Κύριε δήμαρχε, μόλις κάνατε ένα πολύ σοβαρό φάουλ

Του Ευριπίδη Ταρασίδη

Η προχθεσινή σύσκεψη των επικεφαλής των παρατάξεων του Δημοτικού Συμβουλίου Καβάλας, έκρυβε μερικές δυσάρεστες εκπλήξεις. Η σημαντικότερη από αυτές ήταν η παρουσία του ακροδεξιού, πρώην εξέχοντος στελέχους της εγκληματικής οργάνωσης Χρυσή Αυγή, Δημήτρη Βογιατζή.

Ας πάρουμε τα πράγματα με τη σειρά: Πριν από μία εβδομάδα, δημοσιεύματα του αθηναϊκού Τύπου έκαναν λόγο για άφιξη στη Δομή Φιλοξενίας Προσφύγων, που λειτουργεί στο πρώην στρατόπεδο Ασημακοπούλου, 1.000 ανθρώπων, προερχόμενων από τη Μόρια (με ενδιάμεση στάση τη Νέα Καβάλα στο Κιλκίς). Οι τοπικοί άρχοντες δήλωναν άγνοια, καθώς ουδείς τούς είχε ενημερώσει για κάτι τέτοιο. Τελικώς, μετά από επικοινωνία του δημάρχου Καβάλας, Θόδωρου Μουριάδη με τους αρμόδιους για τη μεταναστευτική πολιτική (αν υπάρχουν τέτοιοι την εποχή της ΝΔ), έγινε γνωστό ότι υπάρχουν αυξημένες πιθανότητες να έρθουν στην Καβάλα περί τα 300 άτομα.

Ο κ. Μουριάδης προσπάθησε να αντιμετωπίσει με ψυχραιμία το θέμα, όμως, τελικώς, δεν τα κατάφερε. Διότι, σε δηλώσεις του, αναφέρθηκε αρκετές φορές σε «λαθρομετανάστες» (όρος που είναι αδόκιμος και νομικά απαράδεκτος), ενώ εν τη ρύμη του λόγου αναφέρθηκε σε «μπλοκάρισμα» του στρατοπέδου από απορριμματοφόρα, αλλά και σε άρνηση υδροδότησης των νέων κτιρίων στο πρώην στρατόπεδο Ασημακοπούλου-τα οποία προορίζονται για τη στέγαση προσφύγων- αν δεν του γνωστοποιηθούν οι οικοδομικές άδειές τους . Ξεκαθαρίζω ότι ο νέος δήμαρχος ΔΕΝ είναι ούτε κατ’ ελάχιστο ρατσιστής, ακροδεξιός, συντηρητικός ή ό,τιδήποτε τέτοιο. Ίσα ίσα που δείχνει ένα προφίλ πολιτικού με κατανόηση, πρόθεση για συνεργασία και συζήτηση, με σύγχρονο τρόπο σκέψης.

Άλλωστε, η ψυχραιμία του και η πολιτική μετριοπάθεια του είναι τα στοιχεία που έπεισαν τον τοπικό ΣΥΡΙΖΑ να τον στηρίξει (έστω και σχεδόν σιωπηρά) στο β’ γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών, απέναντι στη συντηρητική Δήμητρα Τσανάκα.

Όμως, αν ο νέος δήμαρχος συνεχίσει αυτήν τη διαδρομή, θα απολέσει σύντομα τα πολιτικά προτερήματα που του αποδίδουν οι υποστηρικτές του. Και αν τα παραπάνω μπορεί να θεωρηθούν «κακές στιγμές», η πρόσκληση στον ακροδεξιό-φασίστα δημοτικό σύμβουλο είναι μία λανθασμένη (ως απαράδεκτη) πολιτική επιλογή.

Ο δήμαρχος είναι πολιτικό ον. Πρέπει να τηρεί το νόμο, να είναι δίκαιος, να συνθέτει, όμως έχει την υποχρέωση να διαχωρίζει τη θέση του από υμνητές των χειρότερων μορφών πολιτικής καταπίεσης και των πιο απάνθρωπων ιδεών των τελευταίων αιώνων. Η απόφαση του να καλέσει τον πρώην (νυν και αεί) χρυσαυγίτη σε σύσκεψη για το προσφυγικό ήταν το πρώτο (πολύ) μεγάλο φάουλ. Διότι, θα έπρεπε ο δήμαρχος να γνωρίζει ότι σε περίπτωση παρουσίας του, οι κύριοι Βέρρος και Ποτόλιας (δηλαδή δύο από τους ελάχιστους δημοτικούς συμβούλους που στάθηκαν αρωγοί στην προσπάθεια ανακούφισης των προσφύγων που έφτασαν ή πέρασαν από την Καβάλα) θα αποχωρούσαν, καθώς έχουν κάνει ξεκάθαρο ότι δεν θα νομιμοποιήσουν ως συνομιλητή τους τον άνθρωπο που ζητά να «μην ισλαμοποιηθεί η Καβάλα»!

Θα έπρεπε να θυμηθεί ο δήμαρχος ότι ο εν λόγω ήταν μάρτυρας υπεράσπισης στη δίκη της Χρυσής Αυγής, ήταν μέλος της όταν σκότωνε τον Φύσσα, κατήγγειλε τα «κόκκινα σκυλιά που προδίδουν το Έθνος». Θα έπρεπε να γνωρίζει τις θέσεις του για το προσφυγικό (λαθρομεταναστευτικό, όπως το αποκαλεί στο πρόγραμμά του) και να προφυλάξει τους συνομιλητές, αλλά και το ίδιο το κύρος της θέσης του, καθώς με την απόφασή του, έθεσε ως ισότιμο συνομιλητή τον άνθρωπο που οι θέσεις του για τους πρόσφυγες είναι- λίγο πολύ- όχι στην Ισλαμοποίησης της Καβάλας, όχι στην Τουρκοποίησης της Καβάλας, όχι στην αύξηση της εγκληματικότητας, όχι στην υποβάθμιση του τουρισμού λόγω λαθρομεταναστών κτλ.

Ο κ. Μουριάδης υπέπεσε σε ένα, πρώτο, χοντρό λάθος, το οποίο-προς το παρόν και με καλή πρόθεση- το αποδίδω στην σχετική απειρία διευθέτησης έκτακτων καταστάσεων. Θα πρέπει, όμως, από εδώ και έπειτα, αν θέλει να συνεχίζει να λογίζεται ως κάτι διαφορετικό από την κ. Τσανάκα (τουλάχιστον στα θέματα δικαιωμάτων, προσφυγικού κτλ.), να σταματήσει να προσπαθεί να κρατά ισορροπίες, διότι, όσοι το έπραξαν, στο τέλος η τραμπάλα έγειρε προς τα πολύ δεξιά.

Ας καταλάβει ότι οι Καβαλιώτες τον ψήφισαν διότι παρουσίασε ένα διαφορετικό προφίλ. Αν ήθελαν συνομιλητές με τον Βογιατζή, δεν θα ψήφιζαν Μουριάδη, αλλά…Γραμμένο.

Υ.Γ.: Η παρουσία του Βογιατζή στο δημοτικό συμβούλιο είναι επιλογή μερίδας των Καβαλιωτών και δεν μπορεί να γίνει αλλιώς. Όμως, οι άτυπες συσκέψεις είναι υπ’ ευθύνη του εκάστοτε πολιτικού που τις συγκαλεί. Με την ίδια λογική, θα έπρεπε στα συμβούλια των πολιτικών αρχηγών να συμμετέχει ο Μιχαλολιάκος. Άλλο η ανοχή και άλλο η αποδοχή. Αλήθεια, ποιας παράταξης επικεφαλής είναι ο εν λόγω;