Καλλιτεχνικός Μάιος 2019

Ο Σύνδεσμος Φίλων Γραμμάτων και Τεχνών Καβάλας σε συνεργασία με τον Δήμο Καβάλας και την Δημωφέλεια διοργανώνουν στην Δημοτική Καπναποθήκη Καβάλας, από 17 έως 24 Μαΐου έκθεση σύγχρονης τέχνης με τίτλο "ο Δρόμος ως Τόπος και Χώρος"

Συμμετέχουν οι εικαστικοί:
ΚΩΣΤΑΣ ΓΚΟΥΡΤΖΗΣ, ΙΩΑΝΝΑ ΖΗΚΙΔΟΥ, ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΜΑΡΓΙΑΝΝΗΣ,ΤΟΝΙΑ ΚΑΠΛΑΝΗ, ΣΤΕΡΓΙΟΣ ΚΕΜΑΝΕΤΖΗΣ, ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΑΣΚΑΡΗΣ, ΒΙΡΓΙΝΙΑ ΛΑΦΑΖΑΝΙΔΟΥ, ΑΝΑΣΤΑΣΗΣ ΛΕΟΝΟΓΛΟΥ, ΑΝΘΗ ΜΗΤΡΟΓΛΟΥ, ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΑΛΕΞΙΟΥ, ΔΙΑΜΑΝΤΗΣ ΣΤΑΓΓΙΔΗΣ, ΝΙΚΟΣ ΣΩΤΗΡΕΛΗΣ,ΟΔΥΣΣΕΑΣ ΤΟΣΟΥΝΙΔΗΣ

Εγκαίνια την Παρασκευή στις 20:00

Ώρες λειτουργίας:19:00-22:00 ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ

Η έκθεση πραγματεύεται την έννοια του δρόμου ως τόπου και χώρου. Ο χώρος, αποτελεί μια αφηρημένη έννοια. Ο τόπος είναι ο βιωμένος χώρος. Ο δρόμος είναι ταυτόχρονα και χώρος και τόπος. Ο δρόμος ενώνει δυο τόπους. Μπορεί άλλοτε να έχει υλική υπόσταση, άλλοτε συμβολική, άλλοτε ουτοπική. Για κάποιους ανθρώπους, όπως οι άστεγοι και πρόσφυγες, ο δρόμος είναι τόπος.

Διερευνώνται λοιπόν ερωτήματα όπως, γιατί ένας τόπος αποπνέει γαλήνη, προκαλεί συγκίνηση, ηρεμία ή αντίθετα φόβο, αποστροφή, ή ερωτήματα. Στον δρόμο εξελίσσεται η ιστορία. Είτε φέρνοντας σε επαφή πολιτισμούς, είτε μεγάλες συγκρούσεις. Άλλοτε είναι μια φανταστική σύλληψη, άλλοτε είναι φορτωμένος με μνήμες και βιώματα. Αλλοτε φιλοξένησε ιστορικά γεγονότα και άλλοτε μοναχικές ιστορίες. ‘Αλλοτε είναι πνιγμένος στο φως και τους ανθρώπους και άλλοτε σκοτεινός και έρημος.

ΠΑΡΑΛΛΗΛΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

-Σάββατο 18/5 στις 20:00 στον τέταρτο όροφο της Καπναποθήκης, παρουσίαση του βιβλίου «μικροκατοικία» της αρχιτέκτονος Σοφίας Βυζοβίτη. Για το βιβλίο θα μιλήσουν ο Βασίλης Κολώνας – Αρχιτέκτων , Ιστορικός και Συγγραφέας / Καθηγητής στο Τμήμα Αρχιτεκτόνων του Πανεπιστήμιου Θεσσαλίας και η Σαπφώ Αγγελούδη – Αρχιτέκτων. Ανάγνωση κειμένων: Μαρία Κολτσακίδου

-Κυριακή 19/5 στις 20:00 στον χώρο της έκθεσης LIVE ELECTRONIC MUSIC από τον Symose Paga