Μιχάλης Πρεπόνης: Ο Καρούζος πίστευε πως όλα έχουν μία μουσική ροπή

Πρεπόνης-Καρούζος: Μία συνάντηση διαφορετική από τις άλλες

16 κομμάτια, 16 μουσικές δοκιμασίες πάνω στο λόγο του Νίκου Καρούζου σκάρωσε ο Καβαλιώτης μουσικός, Μιχάλης Πρεπόνης στο πρώτο του προσωπικό δίσκο με τίτλο «Η Νύχτα Με Συμφέρει». Με αφορμή την αποψινή του συναυλία στο θέατρο Αντιγόνη Βαλάκου, μίλησε στο ρ/σ Στο Κόκκινο Καβάλας 102,8 και στον Ευριπίδη Ταρασίδη.

Ερ.: Πως προέκυψε η συνάντηση με την ποίηση του Νίκου Καρούζου;

Απαντ.: Όλες οι συναντήσεις γίνονται τυχαία. Άλλωστε και η ζωή μας διαμορφώνεται από τις συναντήσεις. Είτε με ανθρώπους, είτε με βιβλία, είτε με μουσικές. Δυο φίλοι μου-ένας εξ αυτών είναι ο Καβαλιώτης συνάδελφος, Χρόνης Μαντάς– μου έκαναν δώρο τις συλλογές του Νίκου Καρούζου.  Έτσι ξεκίνησε η σχέση μου με τον Καρούζο, η οποία εξελίσσεται συνεχώς. Η ποίηση του είναι δύσκολη. Όσα ποιήματα του μπόρεσα να πλησιάσω- ειδικά αυτά που μελοποίησα- καταλαβαίνω από αυτά κάθε φορά κάτι περισσότερο.

Από τις εικόνες που μου έδιναν, δημιουργήθηκαν ρυθμοί. Με τον ρυθμό λειτουργώ. Γι αυτό μ’ αρέσει η τζαζ, η φανκ κτλ. Βέβαια, στο δίσκο έχω και τραγούδια που θα έλεγα πως είναι «ελληνικότατα». Από τα 16 τραγούδια, τα 10 έχουν τζαζ-μπλουζ επιρροές.

Ερ.: Τι σου αρέσει περισσότερο στον Καρούζο;

Απαντ.: Ο Καρούζος λέει πως η φόρμα, αν και χρειάζεται, καμιά φορά μπορεί να γίνει καταστροφική. Καταφέρνει μέσα στο ποίημα να ανατρέψει την φόρμα και αυτό είναι που μου αρέσει στον Καρούζο. Και ταυτόχρονα να φτιάξει μία νέα φόρμα που είναι ασύμμετρη και συγχρόνως συμμετρική. Κάπου εκεί συναντήθηκα μαζί.

Ερ.: Εκτός από το έργο του, σε γοήτευσε η προσωπικότητα του Καρούζου;

Απαντ.: Είχα τα βιβλία του στο σπίτι μου. Διάβαζα κάποια ποιήματα, τα άφηνα, τα ξαναπιανά. Έτσι προέκυψε η γνωριμία μου με τον Καρούζο. Δεν ήξερα κάτι άλλο γι αυτόν. Σιγά σιγά άρχισα να ψάχνω για τη ζωή του. Ομολογώ πως μέχρι τότε δεν τον γνώριζα. Νομίζω πως και ο περισσότερος κόσμος δεν τον ξέρει. Γι αυτό και στην συναυλία (σ.σ απόψε στο Θέατρο Αντιγόνη Βάλακου), πριν την έναρξη της θα προσπαθήσω να τον συστήσω μέσα από την δεύτερη εκπομπή του Μονογράμματος που είναι αφιερωμένη σ’ αυτόν. Με αφορμή λοιπόν αυτά τα 16 τραγούδια, είναι ευκαιρία για τον κόσμο να τον γνωρίσει.

Ερ.: Έχεις ερεθίσματα από άλλους ποιητές;

Απαντ.: Η επόμενη δουλειά θα ‘χει σχέση πάλι με τον Καρούζο, αλλά θα ‘χει και κάποια ποιήματα από Καβάφη και Καζαντζάκη. Ο Σκαρίμπας και η Δημουλά με έχουν επηρεάσει πολύ. Σκαρώνω και ‘γω δικά μου στιχάκια.

Ερ.: Είναι εξαιρετική παραγωγή. Που δημιουργήθηκε;

Ηχογραφήθηκε στο στούντιο Νέμεσις του Τάσου Καραπαπάζογλου, εδώ στην Καβάλα. Με βοήθησε πολύ ειδικά στο κομμάτι της «σκηνοθεσίας». Έβαλε τα δικά του χρώματα. Είναι καλλιτέχνης. Άλλωστε, πιστεύω πως όταν κάποιος ασχολείται με μία τέχνη, αναπόφευκτα θα έρθει σε επαφή και με τις άλλες.

Ο Καρούζος θεωρούσε πως η μουσική είναι η πρωταρχική τέχνη. Πίστευε πως έχουν μία μουσική ροπή τα πράγματα. Αγαπούσε πολύ τη μουσική.

Ακούστε ολόκληρη τη συνέντευξη του Μιχάλη Πρεπόνη στον Ευριπίδη Ταρασίδη: