Ν. Ξανθόπουλος: Τα προβλήματα του βιολογικού ήταν γνωστά από τριετίας, όμως ο Δήμος δεν επέτρεψε τη λύση τους!

Κώστας Φιλίδης – Σκληρή κριτική στη διοίκηση της Δήμητρας Τσανάκα άσκησε ο τέως πρόεδρος της ΔΕΥΑΚ, Νίκος Ξανθόπουλος, υποστηρίζοντας ότι τα προβλήματα του σταθμού βιολογικού καθαρισμού στην Άσπρη Άμμο ήταν γνωστά από τον Φλεβάρη του 2015, όμως δεν επετράπη η επίλυσή τους

Ο κ. Ξανθόπουλος εξιστόρησε τα όσα συνέβησαν από τότε που ανέλαβε τη διοίκηση του Δήμου η κ. Τσανάκα, μιλώντας στο «Κόκκινο Καβάλας», με αφορμή τις δυσάρεστες οσμές που προξενεί η υπολειτουργία του σταθμού και τα όσα είπε σε χθεσινή συνέντευξή του στον ίδιο ραδιοσταθμό ο σημερινός πρόεδρος της Επιχείρησης, Χαράλαμπος Κουφατζής.

Όπως υπογράμμισε, «στις 27 Φεβρουαρίου 2015, έξι μήνες από την ανάληψη της διοίκησης του Δήμου από την κ. Τσανάκα, κατατέθηκε εισηγητική έκθεση της Υπηρεσίας της ΔΕΥΑΚ με θέμα την απευθείας ανάθεση σύνταξης υδραυλικής ηλεκτρομηχανολογικής προμελέτης εξιχρονισμού των οξειδωτικών τάφρων και αφυδάτωσης ιλύος του σταθμού επεξεργασίας λυμάτων της πόλης Καβάλας. Από τον Φλεβάρη του 2015 γνώριζαν ότι από τους 8 ρότορες οι 6 ήταν ήδη εκτός λειτουργίας.

Και δεν είναι μόνον ο βιολογικός της Καβάλας. Είναι και του Δάτου. Κι αν δεν γίνουν απαραίτητες παρεμβάσεις και στο Παλιό, σύντομα θα υπάρχουν κι εκεί προβλήματα. Και τα 5 αντλιοστάσια που βρίσκονται μέσα στην πόλη δεν είναι σε καλή κατάσταση».

«Έπρεπε να παραιτηθώ»

Και συνέχισε, λέγοντας: «Την Άνοιξη του 2016, το κόστος που υπολόγισε η Υπηρεσία για όλες τις απαιτούμενες παρεμβάσεις ήταν 800.000 ευρώ. Τότε είπα στο Δημοτικό Συμβούλιο ότι δεν υπάρχουν χρήματα. Το να επιχειρήσεις να δανειστείς είναι αδιανόητο, τα, δε, ευρωπαϊκά προγράμματα δεν ξαναχρηματοδοτούν έργο που ήδη χρηματοδότησαν. Συζητήσαμε με τη δήμαρχο, συμφωνήσαμε για το τι θα κάνουμε και το πως θα βρούμε τα χρήματα.

Συμφωνήσαμε στο ότι θα καταργήσουμε το τέλος υποχρεωτικής κατανάλωσης και θα προχωρήσουμε στην επιβολή τέλους συντήρησης δικτύων, υπολογίζοντας ότι 2 ευρώ επί 45.000 καταναλωτές θα μας δώσει το απαιτούμενο ποσό».

Τότε δόθηκε και σχετική συνέντευξη Τύπου, στην οποία συμμετείχαν διευθυντικά στελέχη της Επιχείρησης και του Δήμου. Ο κ. Ξανθόπουλος, κάνοντας αυτοκριτική χαρακτήρισε τη συμμετοχή του «βλακώδη» και τη συνέντευξη Τύπου «παρωδία», και δήλωσε ότι «κακώς δεν παραιτήθηκα, διότι αντί να είναι στο πάνελ και να απαντά στους δημοσιογράφους, η δήμαρχος κάθισε απέναντι και μου απηύθυνε ερωτήσεις».

Υλοποιούν την απόφαση του 2015

Επίσης δήλωσε τα εξής:

-«Το πρόβλημα σαφέστατα δεν ξεκίνησε το 2015 και τα κροκοδείλια δάκρυα του κ. Σιμιτσή θα απαντηθούν στην αυριανή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου».

-«Το ποσό είναι μεγάλο αλλά όχι αξεπέραστο για έναν Δήμο με αποθεματικό 10 εκ. ευρώ».

-«Ο Δήμος θα μπορούσε να χρηματοδοτήσει τα έργα, εκτελώντας την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου του 1999 (απόφαση 401/1999), επί δημαρχίας Στάθη Εριφυλλίδη, όταν συζητήθηκε το θέμα τοποθέτησης υδρομέτρων σε όλα τα σημεία υδροληψίας του Δήμου. Για δικούς της λόγους, εκείνη η διοίκηση αποφάσισε να μην τοποθετήσει υδρόμετρα και να δίνει ο Δήμος στην ΔΕΥΑΚ εφάπαξ κάθε χρόνο ένα ποσό 800.000 ευρώ. Όμως, από τον Οκτώβριο του 2015, η Οικονομική Υπηρεσία του Δήμου αρνείται να το καταβάλλει. Αν ο Δήμος θέλει πραγματικά να βοηθήσει τη ΔΕΥΑΚ, μπορεί να δώσει σχετική εντολή στους υπηρεσιακούς παράγοντες της Οικονομικής Υπηρεσίας, που έχουν γίνει βασιλικότεροι του βασιλέως».

-«Στην αυριανή συζήτηση του Δημοτικού Συμβουλίου για θέματα της ΔΕΥΑΚ, δεν θα γίνει συζήτηση, αλλά πολιτικό μασάζ».

– «Ο Δήμος περιμένει τρία χρόνια για να διορθώσει μια βλάβη που την γνώριζε από την αρχή. Ο κ. Κουφατζής δεν έδωσε εντολή να ξεκινήσουν οι διαδικασίες για την αντικατάσταση των ροτόρων, απλώς υλοποιεί την απόφαση της 22ας Φεβρουαρίου 2018 του ΔΣ της ΔΕΥΑΚ, που είναι ίδια με αυτήν που ελήφθη πριν από τρία χρόνια».

Σύμφωνα, λοιπόν, με τον κ. Ξανθόπουλο, «το έργο δεν το εκτελέσαμε, γιατί δεν μας επέτρεψαν, ενώ χρήματα υπήρχαν».

Και η αναφορά γίνεται για ένα έργο του Λευτέρη Αθανασιάδη που άλλαξε την μορφή της πόλης, καθαρίζοντας τις ακτές από τα λύματα που έπεφταν από τους οχετούς κατευθείαν στη θάλασσα, προσφέροντας καθαρές παραλίες μέσα στον ιστό της πόλης, και που ο Δήμος οφείλει να το διαχειρίζεται με τον απαιτούμενο σεβασμό.

Ακολουθεί η συνέντευξη του Νίκου Ξανθόπουλου στην εκπομπή «Καβάλα στο Κόκκινο»: