Καμία κωλοτούμπα. Η ΝΔ πάντα πίστευε στη Συμφωνία των Πρεσπών

Του Ευριπίδη Ταρασίδη

431

Η ΝΔ στηρίχθηκε στο προεκλογικό επικοινωνιακό τρίπτυχο “Συμφωνία Πρεσπών-Μάτι-μεσαία τάξη”. Και αν για το τελευταίο δεν έχουμε ακόμα κάποια αλλαγή πορείας, καθώς δεν έχει ξεκινήσει το νομοθετικό έργο η Βουλή, για τα δύο πρώτα μπορούμε να σχηματίσουμε άποψη.

Το Μάτι χρησιμοποιήθηκε από τη ΝΔ με όρους τυμβωρυχίας. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε λόγο για ανικανότητα της Κυβέρνησης και των αρμόδιων οργάνων και ζητούσε την καρατόμηση, μεταξύ άλλων, του τότε αρχηγού της αστυνομίας καθώς “αύριο μπορεί να διαχειριστεί μία άλλη πυρκαγιά”. Στις 16 Ιουλίου του 2019, ο τότε Αρχηγός της ΕΛΑΣ, Κωνσταντίνος Τσουβαλάς ορίζεται γενικός γραμματέας του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, αποκαλύπτοντας το επικοινωνιακό σχέδιο της ΝΔ πάνω στους νεκρούς στο Μάτι. Δεν μπορεί να εξηγηθεί διαφορετικά. Πώς γίνεται να ζητάς την απομάκρυνση του ανθρώπου που θεωρείς, ως άλλος δικαστής, συνυπεύθυνο για την τραγωδία και μέσα σε ένα χρόνο να τον διορίζεις σε μία κομβική θέση; Η ΝΔ τζόγαρε στο θρήνο και την οργή και άντλησε εκλογική υπεραξία. Εκμεταλλεύτηκε την καταστροφή, δεν σεβάστηκε τους νεκρούς.

Σε ό,τι αφορά το Μακεδονικό, τα πράγματα είναι ξεκάθαρα. Η ΝΔ ουδέποτε ήταν κατά της Συμφωνίας των Πρεσπών. Εκμεταλλεύτηκε την ευαισθησία πολιτών για να γίνουν κυβέρνηση. Βρήκαν άλλοθι στη γλώσσα και την εθνότητα. Σήμερα λένε, μέσω δύο κορυφαίων υπουργών (Βαρβιτσιώτης, Παναγιωτόπουλος) ότι αν τηρηθεί κατά γράμμα η Συμφωνία, θα έχουμε λαμπρό μέλλον στα Βαλκάνια. Δηλαδή αν τηρηθεί η “αναγνώριση της Μακεδονικής γλώσσας και της Μακεδονικής εθνότητας”, όπως έλεγαν οι ίδιοι ότι πράττει η Συμφωνία των Πρεσπών.

Η “άθλια”, “προδοτική”, “επαίσχυντη” Συμφωνία. Η Συμφωνία που τους έβγαλε στους δρόμους και έβαζε τους φωτογράφους να βγάζουν αυθόρμητες φωτογραφίες, ανάμεσα στις σημαίες με τον Ήλιο της Βεργίνας, για να τις βάλουν ως τίτλο τιμής στα προεκλογικά τους φυλλάδια. Η Συμφωνία για την οποία έκαναν εκδηλώσεις και τρομοκρατούσαν τους πολίτες ότι δήθεν ανοίγει δρόμους για διεκδίκηση εδαφών από την Ελλάδα!

Όχι, η ΝΔ δεν έκανε καμία κωλοτούμπα. Είχε σχέδιο και το υλοποίησε άψογα. Πούλησε εθνικό διχασμό, φόρεσε περικεφαλαία, κατέβηκε σε συλλαλητήρια, όχι γιατί διαφωνούσε, αλλά γιατί σε εκείνους τους χώρους είχε τους μελλοντικούς της ψηφοφόρους που θα της έδιναν τη διαφορά. Χθες λοιπόν, δεν αποκαλύφθηκε η αλλαγή στάσης της ΝΔ για τη Συμφωνία των Πρεσπών, αλλά το πραγματικό της σχέδιο πατριδοκαπηλείας και μικροπολιτικής εκμετάλλευσης.