτσι, νομίμως, και με τη θετική γνώμη της Περιφέρειας, η Αποκεντρωμένη εξέδωσε τις σχετικές άδειες εργασιών έρευνας για κοιτάσματα μαρμάρου.

Ακούστε:

Αντιθέτως, ο εντεταλμένος περιφερειακός σύμβουλος και τέως αντιπεριφερειάρχης Πρωτογενούς Τομέα, Σωτήρης Παπαδόπουλος, μιλώντας στο «Κόκκινο Καβάλας», ισχυρίστηκε ότι η Επιτροπή της Περιφέρειας επιλαμβάνεται μόνο σε περιπτώσεις που οι εργασίες έρευνας γίνονται με γεωτρήσεις, οπότε απαιτούνται Μελέτες Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, για τις οποίες γνωμοδοτεί. Στην προκειμένη περίπτωση, οι εργασίες σχεδιάστηκαν να γίνουν με τάφρους, κι ως εκ τούτου δεν ενεπλάκη η Περιφέρεια, είπε. Σύνεστησε, δε, στους ενδιαφερόμενους να καταθέσουν ένσταση στην απόφαση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης.

Ακούστε:

Αναμένεται παρέμβαση βουλευτών

Αξιοσημείωτη είναι η συμφωνία όλων όσων μίλησαν γι’ αυτήν την υπόθεση, στο ότι απαιτείται η αλλαγή και η αυστηροποίηση του νόμου για τα λατομεία, ώστε ο κύριος λόγος για τις αποφάσεις να δοθεί στις τοπικές κοινωνίες και οι επιχειρήσεις λατομείων να αποκαθιστούν το περιβάλλον. Σύμφωνα με πληροφορίες, θα υπάρξει παρέμβαση για το θέμα από βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.