Λεωνίδας Παππάς: Όποιον συναντούμε στον δρόμο μάς μιλά για οφειλές του Δήμου

Κώστας Φιλίδης - Τα στελέχη της προηγούμενης διοίκησης του Δήμου Καβάλας συνεχίζουν να ενεργούν σαν να μην άλλαξε η διοίκηση, δήλωσε στο «Κόκκινο Καβάλας», ο αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής, Αλληλεγγύης, Εθελοντισμού και Επικοινωνίας, Λεωνίδας Παππάς.

Έθεσε θέμα εμπιστοσύνης της διοικούσας παράταξης Μουριάδη με αυτήν της Δήμητρας Τσανάκα, αναρωτώμενος «πώς να τους εμπιστευτούμε, όταν παίρνουν αποφάσεις -δεσμευτικές για τη σημερινή διοίκηση- δίχως καν να ρωτούν ή, έστω, να ενημερώνουν τον δήμαρχο;»

Όμως, το σημαντικότερο που έθεσε και δεν αφορά μόνο στις σχέσεις της όποιας πιθανής μελλοντικής συνεργασίας, ήταν αυτό του περιεχομένου των Ταμείων του Δήμου και των Νομικών Προσώπων, που παραδόθηκε στη διοίκηση του Θόδωρου Μουριάδη.

Όπως είπε, οι μέχρι πρότινος διοικούντες δεν έχουν ενημερώσει για τις οφειλές και υπάρχει ζήτημα, διότι «όποιον συναντούμε στον δρόμο μάς μιλά για οφειλές του Δήμου, πολλές φορές χωρίς παραστατικά και χωρίς συμβάσεις»!

Αν και σημείωσε ότι ακόμη δεν έχει ακριβή εικόνα της οικονομικής κατάστασης του Δήμου, άφησε να εννοηθεί ότι μπορεί να έχουν εξαντληθεί τα κονδύλια για εκδηλώσεις, ενώ βρισκόμαστε 4 μήνες πριν το τέλος του έτους, κι ότι μπορεί να υπάρχει οικονομικό άνοιγμα του Δήμου 500-6000 χιλιάδων, ενώ ο Κωστής Σιμιτσής άφησε 10 εκ. ευρώ όταν παρέδωσε τη διοίκηση του Δήμου.

Πού πήγαν τόσα χρήματα;

Γνωστοποίησε ότι «υπάρχει κίνδυνος διακοπής τηλεφωνικών συνδέσεων σε σχολικά συγκροτήματα» κι ότι «υπήρξε ανανέωση συμβάσεων με παρόχους, χωρίς επαναδιαπραγμάτευση, κι έτσι οι συμβάσεις έγιναν με τους ίδιους ή και χειρότερους οικονομικούς όρους, μάλιστα λίγες μέρες πριν από τις 31 Αυγούστου, ή και μετά από την ανάληψη των καθηκόντων της νέας διοίκησης».

Χαρακτήρισε ως «απαράδεκτες» αυτές τις ενέργειες, διαβεβαίωσε ότι θα υπάρξει έλεγχος από ορκωτούς ελεγκτές και υποστήριξε ότι, αν και η διοίκηση Τσανάκα είχε πει ότι υπάρχουν 9 εκ. ευρώ, «η εικόνα που έχω είναι ότι τα οικονομικά του Δήμου δεν είναι τόσο ανθηρά, όσο θα έπρεπε να είναι, βάσει δύο παραμέτρων:

Την εύρωστη οικονομική κατάσταση που άφησε η διοίκηση Σιμιτσή και το γεγονός ότι κατά το διάστημα 2013-2019 βγήκαν στην σύνταξη περίπου 150 υπάλληλοι, ενώ οι Κεντρικοί Αυτοτελείς Πόροι, που κυρίως αφορούν στις ανελαστικές δαπάνες, όπως η μισθοδοσία, δεν μειώθηκαν. Άρα, εξοικονομήθηκε ένα τεράστιο ποσό, το οποίο, φοβάμαι, σπαταλήθηκε σε σκοπούς, που δεν άφησαν, τελικά, κάποιο ιδιαίτερα σημαντικό όφελος στον Δήμο».

Στην πληροφορία που του μεταφέραμε ότι υπάρχουν υπάλληλοι που δεν πληρώνονται υπερωρίες, με τη δικαιολογία ότι δεν υπάρχουν χρήματα, δήλωσε άγνοια κι ότι θεωρεί αυτονόητο πως «δεν θα υπάρξει εργαζόμενος του Δήμου που δεν θα πληρωθεί αυτά που ορίζει ο νόμος. Κι αν υπάρχει οικονομική δυσχέρεια, μπορεί να καθυστερήσουν, αλλά θα τα πάρουν» Υποσχέθηκε, βεβαίως, να διασταυρώσει την πληροφορία.