Μ. Κάτσης: Εκτεθειμένος ο Πέτσας που δεν έλαβε καμία μέριμνα για τα ΜΜΕ

Να πάρει άμεσα μέτρα στήριξης του πανελλαδικού και περιφερειακού Τύπου κάλεσε την κυβέρνηση ο βουλευτής Θεσπρωτίας και τομεάρχης Ψηφιακής Πολιτκής, Μάριος Κάτσης

243
Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Μάριος Κάτσης. ΑΠΕ ΜΠΕ/ΑΠΕ ΜΠΕ/ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΛΑΧΟΣ

Μιλώντας στο Κόκκινο Καβάλας επανέλαβε την αναγκαιότητα στήριξης των ΜΜΕ, κατηγορώντας την κυβέρνηση και τον αρμόδιο υπουργό για ολιγωρία. Αναφέρθηκε στο πρόγραμμα στήριξης που αποφάσισε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και αφορούσε την ενίσχυση με 10 εκ. ευρώ, για κάθε χρόνο, των εφημερίδων πανελλαδικής και περιφερειακής κυκλοφορίας, χρήματα τα οποία είναι εγγεγραμμένα στον προϋπολογισμό του 2019.

“Ενώ είχε δρομολογηθεί και έπρεπε να δοθούν εδώ και 6 μήνες, τελικά η κυβέρνηση της ΝΔ πήρε μία απόφαση να δίνει χρήματα σε εφημερίδες που προάγουν το ρατσισμό και τη βία, αλλά και σε επιχειρήσεις που χρωστούσαν σε εργαζόμενους, εφορεία και ασφαλιστικά ταμία. Τελικά πήραν πίσω την απόφαση και είχαν δεσμευτεί να βγάλουν νέα απόφαση μέχρι τέλη Γενάρη” ανέφερε, συμπληρώνοντας ότι εν μέσω πανδημίας, είναι πιο επιτακτική από ποτέ η συγκεκριμένη ενίσχυση που θα δώσει ανάσα στον Τύπο. “Σήμερα, λόγω περιοριστικών μέτρων έχουν περιοριστεί οι πόροι. Υπάρχει η ανάγκη να υπάρχουν οι θέσεις εργασίας των δημοσιογράφων και να επιβιώσουν αυτές οι φωνές. Αν ήταν μία φορά αναγκαίο πριν τώρα είναι πολλαπλά αναγκαίο” δήλωσε συγκεκριμένα.

“Ο κ. Πέτσας είναι ξεκάθαρα εκτεθειμένος καθώς δεν έλαβε καμία μέριμνα για την απρόσκοπτη πρόσβαση των πολιτών στην ενημέρωση” πρόσθεσε για να αναφερθεί στην ανάγκη οριζόντιας στήριξης όλων των επιχειρήσεων, πολιτική που ακολουθούν άλλες ευρωπαϊκές χώρες. “Πρέπει να σκεφτούμε και το μετά. Τι θα γίνει όταν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις θα παλεύουν να ανοίξουν; Θα υπάρξει μία νέα κρίση που θα είναι χειρότερη των μνημονίων. Η κυβέρνηση δεν έχει καταλάβει την έκταση του προβλήματος και λαμβάνει μέτρα κατόπιν εορτής” κατέληξε.

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, σε γραπτή του δήλωση είχε αναφερθεί στα πανελλαδικά και περιφερειακά Μέσα που δίνουν τη μάχη της ενημέρωσης των πολιτών στην κρίσιμη συγκυρία της πανδημίας του κορονοϊού και “απειλούνται ευθέως με λουκέτο λόγω των συνολικών περιοριστικών μέτρων και της κατάρρευσης των διαφημιστικών εσόδων”.

Συγκεκριμένα:

Την ώρα που καθημερινά δημοσιογράφοι σε πανελλαδικά και περιφερειακά Μέσα δίνουν τη μάχη της ενημέρωσης των πολιτών στην κρίσιμη συγκυρία της πανδημίας του κορονοϊού, σχεδόν το σύνολο των Μέσων απειλούνται ευθέως με λουκέτο λόγω των συνολικών περιοριστικών μέτρων και της κατάρρευσης των διαφημιστικών εσόδων.

Οι ευθύνες της κυβέρνησης είναι τεράστιες. Ο Τύπος θα έπρεπε ήδη εδώ και 6 μήνες να έχει λάβει σημαντική οικονομική ενίσχυση από τα προγράμματα στήριξης που είχε νομοθετήσει ο ΣΥΡΙΖΑ και τα οποία ακύρωσε η κυβέρνηση της ΝΔ. Με πολιτική επιλογή της τους προηγούμενους μήνες, πάγωσε και τελικά να κατήργησε το παραπάνω βοηθητικό μέτρο, για να το ξαναφέρει προσπαθώντας να ισορροπήσει σε αντικρουόμενα συμφέροντα. Οι εφημερίδες και οι εργαζόμενοί τους είναι τα θύματα της ατολμίας και των παλινωδιών της κυβέρνησης.

Η κυβέρνηση οφείλει άμεσα να αποδώσει την οικονομική βοήθεια που βρήκε έτοιμη και υλοποιούταν από τον ΣΥΡΙΖΑ, ώστε να δοθεί οικονομική ανάσα σε εφημερίδες πανελλαδικής, περιφερειακής και τοπικής κυκλοφορίας, από κονδύλια συνολικά 10 εκατ. ευρώ  που είχαν εγγραφεί στον προϋπολογισμό του 2019.

Η κυβέρνηση επίσης, οφείλει να λάβει κάθε απαιτούμενο μέτρο προκειμένου να παραμείνουν σε λειτουργία οι περιφερειακοί τηλεοπτικοί και ραδιοφωνικοί σταθμοί, οι οποίοι απασχολούν χιλιάδες εργαζόμενους και επιτελούν το σημαντικό έργο της ενημέρωσης στις περιφέρειες τους αυτή την κρίσιμη περίοδο.

Ακούστε τη συνέντευξη του Μάριου Κάτση: