Κ.Μορφίδης: Η αναστολή του «Φιλόδημος» γυρνά σε σκοτεινές εποχές την Τοπική Αυτοδιοίκηση

Η ανακοίνωση από τον υπουργό Εσωτερικών της αναστολής των έργων, που είχαν ενταχθεί από την Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ στο πρόγραμμα «Φιλόδημος», έχει προβληματίσει τις διοικήσεις των Δήμων.

Αν και η ανακοίνωση έγινε στο πρόσφατο Συνέδριο της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ), στο οποίο εκλέχθηκε η νέα διοίκησή της (με πλειοψηφούσα παράταξη αυτή που υποστηρίχθηκε από τη ΝΔ), δεν φαίνεται να υπήρξε ουδεμία αντίδραση.

Κατά τον υπεύθυνο του Γραφείου Τύπου της ΝΕ Καβάλας του ΣΥΡΙΖΑ, Κώστα Μορφίδη, η ΝΔ σχεδιάζει να επαναφέρει το προηγούμενο καθεστώς, χρηματοδοτώντας έργα μόνο σε Δήμους της επιλογής της.

Όπως είπε, μιλώντας στο «Κόκκινο Καβάλας», «το πρόγραμμα “Φιλόδημος” ήταν ένα πολύ καλό εργαλείο για τους Δήμους, το οποίο, όπως παραδέχονται οι πάντες, ξεπερνούσε τις παθογένειες του παρελθόντος. Κάποτε, για να κάνουν ένα έργο, οι δήμαρχοι έπρεπε να κατέβουν στην Αθήνα, να πάνε στον υπουργό για να βρουν χρήματα. Δηλαδή, παρακαλούσαν και όλα γίνονταν με τα γνωστά κομματικά κριτήρια Υπήρχαν Δήμοι που ήταν στη μαύρη λίστα. Το “Φιλόδημος” κατήργησε το σκοτεινό παρελθόν κι έδωσε τη δυνατότητα σε όσους Δήμους είχαν έτοιμες μελέτες να εντάξουν τα έργα τους στο πρόγραμμα».

Επιτελικό κράτος ρουσφετιών

Στον ισχυρισμό του υπουργού Εσωτερικών, Τάκη Θεοδωρικάκου, ότι δεν υπάρχουν τα αναγκαία κονδύλια, ο κ. Μορφίδης υποστήριξε ότι «το πρόβλημα δεν είναι οικονομικό, αλλά της κατανομής των κονδυλίων. Η ΝΔ επαναφέρει ένα σκληρό κομματικό κράτος, θέλοντας να ελέγξει την κατανομή των πόρων. Θα δείτε ότι θα συνεχιστούν μόνον τα έργα των δικών της δημάρχων κι αυτά που δικοί της άνθρωποι θέλουν να προωθήσουν. Γυρίζουμε πολύ πίσω κι ό,τι φτιάξαμε με πολύ κόπο και με αξιοκρατία, πηγαίνει στο λεγόμενο επιτελικό κράτος, με κύριο κριτήριο το πως η ΝΔ θα κάνει τα ρουσφέτια της σε γνωστούς, φίλους, συγγενείς και κουμπάρους».

Ακούστε την συνέντευξη του Κώστα Μορφίδη στην εκπομπή των Ευριπίδη Ταρασίδη-Κώστα Φιλίδη «Καβάλα στο Κόκκινο» (Δευτέρα-Παρασκευή 10 πμ-12 πμ):

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here