Νεκ. Μπουγδάνης: Αν η Βουλή κάνει πίσω τώρα, θα είναι υπόλογη στην ιστορία

Ευριπίδης Ταρασίδης- Την εκτίμηση του ότι η ελληνική Βουλή θα ψηφίσει κατά πλειοψηφία την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών έκανε, μιλώντας στο Κόκκινο Καβάλας ο συντονιστής του τμήματος διεθνών σχέσεων και εξωτερικής πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ, Νεκτάριος Μπουγδάνης

«Υπάρχει η πλειοψηφία στην ελληνική Βουλή που θα κυρώσει τη συμφωνία και θα μπορούμε να μιλάμε για μία νέα περίοδο, όχι μόνο στις σχέσεις των δύο κρατών, αλλά και για όλη την Ευρώπη» σημείωσε και τόνισε ότι η Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας θα γίνει μέρος των πρωτοβουλιών που η ελληνική πλευρά έχει αναπτύξει τα τελευταία 3,5 χρόνια. Πρόσθεσε μάλιστα ότι θα ανοίξει ο δρόμος ένταξης της γειτονικής χώρας στην ΕΕ. «Η εθνική αντιπροσωπεία δεν μπορεί να κάνει πίσω αυτή τη στιγμή σε ένα ζήτημα που είναι προς τα εθνικά και κοινωνικά συμφέροντα γιατί διαφορετικά θα είναι υπόλογη στην ιστορία» είπε χαρακτηριστικά.

Πολύ θετικές οι αντιδράσεις στο εξωτερικό

Σε ό,τι αφορά τις θετικές αντιδράσεις το εξωτερικό, ο κ. Μπουγδάνης τις θεωρεί λογικές και συμπληρώνει ότι η Συμφωνία των Πρεσπών είναι ένα παγκόσμιο παράδειγμα επίλυσης συγκρούσεων. «Τα τελευταία χρόνια στην Ευρώπη συζητάμε για την επικίνδυνη άνοδο του ακραίου λαϊκισμού και του κρυπτοφασισμού. Τη στιγμή που ανεβαίνουν οι εθνικισμοί, έρχεται μία χώρα που βγήκε από το τούνελ, η Ελλάδα και μία μικρή χώρα, η πΓΔΜ να στείλουν ένα παγκόσμιο μήνυμα και να ένα παράδειγμα επίλυσης διεθνών συγκρούσεων». Σημείωσε μάλιστα ότι την κατάσταση πρέπει να την πάρουν στα χέρια τους οι λαοί και να μην αφήνουν στους πατριδοκάπηλους «να κάνουν ό,τι θέλουν».

ΝΔ και ΚΙΝΑΛ θα το πληρώσουν και εκλογικά

Για μικροπολιτικό συμφέρον κατηγόρησε τη ΝΔ και το ΚΙΝΑΛΛ κάνοντας λόγω για λανθασμένη στάση που, σύμφωνα με τις ηγετικές ομάδες των κομμάτων, θα έφθειρε την Κυβέρνηση. «Όσο έβλεπαν ότι πηγαίναμε προς μία συμφωνίας, άλλαζαν τις θέσεις τους, ώστε να την απορρίψουν. Κατά τη γνώμη μου είναι λανθασμένη η εκτίμηση τους και θα το πληρώσουν και εκλογικά» σημείωσε.

Τέλος, αναφερθείς στα απειλητικά μηνύματα που έλαβαν βουλευτές που ενδέχεται να ψηφίσουν υπέρ της συμφωνίας, δήλωσε ξεκάθαρα ότι όταν αυτά εκπορεύονται από στέλεχος της ΝΔ και «ο κ. Κυρανάκης έρχεται να μας πει ότι είναι κάτι σαν συνταγματική υποχρέωση, τότε το πράγμα είναι πιο σοβαρό» και κατέληξε τονίζοντας ότι τα θέματα αυτά πρέπει να τα καταδικάσει η ίδια η κοινωνία.

Ακούστε τη συνέντευξη του Νεκτάριου Μπουγδάνη στην εκπομπή των Ευριπίδη Ταρασίδη και Κώστα Φιλίδη: