Ν. Γκαρά: Αλλάζει ο τρόπος που προτείνουν και διεκδικούν φορείς και πολίτες

Ανοίγει ο δρόμος στους τοπικούς παράγοντες και τους πολίτες να γυρίσουν σελίδα και στη σκέψη τους, τον τρόπο που προτείνουν και διεκδικούν, μέσα από τα περιφερειακά αναπτυξιακά συνέδρια, υπογράμμισε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νατάσα Γκάρα Στο Κόκκινο και τον Γιώργο Τραπεζιώτη.

«Εμείς δεν είμαστε της λογικής των εξαγγελιών, αντιθέτως, ανακοινώνονται πράγματα, γνωστοποιούνται ζητήματα και αποφάσεις που έχουν επεξεργαστεί και δρομολογηθεί εδώ και καιρό», είπε η κ. Γκαρά για το περιφερειακό αναπτυξιακό συνέδριο για την Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, που είναι σε εξέλιξη στην Κομοτηνή.

«Τα περιφερειακά αναπτυξιακά συνέδρια, παράλληλα, είναι μία χρυσή ευκαιρία να καθίσουν στο ίδιο τραπέζι οι εκπρόσωποι της τοπικής κοινωνίας, των θεσμικών φορέων, της τοπικής αυτοδιοίκησης Α΄ και Β΄ βαθμού, υπουργοί, υπηρεσιακά στελέχη, να δουν τα προβλήματα όχι αποσπασματικά…. Στο δικό μας συνέδριο για την Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, τις τελευταίες ημέρες έχουμε πολύ θετικές ειδήσεις και ανακοινώσεις, ανοίγει ο δρόμος και στους τοπικούς παράγοντες και πολίτες να γυρίσουν σελίδα και στη σκέψη τους, τον τρόπο που προτείνουν και διεκδικούν», υπογράμμισε.

Η Ανατολική Μακεδονία και η Θράκη «είναι μία περιοχή παραμελημένη από την κεντρική εξουσία και τις προηγούμενες κυβερνήσεις και αρκετά απομονωμένη. Είναι όμως από τις πιο πλούσιες περιφέρειες, γιατί έχουμε τα πάντα: πλούσια γη, θάλασσα, συνορεύουμε με δύο διαφορετικές χώρες, έχουμε την πολυτέλεια της διασυνοριακότητας που δεν έχουμε αξιοποιήσει, πλούσια κοιτάσματα, γεωθερμία, δεκάδες ενεργεικές πηγές, αλλά και ιδιαίτερη ιστορία και πολυπολιτισμικότητα», συνέχισε η κ. Γκαρά.

«Μέχρι τώρα, τα κεφάλαια που επενδύονταν πήγαιναν σε συγκεκριμένες τσέπες και δεν επέστρεφαν στην τοπική κοινωνία … τώρα, θέλουμε να αλλάξουμε παραγωγικό μοντέλο … να σχεδιάσουμε όλοι μαζί, να δούμε τις μικρές και μεγάλες δυνατότητες … να αξιοποιήσουμε όλες τις δυνατότητες της περιφέρειάς μας να παράξει πλούτο που θα επιστρέψει στην τοπική κοινωνία», όπως σημείωσε, με την μετατροπή της Θράκης σε ενεργειακό και διαμετακομιστικό κόμβο, την αξιοποίηση του πρωτογενούς τομέα σε σύνδεση με την μεταποίηση, την αξιοποίηση των ενεργειακών πηγών και κυρίως της γεωθερμίας, αλλά και την βελτίωση των υποδομών, από τα οδικά και σιδηροδρομικά δίκτυα ως τα λιμάνια.