Κώστας Κατσιμίγας: Ο Χρ. Μέτιος δεν έχει όραμα κι έχει βάλει την Περιφέρεια σε αυτόματο πιλότο

Κώστας Φιλίδης - «Δεν είδα να έχει κάνει πολλά πράγματα ο κ. Μέτιος. Έχει βάλει την Περιφέρεια σε αυτόματο πιλότο», είπε για τη σημερινή διοίκηση της Περιφέρειας Αν. Μακεδονίας-Θράκης, μιλώντας στο «Κόκκινο Καβάλας», ο υποψήφιος περιφερειάρχης Κώστας Κατσιμίγας.

Έθεσε μερικές από τις προτεραιότητές του σε σχέση με την οικονομική ανάπτυξη της Περιφέρειας, η οποία περνά, όπως υποστήριξε, μέσα από τους ευρωπαϊκούς χρηματοδοτικούς φορείς.

Επίσης, τόνισε ότι η διοίκηση Μέτιου δεν έχει όραμα, επισημαίνοντας ότι απαιτείται «να δώσεις μία προοπτική, να δώσεις απαντήσεις, διότι, αυτή τη στιγμή, ενώ στην υπόλοιπη χώρα οι ρυθμοί ανάπτυξης είναι σαφώς μεγαλύτεροι, με πυλώνα τον τουρισμό, εμείς δεν έχουμε εκμεταλλευτεί τον τουρισμό σε μία πανέμορφη περιοχή.

Ο μισός Νομός Δράμας είναι Εθνικό Πάρκο. Είχα την τύχη να είμαι στο φορέα διαχείρισης Εθνικού Πάρκου (2007-2010) της οροσειράς Ροδόπης, με έδρα το Παρανέστι Δράμας. Έχετε πάει στις Θερμιές της Δράμας να δείτε τις παράγκες  και τις λαμαρίνες σε ένα από τα πιο σημαντικά σημεία, όπου βγαίνουν ιαματικά νερά; Δεν έχει εργαστεί κανένας. Έχει μείνει η παρακμιακή εικόνα. Μπορεί σε μία τετραετία να μη μετατραπεί σε κέντρο ιαματικού τουρισμού, άλλα είναι δυνατό να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις για να γίνουν επενδύσεις.

Έχουμε υγροβιότοπους, βουνά πανέμορφα, αρχαιολογικούς χώρους. Έχουμε τους Φιλίππους, που, πέρα από τις ομορφιές της περιοχής, έχουμε και την ιστορία διότι εκεί έγινε η πρώτη ομιλία του Αποστόλου Παύλου, γεγονός που έλκει τους Αμερικάνους.

Έχουμε το Πόρτο Λάγος και ένα από τα ωραιότερα μέρη στον κόσμο, τη λίμνη Βιστωνίδα.

Έχουμε τη δυνατότητα να δημιουργήσουμε τουρισμό για ΑμεΑ. Ήδη έχουν γίνει τέτοιες εγκαταστάσεις, ήδη έχουμε αφίξεις από το εξωτερικό, μόνο και μόνο επειδή υπάρχουν πέντε ράμπες».

Πύλη της Ευρώπης

Υπογράμμισε ότι «πέραν του τουρισμού, η περιοχή είναι η πύλη της Ευρώπης. Πρέπει να την κάνουμε διαμετακομιστικό κέντρο, ώστε οι Ευρωπαίοι να μπορούν να προωθούν τα προϊόντα τους προς τις αγορές της Μαύρης Θάλασσας, αποφεύγοντας τα στενά του Βοσπόρου και Δαρδανελίων, που είναι χρονοβόρα διαδικασία. Μέσα σε έξι ώρες, μπορούμε να μεταφέρουμε προϊόντα από τα λιμάνια της Καβάλας και της Αλεξανδρούπολης στα λιμάνια του Μπουργκάς, της Βάρνας και της Κωστάντζας. Οι αποστάσεις είναι αστείες. Αρκεί να γίνουν οργανωμένες και συνδυασμένες μεταφορές. Παράλληλη μεταφορά σημαίνει εγκαταστάσεις λιμενικές σημαίνει εταιρείες Logistics, ενδεχομένως και επιχειρήσεις μεταποίησης προϊόντων.

Επίσης η περιοχή διαθέτει εύφορα χωράφια. Ο κάμπος της Χρυσούπολης, η Ξάνθη και Ροδόπη έχουν προβλήματα άρδευσης, που αν λυθούν, ενδεχομένως να έχουμε μία καινούργια αναδιάρθρωση καλλιεργειών, ώστε να αυξηθεί και το αγροτικό εισόδημα, το οποίο υπήρξε πάντα πυλώνας της οικονομίας».

Η περιφερειακή αντίληψη είναι σημαία

Δεν είναι το θέμα του από πού θα είναι ο περιφερειάρχης. Ένας έντιμος περιφερειάρχης δεν μπορεί να αγνοεί τον πρωταγωνιστικό ρόλο της Καβάλας και για την ιστορία και για την κουλτούρα που έχει, όπως και για τα δυο λιμάνια της.

Δεν χρειάζεται όλα τα πράγματα να πέσουν στην Καβάλα. Ένα σημαντικό έργο, το οποίο δεν έγινε καν σε όμορο Νομό της Καβάλας, ήταν αυτό το οποίο εκτίναξε την οικονομία της περιοχής στον τομέα του τουρισμού. Πρόκειται για τον κάθετο άξονα Κομοτηνής-Νυμφαίας, που έφερε μία ανάσα τη βουλγαρική και βαλκανική ενδοχώρα στην περιοχή μας και εκτίναξαν τις αφίξεις στη Θάσο. Είναι ένα απλό παράδειγμα. Αν το λιμάνι της Καβάλας αποκτήσει υποδομές, θα γίνει μόνο για καβαλιώτικα προϊόντα; Για μένα η περιφερειακή αντίληψη είναι σημαία

Το θέμα είναι να πας να διεκδικήσεις χρήματα. Όχι μόνο στην Αθήνα, αλλά, κυρίως στις Βρυξέλλες, στα  forum των Περιφερειών. Σήμερα, η Ευρωπαϊκή Ένωση δουλεύει σε επίπεδο Περιφερειών. Δηλαδή, τα λεφτά μπορείς να τα βρεις, εφόσον τους πείσεις ότι εδώ θα υπάρξει όφελος και ανάπτυξη συνολικά ευρωπαϊκή.

Πρέπει οι Κυβερνήσεις να αφήσουν την Περιφέρεια να λειτουργήσει όπως οι ευρωπαϊκές Περιφέρειες ως μικρές κυβερνήσεις. Στην Ελλάδα, δυστυχώς, έχουμε κρατήσει τις Περιφέρειες ως ομοσπονδία των πρώην Νομαρχιών. Η Περιφέρεια είναι μία και αδιαίρετη».

Μέχρι τις 6 Μαΐου όλα είναι ανοιχτά

Αναφερόμενος στις στηρίξεις των κομμάτων και στους αντιπάλους συνδυασμούς, είπε, μεταξύ άλλων, πως «οι υποψηφιότητες κλειδώνουν στις 6 Μαΐου 2019, δηλαδή 20 μέρες πριν από τις εκλογές. Μέχρι την υποβολή στο Πρωτοδικείο όλοι είναι εν δυνάμει υποψήφιοι περιφερειάρχες. Μέχρι τότε ίσως να αλλάξουν πολλά. Θα υπάρχουν προσχωρήσεις, αποσύρσεις, συγχωνεύσεις, μηδενός εξαιρουμένου. Εμείς έχουμε φτιάξει ένα ψηφοδέλτιο το οποίο είναι ανεξάρτητο, αδέσμευτο και πολυσυλλεκτικό.  Ενδεχομένως αυτό το ψηφοδέλτιο, το οποίο θα έχει καθαρά αυτοδιοικητικό προφίλ, να είναι στις προδιαγραφές και να γοητεύσει κάποια πολιτικά κόμματα, και να τύχει της υποστήριξής τους. Ποτέ δεν έκρυψε ότι είχα επαφές με τα κόμματα του προοδευτικού χώρου.

Δεν είμαι καινούργιος στην Αυτοδιοίκηση. Έχω γράψει, ήδη, αρκετά χιλιόμετρα από το 1991, με κάποιες διακοπές γιατί πρέπει να βιοποριστούμε κιόλας. Συνολικά 16 χρόνια από θέσεις διοίκησης και όχι αντιπολίτευσης, κι αυτό έχει κάποια αξία.

Εκτός του ΣΥΡΙΖΑ (σ.σ. εδώ το υπονοεί μετά από ερώτηση), μπορεί να υπάρχουν άλλα μικρότερα κόμματα, τα οποία έχουν και αυτά το ρόλο τους. Το Ποτάμι δεν έχει πει τίποτε, όπως και το ΠΡΑΤΤΩ. Έχω συνομιλήσει με κόμματα και φορείς, ακόμα και με think tanks (λέσχες σκέψης). Κομματικά, τα τελευταία τουλάχιστον 15 χρόνια είμαι πολιτικά άστεγος. Ωστόσο, έχω συνεργαστεί με αυτοδιοικητικούς του ΠΑΣΟΚ. Με αυτό το χώρο  συνεχίζω να συνομιλώ. Δεν υπάρχουν πρόβατα σε μαντριά, αλλά ελεύθεροι άνθρωποι, οι οποίοι μπορεί πολιτικά και ιδεολογικά να βρίσκονται σε ένα κόμμα, όμως αυτοδιοικητικά να εκπροσωπούνται από μία άλλη παράταξη».

Ακολουθεί η συνέντευξη του Κώστα Κατσιμίγα στην εκπομπή των Ευριπίδη Ταρασίδη-Κώστα Φιλίδη «Καβάλα στο Κόκκινο»: