Κατατέθηκαν ήδη 45 αιτήσεις αναδοχής-υιοθεσίας στην περιφέρεια ΑΜΘ

Τα νέα δεδομένα στο χώρο της υιοθεσίας-αναδοχής ανέφερε ο πρόεδρος του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας ΑΜΘ, Σωτήρης Σωτηριάδης μιλώντας στο Κόκκινο Καβάλας

Τα πρώτα στοιχεία, μετά το άνοιγμα της πλατφόρμας είναι ενθαρρυντικά, καθώς ήδη έχουν υποβληθεί 907 αιτήσεις (625 απ’ αυτές είναι στη φάση της επεξεργασίας) και έχουν πραγματοποιηθεί πάνω από 2,5 χιλιάδες επισκέψεις. Μάλιστα, το ΚΚΠΑΜΘ είναι 3ο σε ό,τι αφορά τις κατατεθείσες αιτήσεις, καθώς ήδη έχουν καταθέσει αίτηση υιοθεσίας (κυρίως) ή αναδοχής 45 οικογένειες.

Να σημειωθεί ότι σημαντικό ρόλο στη διαδικασία παίζει και η εκπαίδευση των υποψήφιων γονέων, καθώς, για πρώτη φορά, είναι υποχρεωτική η παρακολούθηση εκπαιδευτικού προγράμματος 30 ωρών. Οι εκπαιδευτές θα στηρίζονται σε τρία εγχειρίδια (στα οποία κατέληξε τη Δευτέρα το ΕΣΑΝΥ). Όπως τόνισε ο κ. Σωτηριάδης «βάσει των εγχειριδίων θα γίνεται μία συγκεκριμένη εκπαίδευση προς τους υποψηφίους και είναι απαραίτητη προϋπόθεση για να ολοκληρωθεί η όποια διαδικασία έγκρισης ή μη των αιτούντων στην ηλεκτρονική πλατφόρμα».

Κάθε εγχειρίδιο απαρτίζεται από εισαγωγικό κείμενο στο οποίο περιλαμβάνονται οι στόχοι. Αποτελείται από έξι θεματικές ενότητες και από τα προτεινόμενα εργαλεία αξιολόγησης των προγραμμάτων. Η ολοκλήρωση της διαδικασίας απαιτεί κοινωνικές εκθέσεις από τους φορείς εποπτείας (στην περιοχή το ΚΚΠΑΜΘ και η Περιφέρεια ΑΜΘ) ενώ θα σχεδιάζεται ταυτόχρονα η στήριξη της οικογένειας από τον εκάστοτε φορέα εποπτείας.

Να σημειωθεί ότι από τη Δευτέρα όλα τα ιδρύματα υποχρεούνται εντός τριών μηνών να κάνουν ηλεκτρονικό φάκελο και ΑΣΟΑ για κάθε παιδί που φιλοξενούν, διαφορετικά υπάρχουν κυρώσεις. «Για τα παιδιά που θα μπαίνουν στο εξής σε κάποιο ίδρυμα, ο ηλεκτρονικός φάκελος θα πρέπει να ολοκληρώνεται μέσα σε 48 ώρες» τόνισε η αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης Θεανώ Φωτίου.

Ακούστε τη συνέντευξη του Σωτήρη Σωτηριάδη στην εκπομπή Καβάλα στο Κόκκινο: