Κόντρα για τις πακτωμένες ομπρέλες: Μπρα ντε φερ διοίκησης-Μπαταλογιάννη για την πρόσβαση ΑμεΑ

Η απόφαση του Δήμου Παγγαίου να ξηλώσει τις για χρόνια πακτωμένες ομπρέλες συνοδεύτηκε από έντονη διαμάχη μεταξύ της διοίκησης και της αξιωματικής αντιπολίτευσης, σχετικά με τις παρεμβάσεις για την πρόσβαση των ΑμεΑ στην παραλία.

189

Η αρχή έγινε έπειτα από την καταγγελία του επικεφαλής της παράταξης “Σωστή Επιλογή” προς τον Εισαγγελέα Καβάλας. Οι πρώτες πακτωμένες ομπρέλες που απομακρύνθηκαν ήταν  από την παραλία Οφρυνίου.

Ακολούθησε η επιχείρηση απομάκρυνσης των ομπρελών στην αρχή της παραλίας της Ν. Ηρακλείτσας, όπου και υπήρξαν οι εντονότερες αντιδράσεις των κατοίκων, οι οποίοι ανέφεραν τη συχνότατη παρουσία ΑμεΑ και ηλικιωμένων, οι οποίοι χρειάζονται ένα σταθερό μέρος στην παραλία.

“Εμ μας χρωστούσαν, μας πήραν και το βόδι. Για τα ΑΜΕΑ υπάρχει πρόβλεψη με την πινακίδα ΑΜΕΑ πάνω στην ομπρέλα να μην την πειράζει κανένας. Παράλληλα φέτος, επιτέλους θα τοποθετηθούν από τον Δήμο εγκαταστάσεις με ράμπες, ομπρέλες κτλ για τους ΑΜΕΑ, μια στην Ν. Ηρακλείτσα στο πάρκινγκ, δύο στην Ν. Περαμο (μία στο Τελωνείο και μία στην κάτω κατασκήνωση) και μία στην παραλία Οφρυνίου. Στην τελευταία συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής ζήτησα να υπάρξει πρόβλεψη για όσο δυνατόν περισσότερες θέσεις παρκινγκ ΑΜΕΑ. Όσον αφορά τους ηλικιωμένους, οι μανάδες μας όπως και όλοι οι ηλικιωμένοι μόνιμοι κάτοικοι και Δημότες του Δήμου μας, κάθε μέρα κουβαλάνε την ομπρελίτσα τους την οποία την στήνουν για να κάνουν το μπάνιο τους και την περνούν φεύγοντας. Το πρόβλημα είναι το ότι από την πλευρά των Διοικούντων του Δήμου Παγγαίου όλα αυτά τα χρόνια υπήρχε αδιαφορία.” ανέφερε σε ανάρτηση του ο επικεφαλής της παράταξης “Σωστή Επιλογή”, Δημήτρης Μπαταλογιάννης.

Στις αιτιάσεις του κ. Μπαταλογιάννη απάντησε σε σημερινό δελτίο Τύπου ο αρμόδιος αντιδήμαρχος, Χρήστος Μποσμπότης κάνοντας λόγο για προτροπή της αντιπολίτευσης σε τέλεση ποινικά κολάσιμων πράξεων.

Συγκεκριμένα αναφέρει “Είναι προφανές πως λόγω της άγνοιας που διακατέχει την μείζονα αντιπολίτευση στο Δημοτικό Συμβούλιο Παγγαίου, με ανάρτηση στα δίκτυα κοινωνικής δικτύωσης ουσιαστικά προτρέπονται οι ΑΜεΑ συνάνθρωποί μας να προβούν σε ποινικά κολάσιμες πράξεις, όπως η τοποθέτηση μόνιμων ομπρελών στις παραλίες, κάτι το οποίο δεν προβλέπεται.

Άλλωστε για τέτοιου είδους παρέμβαση ΑΜεΑ με ποσοστό αναπηρίας 67% τιμωρήθηκαν με ποινή φυλάκισης ενός έτους με την υπ’ αριθμ. 1560/2013 απόφαση του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Καβάλας.”

Το ευχάριστο της υπόθεσης είναι η δημόσια δέσμευση του Δήμου Παγγαίου για “τοποθέτηση τεσσάρων ραμπών πρόσβασης ΑΜεΑ στις παραλίες της Νέας Ηρακλείτσας, της Νέας Περάμου, των Κατασκηνώσεων και της παραλίας Οφρυνίου, εγκαταστάσεις οι οποίες θα περιλαμβάνουν α) διάταξη για την αυτόνομη πρόσβαση ΑΜεΑ στη θάλασσα, η οποία περιλαμβάνει φωτοσυναγερμό, ντουζιέρα και πακέτο τηλεμετρίας, β) χημική τουαλέτα για ΑΜεΑ, γ) μη μόνιμο συναρμολογούμενο αποδυτήριο, δ) διάδρομο ξύλινο για ΑΜεΑ, ε) χώρο σκίασης, που αποτελείται από πέντε ξύλινες ομπρέλες σε ξύλινο δάπεδο για κάθε ράμπα, και στ) σήμανση.”

Άμεση ήταν η απάντηση του Δημήτρη Μπαταλογιάννη, ο οποίος σε ανάρτηση του σημείωσε τα εξής: “Έχει τρομοκρατηθεί η σημερινή Διοίκηση του Δήμου Παγγαιου και προσπαθεί με κάθε τρόπο να αποφύγει τις ευθύνες της αδιαφορίας που έδειξε όλα αυτά τα χρόνια απέναντι σε ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα. Φτάνει στο σημείο να αυτοαναιρείται διότι την προηγούμενη Πέμπτη, έπειτα από την καταγγελία που κατέθεσα στον Εισαγγελέα Καβάλας, με συνεργείο του Δήμου απομακρύναμε όλες τις πακτωμένες κατασκευές από την παραλία Οφρινίου.

Εκεί ο Αντιδήμαρχος κ. Χρήστος Παρασκευάς όπου υπήρχε ταμπέλα ΑΜΕΑ έδινε εντολή να παραμείνει η ομπρέλα στην παραλία. Άρα η ασυνεννοησία μεταξύ της Δημοτικής Διοίκησης είναι ο λόγος που δημιουργείται σύγχυση για το αν τα ΑΜΕΑ δικαιούνται με βάση τον νόμο να έχουν μόνιμες κατασκευές στη παραλία.

Ας συνεννοηθούν επιτέλους μεταξύ τους για να έχουν μια κοινή γραμμή αντιμετώπισης γιατί έτσι συνεχίζουν να εκτίθενται ολοένα και περισσότερο. Βέβαια για να πάμε στην ουσία είμαι περίεργος να δω αν ολοκληρώσουν την προσπάθεια και αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά το πρόβλημα, γιατί φοβάμαι ότι όλα τελικά γίνονται εκ μέρος της Διοίκησης του Δήμου Παγγαίου για ακόμη μια φορά για το θεαθήναι.”