Καταργούν τη ράμπα για ΑμεΑ στο Δημοτικό Σχολείο απέναντι από το δημαρχείο;

Με ανάρτησή του στο fb, ο Σύλλογος ΑμεΑ Νομού Καβάλας διαμαρτύρεται διότι στο έργο ανάπλασης της εισόδου του 10ου Δημοτικού Σχολείου Καβάλας καταργείται η ράμπα και αντικαθίσταται από σκαλάκια.

Το δημοσίευμα αναφέρει τα εξής:

«10 ο Δημοτικό Σχολείο Καβάλας 2019.
ΛΟΓΙΚΕΣ ΜΕΣΑΙΩΝΑ.
Ακύρωση υπάρχουσας ράμπας και κατασκευή σκάλας για την είσοδο στο προαύλιο χώρο του σχολείου. Διανύουμε μία περίοδο που θα έπρεπε να διέπεται από την αλλαγή της λανθασμένης νοοτροπίας, δημιουργίας μη προσβάσιμων υποδομών σε νοοτροπία καθολικής και απόλυτης αποδοχής της προσβασιμότητας παντού, όπως ορίζεται από το Νόμο 4067/12, αλλά και από τον Γενικό και Νέο Οικοδομικό Κανονισμό (ΓΟΚ και ΝΟΚ), οι οποίοι αναφέρονται ρητώς και ορίζουν ως καταλυτική ημερομηνία το τέλος του 2020 για την υποχρεωτική προσβασιμότητα σε όλους τους Δημόσιους χώρους και κτίρια, νεόδμητους αλλά και παλαιότερους, άρα και στα δημόσια σχολεία.
Η χώρα μας, ως κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχει κυρώσει με το νόμο 4074/12 και 4488/17 το προαιρετικό πρωτόκολλο του ΟΗΕ για την εφαρμογή των δικαιωμάτων των ατόμων με αναπηρία ,π.χ στην ελεύθερη πρόσβαση, στην εκπαίδευση, στην εργασία, στην υγεία.
Διερωτόμαστε, λοιπόν, το συγκεκριμένο έργο σε ποιο πλαίσιο λογικής και νομοθεσίας εντάσσεται, όταν υιοθετεί λογικές του παρελθόντος που περιθωριοποιούν και αποκλείουν τα άτομα με Αναπηρία και εμποδιζόμενους πολίτες.
Ο νομαρχιακός σύλλογος ΑμεΑ ν Καβάλας εκφράζει την έντονη δυσαρέσκειά του για το συγκεκριμένο έργο και καταγγέλλει οποιαδήποτε συμπεριφορά που ακυρώνει τη λογική της ελεύθερης και ανεμπόδιστης πρόσβασης και υιοθετεί απόψεις και γνώμες αποκλεισμού η μορφές ελεγχόμενης και ανεπαρκούς προσβασιμότητας.
ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ σ’ όλους όσους συμμετείχαν στη πρόταση και συναποφάσισαν γι’ αυτό το αποτέλεσμα.».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here