Μιχ. Κουρουτός: Συνθήκες μισθολογικού μεσαίωνα επιδιώκουν οι ιδιοκτήτες φροντιστηρίων

Κώστας Φιλίδης - Ως προκλητική χαρακτηρίζει η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ελλάδας (ΟΙΕΛΕ) την πρόθεση της Ομοσπονδίας των ιδιοκτητών φροντιστηρίων να μειώσουν στο μισό την ωριαία αποζημίωση των καθηγητών που υπηρετούν σε φροντιστήρια.

Μάλιστα, οι εργοδότες προσέφυγαν στο ΣτΕ, ζητώντας την κατάργηση του άρθρου 30 του νόμου 4415/2016 (νόμος Φίλη) και της ερμηνευτικής εγκυκλίου του τότε υπουργού Εργασίας Γ. Κατρούγκαλου, ώστε η ωριαία αποζημίωση των καθηγητών να επανέλθει στην προηγούμενη κατάσταση. Η συζήτηση στο ΣτΕ ήταν να γίνει σήμερα, όμως αναβλήθηκε για τις 19 Μάρτη.

Όπως εξήγησε, μιλώντας στο «Κόκκινο Καβάλας», ο πρόεδρος της ΟΙΕΛΕ, Μιχάλης Κουρουτός, «είμαστε ένας από τους μεγαλύτερους κλάδους, με 65.000 εργαζόμενους, εκ των οποίων, σε ποσοστό περίπου 30% είναι ανασφάλιστοι ή με μειωμένη απασχόληση. Ο κλάδος μας ζούσε έναν μεσαίωνα. Οι συλλογικές συμβάσεις καταργήθηκαν το 2012 και την σύμβαση των 9-11 ευρώ την ώρα, κατάφεραν, μέσω ατομικών συμβάσεων, να την φτάσουν στα 2,92 ευρώ την ώρα καθαρά (3,5 μικτά). Το 2016, ο τότε υπουργός Παιδείας, Νίκος Φίλης, θέλησε να βάλει μία τάξη. Δηλαδή να δηλώνονται ηλεκτρονικά οι προσλήψεις και οι ώρες απασχόλησης τόσο στο Υπουργείο Παιδείας όσο και στην ΕΡΓΑΝΗ. Έτσι έβαζε τέρμα στη μαύρη εργασία. Επίσης, ορίζοντας κατώτερο όριο μισθού, ανέβασε το ωρομίσθιο σε 5,5 ευρώ την ώρα καθαρά, ώστε, όταν επανέλθουν οι συλλογικές συμβάσεις, οι διαπραγματεύσεις για τη διαμόρφωση των μισθών να έχουν ως βάση αυτόν τον κατώτερο μισθό.

Και ενώ έτσι είχαν τα πράγματα και ετοιμαζόμασταν να κάνουμε, με το νέο νόμο, συλλογικές συμβάσεις και στα κέντρα ξένων γλωσσών και στα φροντιστήρια, ξαφνικά μαθαίνουμε για την προσφυγή στο ΣτΕ. Και τί ζητάνε οι κύριοι αυτοί; Ζητούν ο μισθός να επανέλθει στα 3,5 ευρώ! Δηλαδή, με πλήρες ωράριο και 84 ώρες τον μήνα να αμειβόμαστε μηνιαίως με 285 ευρώ! Αν γίνει δεκτό αυτό και δεν υπογραφούν οι συλλογικές συμβάσεις εργασίας, γυρίζουμε σε άλλες καταστάσεις και οδηγούμαστε σε μεσαίωνα».

Κωλυσιεργούν για τη συλλογική σύμβαση

Αναφερόμενος στις προσπάθειες για υπογραφή συλλογικής σύμβασης εργασίας, γνωστοποίησε ότι «κάναμε μία πολύ σημαντική συνάντηση με τον γενικό γραμματέα του Υπουργείου Εργασίας, Ανδρέα Νεφελούδη, ο οποίος άσκησε μεγάλη πίεση στους ιδιοκτήτες προκειμένου να υπογράψουν. Όμως, οι κύριοι αυτοί κωλυσιεργούν για να μην προχωρήσουν οι συμβάσεις. Εμείς θα τις προχωρήσουμε, δεν υπάρχει πιθανότητα να μην γίνει αυτό. Ήδη ετοιμάζουμε κινητοποιήσεις και διοικητικά μέσω του ΟΜΕΔ για να πάει ο μισθός στα 7,5 ευρώ μεικτά την ώρα. Έχουμε αναδείξει το πρόβλημα στην κοινωνία κι ο κόσμος είναι μαζί μας, γιατί πληρώνει πανάκριβα τα φροντιστήρια και ξέρει ποια είναι τα κέρδη των ιδιοκτητών. Νομίζω ότι σύντομα θα έχουμε εξελίξεις. Θα συναντηθούμε και με τα κόμματα. Μάθαμε ότι οι ιδιοκτήτες είχαν μία συνάντηση με την (υπεύθυνη για θέματα Παιδείας της ΝΔ) Νίκη Κεραμέως, με την οποία θα συναντηθούμε κι εμείς και θα μάθουμε τι συζητήθηκε».

Καλύτερα στην επαρχία

Τέλος, επισήμανε ότι «στην επαρχία υπάρχει ένα άλλο κλίμα. Είναι στενός ο κύκλος στην κοινωνία και λειτουργούν διαφορετικά τα πράγματα. Είναι καλύτερα. Στις μεγαλουπόλεις, όπου λειτουργούν οι μεγάλες αλυσίδες, οργιάζει η μαύρη εργασία και η υποαπασχόληση».

Ακολουθεί η συνέντευξη του Μιχάλη Κουρουτού στην εκπομπή των Ευριπίδη Ταρασίδη-Κώστα Φιλίδη «Καβάλα στο Κόκκινο»: