Κώστας Μπάρκας: Ας πιέσει ο κ. Πασχαλίδης τη ΝΔ να βγάλει από το πρόγραμμά της την ιδιωτικοποίηση του ΟΑΕΔ

Κώστας Φιλίδης - «Ό,τι μου ζήτησε ο κ. Γιάννης Πασχαλίδης, ως πρόεδρος των καθηγητών του ΟΑΕΔ, έχει γίνει», δήλωσε, μιλώντας στο «Κόκκινο Καβάλας», ο υφυπουργός Εργασίας, Κώστας Μπάρκας, αναφερόμενος στη συνάντηση που είχε την Δευτέρα 8 Απρίλη, με εκπροσώπους της Ομοσπονδίας Εκπαιδευτικών ΟΑΕΔ.

Στη συνάντηση παρέστη και ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας, διευθυντής της Επαγγελματικής Σχολής Μαθητείας του παραρτήματος Καβάλας του ΟΑΕΔ και πρώην βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Γιάννης Πασχαλίδης. Ο υφυπουργός έδωσε απαντήσεις τόσο για την εξέλιξη των καθηγητών, που, πλέον, από ωρομίσθιοι γίνονται αναπληρωτές, όσο και για την αύξηση της επιδότησης μαθητείας των μαθητών του ΟΑΕΔ, ώστε να είναι ανταγωνιστικοί έναντι των μαθητών των ΕΠΑΛ.

Ζήτησε, δε, από τον κ. Πασχαλίδη να πιέσει το κόμμα του, ώστε να αφαιρέσει από το πρόγραμμά του την ιδιωτικοποίηση του ΟΑΕΔ.

Άλλωστε, το κυβερνητικό στέλεχος, σε δήλωσή του μετά τη συνάντηση, επισήμανε ότι «η Νέα Δημοκρατία, στο κυβερνητικό πρόγραμμά της για την Παιδεία, προτείνει επαναφορά του ν. 4186/2013, κατάργηση των Επαγγελματικών Σχολών  Μαθητείας προς όφελος των ιδιωτικών σχολών τύπου Σ.Ε.Κ., και μεταβίβαση των πόρων του ΛΑΕΚ (Λογαριασμός για την Απασχόληση και την Επαγγελματική Κατάρτιση) από τον ΟΑΕΔ σε τρίτο φορέα, ανοιχτό στην εκμετάλλευση τους από ιδιώτες».

Τί σας ζήτησαν οι εκπρόσωποι της Ομοσπονδίας; Έχει ενδιαφέρον, διότι ο κ. Πασχαλίδης, ήταν βουλευτής της ΝΔ και μάλλον θα διεκδικήσει θέση στο ψηφοδέλτιο και στις επόμενες εθνικές εκλογές.

Οι σχολές του ΟΑΕΔ, είναι οι σχολές που κατά γενικό κανόνα, έχουν παράξει τεράστιο έργο όλα αυτά τα χρόνια που βρίσκονται σε λειτουργία. Πολλά παιδιά, που έχουν περάσει από αυτές τις σχολές είναι, πλέον, ελεύθεροι επαγγελματίες και, μάλιστα, με εξαιρετικές αποδόσεις. Τα τελευταία χρόνια έχουμε μπει σε μια «ανταγωνιστική» σχέση με τα Τεχνικά Λύκεια που κάνουν μαθητεία. Δυστυχώς, οι σχολές του ΟΑΕΔ είχαν αφεθεί στην τύχη τους.

Η Κυβέρνηση, αλλά και η πρόεδρός του Μαρία Καραμεσίνη, έχουμε εντάξει στους στόχους μας την αναβάθμιση των σχολών του ΟΑΕΔ. Είμαστε σε διαδικασία ένταξης των καθηγητών που εργάζονται χρόνια ως ωρομίσθιοι στην βαθμίδα των αναπληρωτών. Αυτό σημαίνει περισσότερα εργασιακά δικαιώματα, διότι θα λογίζονται ως αναπληρωτές, όπως οι κανονικοί καθηγητές, και θα μπορούν να αποκτήσουν μόρια για ενδεχόμενους διαγωνισμούς. Πέρσι εντάξαμε τους πρώτους και φέτος κλείνουμε αυτόν τον κύκλο. Θα λογίζονται ως αναπληρωτές ακόμη και αυτοί που είναι μειωμένου ωραρίου.

Επίσης, λόγω της αύξησης του κατώτατου μισθού, αυξάνεται και το ποσό της επιδότηση της μαθητείας, δηλαδή της πρακτικής άσκησης στους ελεύθερους επαγγελματίες.

Γενικότερα γίνονται παρεμβάσεις στον ΟΑΕΔ, στον αντίποδα αυτού του οποίου λέει η Νέα Δημοκρατία. Για να το πω σε έναν τίτλο: Η ΝΔ θέλει να κλείσει αυτές τις σχολές και να τις κάνει ιδιωτικές, ενώ εμείς θεωρούμε ότι παράγουν έργο και τις στηρίζουμε.

Ό,τι μου ζήτησε ο κ. Πασχαλίδης, ως πρόεδρος των καθηγητών του ΟΑΕΔ, έχει γίνει. Ζήτησαν αύξηση του ποσού επιδότησης της μαθητείας. Κι αυτό θα γίνει.

Ότι ζήτησε έχει γίνει ή δρομολογήθηκε

Για την διαφορά επιδότησης μεταξύ μαθητών των ΕΠΑΛ και του ΟΑΕΔ τί θα κάνετε;

Επειδή μαθητεία κάνουν και τα ΕΠΑΛ, το Υπουργείο Εργασίας είχε έναν περιορισμό, έναντι του Υπουργείου Παιδείας (που δεν είχε) για να επιδοτήσουμε έως το 50% του ημερομισθίου. Δηλαδή να αυξήσουμε τον μισθό λόγω της αύξησης του κατώτατου. Έτσι υπήρχε μια ανταγωνιστική διαδικασία, διότι, αφού το Υπουργείο Παιδείας επιδοτούσε έναν ελεύθερο επαγγελματία κατάτι παραπάνω το ημερομίσθιο ενός παιδιού που ήθελε να κάνει μαθητεία, ενδεχομένως να επέλεγε το παιδί του ΕΠΑΛ. Είδαμε τον περιορισμό, αυξήσαμε το ποσό και θα το πάμε όσο και στα ΕΠΑΛ.

Ό,τι μας ζήτησε η Ομοσπονδία, το είχαμε ήδη δρομολογήσει.

Αυτό που είπα στον κ. Πασχαλίδη είναι ότι θα πρέπει να πιέσει ο ίδιος την Νέα Δημοκρατία για να αφαιρέσει από το πρόγραμμά της την ιδιωτικοποίηση του ΟΑΕΔ, λέγοντάς του ότι όπως «καταλαβαίνεις είσαι καθηγητής και άρα βλέπεις πως κάνουμε μια σοβαρή δουλειά». Εμείς θα συνεχίσουμε σε αυτή την κατεύθυνση, θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε τις σχολές του ΟΑΕΔ, άρα το ίδιο να κάνει και η ΝΔ.

12 νέα προγράμματα

Πέρα από τις σχολές, ο ΟΑΕΔ έχει κι άλλα προβλήματα να αντιμετωπίσει, θα θέλαμε να αναφερθείτε και σε αυτά με την ευκαιρία;

Ο ΟΑΕΔ αλλάζει πρόσωπο. Είναι ένας οργανισμός, ο οποίος λειτουργεί με το ίδιο οργανόγραμμα από το έτος ιδρύσεώς του. Εμείς αυτό που κάναμε είναι να τον αναπτύξουμε, να τον οργανώσουμε καλύτερα. Η ηγεσία του κάνει εξαιρετική δουλειά. Της έχουμε απόλυτη εμπιστοσύνη και, σε συνεννόηση μαζί τους, προσπαθούμε να οργανώσουμε τον ΟΑΕΔ σε νέες συνθήκες. Από Οργανισμό πάταξης της ανεργίας, θα τον κάνουμε Οργανισμό που θα βοηθά τους ανθρώπους να βρουν δουλειά.

Νομίζω ότι όλοι όσοι πηγαίνουν και έχουν σχέσεις με τους κατά τόπους ΟΑΕΔ, θα έχουν καταλάβει ότι έχει αλλάξει, πλέον, πρόσωπο. Θεωρώ ότι, πραγματικά, παράγει κοινωνικό έργο.

Στο Υπουργείο τρέχουμε 12 νέα προγράμματα που αφορούν στην απασχόληση. Η προηγούμενη ηγεσία του Υπουργείου κατάφερε να οργανώσει την διαδικασία, έτσι ώστε τα προγράμματα αυτά να αφορούν σε όλες τις ηλικιακές ομάδες, διότι η ανεργία δεν ήταν θέμα μονάχα των νέων ή των ηλικιωμένων, αλλά όλων των ηλικιακών κατηγοριών και όλου του μορφωτικού επιπέδου. Δεν πρέπει να χαθεί ούτε ένα ευρώ προς άλλες κατευθύνσεις, παρά μόνο στο να βρουν δουλειά όλοι οι άνθρωποι, όλοι οι εργαζόμενοι να επανενταχθούν ομαλά στην αγορά εργασίας.

Ποιός είναι ο στόχος του 2019 ως προς τη μείωση της ανεργίας;

Αυτό που προκύπτει είναι ότι η αγορά κατάφερε να υιοθετήσει την αύξηση του κατώτατου μισθού πάρα πολύ ομαλά. Ένας αριθμός που δείχνει αυτή την αναφορά είναι ότι τον Φλεβάρη δημιουργηθήκαν 28.000 νέες θέσεις εργασίας στον ιδιωτικό τομέα, κάτι που μας χαροποιεί ιδιαίτερα. Σημαίνει ότι η αγορά κατάφερε να προσαρμοστεί στην αύξηση του κατώτατου μισθού χωρίς προβλήματα.

Προφανώς δεν σταματάμε εκεί. Η μείωση της ανεργίας είναι γεγονός, αυτό το δείχνουν όλοι οι ποιοτικοί δείκτες, πέραν του γενικού δείκτη της μείωσης της ανεργίας κατά 9 ποσοστιαίες μονάδες, αλλά δεν εφησυχαζόμαστε γιατί το ποσοστό του 18% είναι αυξημένο. Στόχος μας είναι να μειώσουμε περαιτέρω την ανεργία και να δημιουργήσουμε νέες και σταθερές θέσεις εργασίας, είτε στο Δημόσιο, είτε στον ιδιωτικό τομέα. Μας ενδιαφέρει ο ιδιωτικός τομέας και στοχεύουμε σε αυτόν. Άλλωστε, οι νέες 400.000 θέσεις εργασίας στον ιδιωτικό τομέα, είναι κάτι το οποίο δίνει αυτό το χαρακτηριστικό.

Δεν μας «έφαγαν» τις θέσεις οι άνθρωποι που ήρθαν από τον πόλεμο;

Ίσα-ίσα, μέσα στα προγράμματα του Υπουργείου υπάρχουν και σχέδια, ώστε να εντάξουμε και αυτούς τους ανθρώπους οι οποίοι έχουν τα χαρτιά για να μείνουν στην χώρα μας, να ενταχθούν ομαλά στην αγορά εργασίας. Γι’ αυτό ετοιμάζουμε και προγράμματα για πρόσφυγες και μετανάστες, οι οποίοι έχουν ολοκληρώσει την διαδικασία των εγγράφων και, ανάλογα με τις ικανότητες ή τις σπουδές τους, να μπορέσουμε να τους εντάξουμε στα προγράμματα κατάρτισης

Ακολουθεί η συνέντευξη του υφυπουργού Κώστα Μπάρκα στην εκπομπή «Καβάλα στο Κόκκινο»: