Μ. Τζαμπάζη: Είναι ντροπή για την κοινωνία της Ευρώπης του 2019 το οικιστικό πρόβλημα των Ρομά

«Η πρόταση ήταν για μένα ένα δώρο, για να μπορέσω να υψώσω κι εγώ τη φωνή μου για όλα αυτά που παλεύω τόσα χρόνια»

Αυτή είναι η πρώτη φορά που κατεβαίνω ενεργά στην πολιτική, τα ανθρώπινα δικαιώματα ήταν πάντα μέσα στις ανησυχίες μου και ένα μέρος της δουλειάς μου, επομένως το επόμενο βήμα ήταν να ασχοληθώ με την πολιτική για να υπερασπιστώ όλους αυτούς τους ανθρώπους που χρήζουν ιδιαίτερης αντιμετώπισης, τόνισε μεταξύ άλλων μιλώντας στον 105,5 Στο Κόκκινο η Μαρία Τζαμπάζη, υποψήφια ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και μέλος της Πανελλαδικής Συνομοσπονδίας Ελλήνων Ρομά.

Στον Βαγγέλη Καραγεώργο η κα Τζαμπάζη τόνισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ο μόνος χώρος που την εκφράζει, «είναι ο μόνος πολιτικός χώρος που μας εκφράζει». Και επισήμανε ότι «μου έγινε πρόταση από στελέχη της κυβέρνησης, ήμουν πάντα φιλικά προσκείμενη στην Αριστερά. Η πρόταση ήταν για μένα ένα δώρο, για να μπορέσω να υψώσω κι εγώ τη φωνή μου για όλα αυτά που παλεύω τόσα χρόνια».

Η υποψήφια ευρωβουλευτής επισήμανε ότι σε μία τόσο πονεμένη από την οικονομική κρίση Ελλάδα υπάρχουν μεγάλες ανάγκες και το μεγαλύτερο πρόβλημα, το μεγαλύτερο αγκάθι για τους Ρομά είναι το οικιστικό. Ακολουθούν τα υπόλοιπα προβλήματα της εργασίας, εκπαίδευσης κτλ. Και τόνισε πως «είναι ντροπή για την κοινωνία της Ευρώπης του 2019 το οικιστικό πρόβλημα των Ρομά».

Η κα Τζαμπάζη εξήγησε ότι σε κάθε γκέτο υπάρχει εγκληματικότητα. Και το στοίχημα είναι να σπάσουμε τα γκέτο, αλλιώς δεν μπορούμε να μιλάμε για κοινωνικοποίηση. Αν δεν ενταχθεί ο άνθρωπος, θα παραμείνει παραβατικός. Στόχος της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, όπως τόνισε, και με την ίδρυση της Ειδικής Γραμματείας, είναι η ένταξη των Ρομά μέσα στον κοινωνικό ιστό. Αν δεν σπάσει το γκέτο, δεν μπορούμε να μιλάμε για μείωση παραβατικότητας. Αυτή η κατάσταση δεν συμφέρει τους Ρομά, την Πολιτεία, ούτε την ίδια την Ευρώπη, σημείωσε χαρακτηριστικά.

«Η καταγωγή μου δίνει ένα μπόνους να έχω τη φωνή μου μέσα στην Ευρώπη και για τους Ρομά. Αλλά δεν είμαι εδώ μόνο για τους Ρομά. Είμαι για όλους τους Έλληνες. Είμαι εδώ για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Είναι πολύ καλό να υπάρχει μια διαφορετική φωνή που να εκφράζει τις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού στην Ευρώπη. Με την άνοδο της Ακροδεξιάς υπάρχουν πολλές τέτοιες ομάδες» επισήμανε η υποψήφια ευρωβουλευτής.