Νεκτ. Μπουγδάνης Οι Πρέσπες δίνουν οντότητα στην πΓΔΜ και την βάζουν στην ευρωπαϊκή και διεθνή κανονικότητα

Κώστας Φιλίδης, Ευριπίδης Ταρασίδης - Δεν αποτελεί έκπληξη η έγκριση από τη Βουλή της πΓΔΜ της προσπάθειες της Κυβέρνησης της γειτονικής χώρας να αναθεωρήσει το Σύνταγμά της, ώστε να υλοποιηθεί η Συμφωνία των Πρεσπών, κατά τον συντονιστή του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων και Εξωτερικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ, Νεκτάριου Μπουγδάνη.

Το στέλεχος του κυβερνώντος κόμματος, μιλώντας στο «Κόκκινο Καβάλας», εξιστόρησε τα γεγονότα, λέγοντας ότι «υπήρχε ένα πάρα πολύ σκληρό μπλοκ βουλευτών από το VMRO (κόμμα αντιπολίτευσης), μέλη του οποίου είχαν δηλώσει ότι δεν πρόκειται να υπερψηφίσουν τη Συμφωνία των Πρεσπών. Από την άλλη, όμως, υπήρχε και ένα άλλο, μικρότερο μπλοκ που δεν είχε εκφραστεί. Άρα υπήρχε ένα περιθώριο να βρεθεί ο αριθμός και να επικυρωθεί -σε πρώτη φάση- η αρχή της αναθεώρησης του Συντάγματος ,που θα οδηγήσει, μετά από δύο ακόμα ψηφοφορίες, στην επικύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών από την Βουλή της γειτονικής χώρας».

Επισήμανε ότι «σύμφωνα με τους δημοσιολογούντες μπορεί να ήταν έκπληξη. Κι αν κρίναμε από τον ελληνικό Τύπο, θα βλέπαμε ότι όντως ήταν μία έκπληξη, γιατί είχαν προαναγγείλει ότι δεν πρόκειται να κυρωθεί η Συμφωνία. Όμως, ας σκεφτούμε το διακύβευμα για τη γειτονική χώρα, βάζοντας τους εαυτούς μας -κατά κάποιο τρόπο- στη θέση μιας μικρής χώρας: Από τότε που ιδρύθηκε ως ανεξάρτητο κράτος (αρχές της δεκαετίας του 1990-2000, ύστερα τη διάλυση της ενιαίας Γιουγκοσλαβίας), δεν έχει καταφέρει να εμφανιστεί στο διεθνές στερέωμα ως ένα κανονικό κράτος, να σταθεροποιηθεί εντός, να γίνει μία χώρα που θα λειτουργεί στο πλαίσιο μιας διαβαλκανικής συνεργασίας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με σκοπό να ενταχθεί και στους θεσμούς της Ευρώπης. Θα σκεφτόμασταν ότι αυτός ο αριθμός των βουλευτών μπορεί να επιτευχθεί, μιας και το εμπόδιο για να έρθει η κανονικότητα στην πΓΔΜ περνούσε μέσα από την αποκατάσταση σχέσεών της με την Ελλάδα. Ήταν μία μοναδική ευκαιρία και δεν υπάρχει δεύτερη».

Επισήμανε, δε, ότι η αναθεώρηση του Συντάγματος προβλέπεται ύστερα από τρεις ψηφοφορίες. Η πρώτη ζητούσε τον αριθμό των δύο τρίτων του Κοινοβουλίου που επιτευχθεί. Η δεύτερη, που ουσιαστικά σηματοδοτεί την έναρξη της διαδικασίας αναθεώρησης του Συντάγματος χρειάζεται μία απλή κοινοβουλευτική πλειοψηφία, δηλαδή 61 βουλευτές από τους 120, που τους διαθέτει. Στην τρίτη , και πηγαίνουμε ψηφοφορία πάλι χρειάζεται ο αριθμός των δύο τρίτων, δηλαδή 80 βουλευτές. Επειδή, όμως, αυτό το θέμα είναι “ζωής και θανάτου” για την επίλυση της διαφοράς με την Ελλάδα και άρα της ένταξης σε μία ευρωπαϊκή και διεθνούς κανονικότητα της γείτονος χώρας, νομίζω ότι αυτός ο αριθμός έχει επιτευχθεί αυτή τη στιγμή. Προφανώς, βεβαίως, μιλάμε για πολύ λεπτές ισορροπίες».

Ψηφίζουν συγκυριακά

Όσον αφορά την ελληνική πλευρά, όποτε έρθει στη Βουλή προς κύρωση η Συμφωνία των Πρεσπών, είπε πως «χρειάζεται την πλειοψηφία του συνόλου των βουλευτών και όχι ενισχυμένη πλειοψηφία. Η κυβέρνηση κινείται προς την σίγουρη κατεύθυνση των 151 βουλευτών. Πιστεύω πως θα τους βρει και θα είναι και περισσότεροι! Διότι μιλάμε για μία Συμφωνία, που, ανεξάρτητα από το επίπεδο της μικροπολιτικής, είναι μία Συμφωνία, η οποία ανοίγει τους δρόμους για κάτι καλύτερο και για τη χώρα μας. Απλά είναι η συγκυρία, που στην κυβέρνηση βρίσκεται ο ΣΥΡΙΖΑ με τους ΑΝΕΛ, και που πρέπει να πέσει οπωσδήποτε, και για αυτό το λόγο υπάρχει και μία αντίδραση από κόμματα και βουλευτές, που σε διαφορετική περίπτωση, εάν το ΠΑΣΟΚ και η Νέα Δημοκρατία έφερναν αυτήν ακριβώς την ίδια Συμφωνία, δεν θα υπήρχε κανένα πρόβλημα».

Η Β. Ελλάδα κέντρο των Βαλκανίων

Από την αρχή ο ΣΥΡΙΖΑ έχει πει καθαρές κουβέντες πάνω στο θέμα. Ο Αλέξης Τσίπρας είχε μιλήσει και ως πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, πριν γίνει πρωθυπουργός, αλλά και ως πρωθυπουργός για την προσπάθεια επίτευξης μία Συμφωνίας. Από την πλευρά μας έγινε αυτή η προσπάθεια. Έφερε αποτελέσματα με μία κυβέρνηση στη γειτονική χώρα που αποφάσισε να τραβήξει μπροστά στο μέλλον και να μη μένει προσκολλημένη στο παρελθόν. Άρα, ακόμα και οι πολίτες του προεκλογικού σώματος στην Ελλάδα, οι οποίοι, έχουν μία αυξημένη ευαισθησία γύρω από τα λεγόμενα εθνικά θέματα και τα θέματα εξωτερικής πολιτικής, θα βρουν τα πολλά θετικά της Συμφωνίας. Γιατί μέσα από τέτοιες Συμφωνίες, τα κράτη έχουν καλύτερες σχέσεις μεταξύ τους. Ειδικά στη Βόρεια Ελλάδα, οι επιχειρήσεις θα αποκτήσουν μία ορμή το επόμενο διάστημα. Η Θεσσαλονίκη θα καταστεί το κεντρικό λιμάνι της Βαλκανικής. Άλλωστε, πρέπει να δούμε και τη γεωγραφική θέση της πΓΔΜ, καθώς βρίσκεται ακριβώς στο κέντρο του άξονα της Βαλκανικής, στο δρόμο προς το Βελιγράδι, στο δρόμο προς τα δυτικά Βαλκάνια. Άρα, μπορεί η Θεσσαλονίκη και γενικότερα η Βόρεια Ελλάδα να γίνει ένα κέντρο, όχι μόνο οικονομικό και εμπορικό, αλλά και τουριστικό και επιστημονικό, έτσι ώστε να έχουμε καλά αποτελέσματα για τις επιχειρήσεις αλλά και για όλους τους πολίτες».

Ακολουθεί η συνέντευξη του Νεκτάριου Μπουγδάνη στην εκπομπή «Καβάλα στο Κόκκινο»: